kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nebil Ozgenturk @ SABAH
 

Bir Noel Baba öyküsü

Antalya'dayım Genel Yayın Müdürümüz Ergun Babahan, dün ayrıntılarıyla yazdı, Sabah, "Akdeniz bölgesine özel, ulusal bir gazete" yapıyor artık. Sağolsunlar, Babahan ve Antalya Sabah'ın kaptanı Ünal Ersözlü, "çorbaya tuz" misali "İlk hedef Akdeniz'dir" dediler ve ekibe beni de davet ettiler. Zaman zaman Antalya'dan izlenimler yazmaya çalışacağım..
Antalya Valisi Alaattin Yüksel'i ziyaret ettik ayağımızın tozuyla. Kısa ama özlü ziyarette, Savaş Ay bir yandan, ben bir yandan Vali Bey'e soru yağdırıyoruz. Antalya'ya dair, turizmdir, göçtür, yoksulluktur, imar ve estetiktir, sokak çocuklarıdır, sivil toplum örgütleridir ve daha pek çok mesele gelip geçtikten sonra Yüksel, sözü "Noel Baba Vakfı"na getirdi.
Bilmiyordum, doğrusu çok ilgimi çekti. Meğer, Aziz Nikola, namı diğer 'Noel Baba'nın mezarının bulunduğu Antalya Demre merkezli Noel Baba Vakfı'nın Belçika'da, hatta Kore'de de şubesi varmış. Demre nere, Kore nere! Ne hoş...


Tamam, turizm, daha çok "güneş ve deniz"dir belki ve Sunay Akın'ın deyimiyle "Bir an önce görünsün diye Akdeniz, Toroslar'da ağaçlar hep çocuk kalır" ama Hıristiyan alemi için elzem 'hac' mekânlarından biri olma özelliğine sahip 'Aziz Nikola Kilisesi'nin ve aynı yerdeki 'Noel Baba Mezarı'nın, daha muhteşem bir tanıtımı olmalı, üzerine daha düşünülmeli derim ben.
Merak ya.. Vali Yüksel'den ayrıldıktan sonra soluğu Vakıf'ta aldım hemen. 10 yıldır ağırlıkla 'Noel Baba ile Dünya Barışı'na Çağrı Etkinlikleri' yapan Vakıf'ın çalışmalarını ve dertlerini (!) öğrenmek üzere. Ancak kendi adıma bir hatırlatma yapmam lazım burada.
"İçinden Noel Baba geçen" bir yazım daha vardır benim. Hem de oldukça eski sayılır. 94 Mayıs'ı. SABAH'ın eki için pazar röportajları yapıyordum. Yolum Rumelihisarı'na düşmüştü.. Hava pırıl mı pırıl..
Bilenler bilir, Hisar'ın hemen yanında mantıcılar dizilir yaz akşamlarında. Daldım birine, açık masalardan birine kuruldum. Son derece şık giyimli, gün görüp geçirdiği her halinden belli, yaşlıca bir bey ilgilendi benimle. Sahibiymiş. İki gözlü dükkanda mantı ve antika satıyor.
Birkaç dakika içinde hoş beş.. Adı Fedon'muş, Fransız orijinli ama yıllardır Türkiye'deymiş, T.C. vatandaşıymış, falan derken.. Bir de 'eski zaman gazetecilerinden biri' olduğunu öğrenince hepten meraklandım. Nefis hazırlanmış mantıyı bitirdikten sonra antika dükkanını gezeyim dedim de ne gördüm? Sahiden antikaymış! Yok, yok.. Fakat duvara asılı fofoğraflar hemen dikkatimi çekti. Bir de Hayat Dergisi küpürü.
Mösyö Fedon, 1950'ler, 60'lar arasında Türkiye'nin dört bir yanını dolaşıp durduğu sırada Demre'den de geçmiş 'İşte Noel Baba mezarı' diye bir de röportaj yapmış. O röportaj, hem Avrupa dergilerinde hem de bizim yayınlarda büyük puntolarla yayınlanmış.
'Noel Baba mezarının Demre'de olduğunu Avrupa dergilerine anlatan ilk gazeteci benim' diyordu Mösyö Fedon. Röportajın ne kadar ilgi gördüğünü, o günden sonra bölgeye meraklılar dolduğunu falan da anlattıktan sonra..
"İşin peşini bıraktılar, doğrusu devlet ya da kim ilgilenmesi gerekiyorsa bu güzel imkanı kullanamadılar" diye dert yanıyordu.


Hem Mösyö Fedon'un kişisel hikâyesini hem de 'Noel Baba röportajını yapma macerası'nı anlatan yazım bir iki hafta sonra yayınlanmıştı bizde. Fakat, farkında olmadan 'kötülük' etmiştim Mösyö Fedon'a, birkaç zaman sonra dönemin 'geri kafalı' bir belediye başkanı, Fedon'un dükkânına zabıta göndermiş, uyduruk bir gerekçe sıkıştırarak, mührü basmıştı! Hatta kimi hakaretler de cabası, Noel baba senin neyine gibisinden! Böylece, hemen dibindeki mantıcılar işine devam ederken Fedon Bey'se, "Noel Baba mezarını dünya basınına yazmış olması"nın cezasını çekmişti. Aylar sonra yeniden uğradığımda oğlu karşıladı beni aynı yerde.. "Babam kahrından öldü!" diyordu Neyse, demem o ki, Vali Bey'le yaptığımız sohbette içinden cımbız gibi 'Noel Baba' bölümünü alıp çekmiş olmamın bir nedeni de, 'benim de içimde bir yerlerde kalan sızı' olsa gerektir! Şimdi, yazımızı toparlayalım. Baba Vakfı yöneticilerinin anlattıklarını özetleyelim: "Derdimiz dünyadan büyük" diyorlar. "Böyle bir imkanı bir başka ülke çok iyi kullanırdı ama biz yeterli desteği alamadığımız için ne yazık ki fırtına yaratamıyor, elimizdeki altın yumurtlayacak tavuğu göz göre göre ölüme terk ediyoruz" diye ekliyorlar.
Kore'deki Vakfın kuruluş öyküsü ise ilgiye değer. Bir tesadüf Demre'ye gelen bir grup Koreli turist, 'Aziz Nikola Kilisesi ve Noel Baba Mezarı'nın görkemi karşısında çok etkileniyorlar ve ülkelerine döndüklerinde Vakıf'ın kilidini açıyorlar.
Bizimkiler hayıflanıyor.. "Koreliler bizden daha çok imkâna ve bütçeye sahip, Demre'yi bizden daha iyi anlatıyorlar."
Neyse sözün özü. Uygarlıklar beşiği Anadolu'da binbir hikaye gelip geçiyor, dünyaya selam çakılacak binbir "altın" tepside duruyor.
Biz onu tutamıyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çöplükten çıkan fotoğraf...   / 02-01-2005
 Taze bir başlangıç...   / 01-01-2005
 Görecek güzel günler var..   / 26-12-2004
 Ateş'le barut!   / 25-12-2004
 Sonunda anladım ki...   / 19-12-2004
 Menderes ne istiyor?   / 18-12-2004
 Kırık bir Ermenistan gezisi!   / 12-12-2004
 Sevgim gizli kalsın!   / 11-12-2004
 Perde hiç kapanmasın!   / 05-12-2004
 Minareyi çalan kılıfını hazırlar!   / 04-12-2004
REHA MUHTAR
Sabah sevişen Fransızlar..
Fransa'dayken...
MANSUR FORUTAN
İcraatın içinden
Yeni yıla dağınıklığımı, avareliğimi...
MEHMET BARLAS
Galiba erkekleri "biraz" sinirlendirdim
Hafta içinde,...
HINCAL ULUÇ
Sezen mi?. Nazan mı?. Ne ayıp!.
Yılbaşı gecesi...
EMRE AKÖZ
Hocaefendi'den sonra neler olur?
Genç bir okurumuz şöyle...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Bir Noel Baba öyküsü
Antalya'dayım Genel Yayın Müdürümüz...
SAVAŞ AY
'Filim' gibi bir olayın kahramanı Seher kız oldu!
"ALO...
REFİK DURBAŞ
Barbaros'un trafik sorunu
Barbaros bulvarı İstanbul'un...
Dortmundbahçe
Dortmundbahçe
Sadettin Saran, Borussia Dortmund'un yüzde 5 hissesini alıp, kulübün...
Asya Maçı 2 Şubat'ta
Asya Maçı 2 Şubat'ta
Pas Fotomaç'ın yayını üzerine harekete geçen federasyon karara vardı.
Kurmaylar Sarıgül'ü istiyor
Sosyal demokratların kurmay kadrosundan Hikmet Çetin, Celal Doğan,...
Hurşit Güneş aday oldu: Müsveddeler geri çekilsin
"Yeniden CHP Hareketi'' sözcüsü Hurşit Güneş, CHP Genel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu