kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye Ortadoğu'ya damgasını vuracak
Irak'ta takvimin işliyebilmesi için seçim şart

Türkiye Ortadoğu'ya damgasını vuracak

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin bundan sonra Ortadoğu barış sürecine daha çok katkı sağlayacağını, bölgede ''daha görünür'' olacağını söyledi..

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin bundan sonra Ortadoğu barış sürecine daha çok katkı sağlayacağını, bölgede ''daha görünür'' olacağını söyledi. Gül, NTV'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin Ortadoğu sorununun çözümüne nasıl bir katkı sağlayacağının sorulması üzerine, sorunun ''çok büyük, kronik ve derin bir sorun'' olduğunu belirtti.

'Bugün Ortadoğu'da eskiye göre farklı bir hava var'' diyen Gül, Yaser Arafat'ın ölümünün ardından Filistin'de büyük bir değişikliğin söz konusu olduğu, İsrail'de İşçi Partisi lideri Şimon Peres'in hükümete katılma kararı aldığı ve ABD'de de ikinci kez başkan seçilen George Bush'un bu soruna artık daha çok vakit ayırabileceği noktalarına işaret etti.

Gül, bölgeye yaptığı ziyaretin zamanlamasının bu nedenle çok önemli ve uygun olduğunu, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin
geçmişte zaman zaman tenkit edildiğini, ancak şu anda gerek Araplar, gerekse Filistinlilerin bunu büyük bir imkan olarak gördüğünü bildirdi.

Türkiye'nin yapabileceği katkıyı iki tarafla da derinlemesine konuştuklarını kaydeden Gül, tarafların da Türkiye'nin katkısını beklediklerini söyledi. Gül, bu katkının detaylarının ise şu aşamada açıkça konuşulamayacağını, ancak Türkiye'nin katkıyı prestij ya da alkış için değil, tam tersine manevi sorumluluk hissettiği için sağlamak istediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı olarak bundan sonra sorun üzerinde daha da yoğunlaşacaklarını, gerekirse teknik ve siyasi düzeyde ziyaret ve toplantılar yapılabileceğini bildiren Gül, süreç içinde Türkiye'nin farklı görevler almasının da söz konusu olabileceğini kaydetti.

Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yapması planlanan ziyaretin yakın bir zamanda olmayacağını, tarihin henüz saptanmadığını bildirdi.

Abdullah Gül, Türkiye ve Mısır'ın Ortadoğu sorununun çözümü noktasında bir rekabet içinde olup olmadığının sorulması üzerine de, iki ülke arasında 'Onun yerini ben alayım' gibi bir düşüncenin söz konusu olmadığını ifade etti.

Filistin Yönetimi'nin, davalarını daha güçlü bir şekilde sürdürmek için 9 Ocak seçimlerinden daha kuvvetli çıkması gerektiğini belirten Gül, Filistinli yöneticilerin, artık intihar saldırılarının kendilerine kazandırdığı bir şey olmadığını söylediklerini belirtti. Gül, ''Bir çocuğun tankın önünde durmasının verdiği güçle, intihar saldırısının verdiği zararı mukayese ederseniz, ikincisi Filistin'e bir şey kazandırmıyor'' diye konuştu.

Gül, Filistin ve İsrail taraflarının Türkiye'de bir araya gelmesinin söz konusu olup olmadığı sorusuna da, ''Neden olmasın,
olabilir'' yanıtını verdi.Türkiye'nin bölgede üstlenebileceği roller için her iki taraftan birçok teklif bulunduğunu kaydeden Gül, bu tekliflerin değerlendirileceğini, kimisinin uygun, kimisinin uygun bulunmayabileceğini söyledi.

İsrail ile Türkiye arasında bir dönem yaşanan gerginliğin hatırlatılması üzerine Gül, ''Artık yeni bir iklimden bahsediyoruz. O günlerde tüm dünyada bir gerginlik vardı. Ortadoğu'da zehirli bir hava vardı'' dedi. Bakan Gül, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yaptığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, Ortadoğu'da kalıcı bir çözüm için Suriye ve Lübnan'ın da sürece dahil olması gerektiğini kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 YDK üyeleri Baykal'a sert çıktı
 GP'ye 'aykırı yardım'
 'Yarışı kazanacağım'
 Ecevit açıklamadan önce brifing almış
 'Millet direnme hakkını kullanır'
 'Sarıgül'ü ihraç et vekilliğin hazır' dediler
 Arınç: Sadece Allah duyarsa özgürlük olmaz
 Baba ocağında horon tepti
 Eski Bakan Ercan Vuralhan gözaltında
MUHARREM SARIKAYA
Ulaştırma'nın yeni baş ağrısı
Tren kazaları ile...
YAVUZ DONAT
Güniz Sokak günlüğü
Sabah 07.30'da kalkış. Radyo ve...
Robot resmi tüm polis birimlerine dağıtıldı
Emniyet yetkilileri, Okmeydanı'nda hemşireye tecavüz eden zanlının...
Kanseri 'Truva Atı' ile vuracak
Soğuk algınlığı virüsüne, kanser hücrelerini imha eden ölümcül...
Mikroenjeksiyon Kardeşliği
Mikroenjeksiyon Kardeşliği
Adıyamanlı Bilgin ailesi, çocuk sahibi olmak için başvurdukları Prof.
'İğne' bebekler 9 yaşında
'İğne' bebekler 9 yaşında
İzmir'de 1996 yılında anne yumurtalığına mikroskopla sperm enjekte...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu