kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Barış Manço'nun evi ne olacak?
Barış Manço'nun evi ne olacak?
Onun en büyük hayaliydi

Müze hayali bitiyor mu?

Barış Manço'nun adıyla özdeşleşen Moda'daki evi, yeni sahibi Halk Bankası tarafından tahliye edilmeye hazırlanıyor.

Ünlü sanatçı vefatından kısa bir süre önce bir banka kredisine kefil olmuştu. Ödenmeyen kredinin tahsili için bankanın seçtiği son adres ise Manço'nun 40 yıllık sanat yaşamını yansıtan ve Barış Manço Müzesi haline getirilmesi planlanan Moda'daki evi oldu.


Barış Manço'nun evi ne olacak?

Pek çoğumuzun halen ezberindedir, "81300 Barış Manço Moda". Barış Manço'nun adıyla özdeşleşen bu adres müze olmaya hazırlanırken gelen tahliye emri, sanatçının sevenlerini bir kez daha yıkmaya yetti.

Ani ölümü 7'den 77'ye bütün Türkiye'yi yasa boğmuş, milyonlar "Unutma ki dünya fani, veren Allah alır canı, biz nasıl unuturuz seni, can bedenden çıkmayınca" sözleriyle uğurlamıştı onu. Cenazesinin ardından Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından hayranları Moda'daki evine akın etmiş, duvarlara kazıdıkları notlarla anlatmışlardı acılarını. İşte onun sanatsal ve kültürel birikimlerini, piyanosunu, gitarını, anılarını, sevenlerinin gözyaşlarını barındıran bu ev, şimdi Barış Manço'nun evi olmaktan çıkıyor. Geride bıraktığı sevenleri tarafından müze haline getirilmek istenen bina, ödenmeyen kredi borçları yüzünden 15 gün içinde tahliye edilecek. Bilindiği gibi Barış Manço vefatından kısa bir süre önce bir banka kredisine kefil olmuş ve kredinin borçlular tarafından geri ödenmemesi nedeniyle mal varlığına yönelik haciz işlemleri başlatılmıştı. Ödenmeyen kredinin tahsil edilmesi için bankanın seçtiği son adres ise yakınları tarafından Barış Manço Müzesi haline getirilmek istenen bu ev oldu. Şu anda Barış Manço Derneği'nin faaliyet gösterdiği Moda'daki evin kaderi birkaç gün içinde belli olacak. Barış Manço Derneği Müdürü Ayşe Kar, artık birilerinin verdikleri mücadeleyi görmesini istediklerini belirtiyor: "Bizim amacımız buranın çocuklarına veya Lale Hanım'a tekrar verilmesi falan değil. Tek amaç buranın müze olması. Aslında bu borcu karşılayan başka malvarlığı da var Barış Manço'nun. Club Manço'nun satışıyla da borç tahsil edilebilir. Zaten bizim mücadelesini verdiğimiz nokta bu. Biz de buna anlam veremiyoruz. Neden Barış Manço'yu yaşatabilecek değerler üzerinde daha çok duruluyor ve bunların satışı yapılıyor. Biz tabii ki borcun affedilmesini veya yasal prosedürün uygulanmaması gerektiğini söylemiyoruz. Ama Barış Manço'nun manevi değerleri üzerinde bu kadar acımasız hareket edilmemesi gerekiyor." Birkaç gün önce Halk Bankası'ndan tahliye emri aldıklarını söyleyen Ayşe Kar, son çare olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdıklarını belirtiyor: "Biz başbakanımıza da durumu yazılı olarak bildirdik. Hatta tahliye emri çıktıktan sonra burada koruyamayacağımız Barış Manço'ya verilen birtakım payeler, onur ödülleri ve beratlar vardı. En önemlilerini bir koli halinde başbakanımıza gönderdik. Yani yarın öbür gün burası boşaltıldığında en azından emin ellerde olsun istedik. Bu konuda duyarlı davranacaklarına inanıyorum."

HER GÜN ZİYARETÇİLERİ VAR
Haczedildikten sonra satışa çıkarılan eve hiç kimsenin alıcı olmamasının Barış Manço'ya duyulan saygıdan kaynaklandığını belirten Kar, evin en sonunda Halk Bankası tarafından çok düşük bir rakama alındığını ekliyor: "Evi değerinin çok altında Halk Bankası satın aldı. Şimdi de prosedür gereği burayı boşaltmamız gerekiyor. Ancak burada Barış Manço'ya ait bir çok değer korunuyor. Piyanosu, gitarı, ödülleri, yüzükleri, giysileri her şeyi burada. O tamamıyla 40 yıllık sanat yaşamını yansıtan her şeyi burada toplamıştı. Dolayısıyla biz burada Barış Manço'ya ait olan şeylere sahip çıkmazsak, Barış Manço da parça parça yok edilecek. Barış Manço bu ülkeye mal olmuş bir insan. Bu ülkenin bir değeri. Bizim de bu değere sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü bu ülkenin tek bir Barış Manço'su var. O unutulmayı hak etmiyor. Bizlere kültürel bir miras." Verdikleri mücadelede Barış Manço'nun hayranlarından gelen desteğin kendilerine büyük cesaret verdiğini belirten Aşye Kar, Moda'daki evin halen yüzlerce ziyaretçisi olduğunu söylüyor: "Hergün burayı ziyaret edip bize bir şeyler yapmamız konusunda tepkilerini bildiriyorlar. Bu kapı günde 100 kere çalıyor. O sevgi seli hala bitmedi." Ancak sanat dünyasından pek fazla destek göremediklerini de eklemeden geçemiyor Ayşe Kar: "Kayahan ve Haluk Levent çok yanımızda oldu ama aslına bakarsanız pek de destek olan yok. Burada mücadelesi verilen şey sadece Barış Manço ismini korumak. Belki bir 10-20 yıl sonra Barış Manço'nun değeri daha iyi anlaşılacak ama o zaman yerine koyulabilecek değerler yok olmuş olacak. Bu yüzden bir an önce elimizi çabuk tutup bu değerlerin yok olmasını izin vermemiz gerekiyor.

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Üniversitede güçler yarışı
 James Dean'in orta yaşlısı
 10 padişaha tanık oldu
 Bir Türk kızıyla tanıştı hayatının seyri değişti
 Sıfırları gitti değeri arttı
 Alışverişin başkenti
 Tekstilin öğrenci patronları
 İşgalcinin pişmanlığı
 Önce sergi sonra müzayede
 Yeni TCK ile fotoğraf yerine karakalem
 Restoranlar
 Cazın büyülü sesi
 Ünlü heykeltıraşın en kapsamlı sergisi
 Tsunami havayollarını da vuracak
 İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
 Toplum gönüllüleri 2 yaşında
 Büyük İskender'i ağlatan şehir
 Üç parçalı bilmece
 İstanbul Avrupa'yı aşka davet ediyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Yine diyecek, kesin "Sana ne" diyecek
Kameram olmadığı...
MEHMET ALTAN
Pipolu Kaplumbağa
Osman Hamdi Bey 30 Aralık 1842 yılında...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sol yanı bırak, sağa bak
Dostum, dostum güzel dostum,...
KAZIM KANAT
Babamı sevgi öldürdü!
Öyle bir şansım yoktu. Yani...
REFİK DURBAŞ
Yıllar ve kitaplar...
Edebiyat Fakültesi'nde hocam...
Kükreyen aslan 80 yaşında
Kükreyen aslan 80 yaşında
MGM artık daha çok sinema dışı yatırımları yöneten bir şirket...
Mutlu tasarım yılları
Mutlu tasarım yılları
Tasarım ağaç süslemesinde, bazen çılgın bir elbisede, bazen objelerde...
Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
Kanser ve kalp gibi hastalıklar vitamin, mineral ve bitkisel...
70'inde işi bıraktı resme başladı
İnşaat, hukuk ve eğitim gibi farklı alanlarda çalışıp, birçok...
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın...
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.