kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

'Kirlenmek güzeldir'

Baykal son 'Sarıgül vakası' ile ilgili olarak mührünü basıyor:
Ülkedeki çürüme bize de sıçradı.
Çağdaş gerçek ve gelişmeler ışığında bu itirafı sevinçle karşılıyoruz: Müjde!
Efendi Sermaye'nin buyurduğu üzere 'kirlenmek güzel' olduğu gibi çürümek de güzeldir mutlaka.
Milletimiz için hayırlı-uğurlu olsun. Varsın CHP kürsüsünden Baykal 'erdem' üstüne nutuklar atmaya devam etsin; çürümek güzeldir! Çürümenin güzel olduğunu bizzat CHP ve Baykal'ın iki yıl önceki icraatları da belgelemektedir.
Malum; Baykal Sarıgül'ü, hakkındaki bir yığın iddiaya rağmen Şişli Belediye Başkanlığı'na aday göstermiş ve seçtirmiştir.
Buna itiraz edilip, mesela 'Önceki başkanlık döneminde yaptığı yolsuzlukları belgelemiş değildik' mi denecek? Sanki şimdi belgelenmiş?! Sarıgül için vicdanlarda ama sadece vicdanlarda -kesin olan kirlilik yargısı- dün ne ise, bugün de odur.. Şimdi elde edilen kanıtlarla mahalli seçim öncesindekiler arasında, somut olmak ve dolayısıyla hukuki geçerliliğe sahip bulunmak açısından pek fark yoktur. O gün Sarıgül hakkındaki iddiaları, -sırf AKP'ye karşı Şişli'de favori olabilmek uğruna- içine sindirenlerin şimdi benzeri isnatları ciddiye alması sadece ve sadece Efendi Sermaye'nin fermanını onaylar:
Kirlenmek güzeldir!
İster misiniz bana da 'Sen Baykal düşmanısın, muhtemelen Sarıgül sana da para vermiştir' desinler.
Oysa Sarıgül'ü; sadece erdem açısından değil, siyaset çapı açısından da Baykal'ın gölgesi ile kıyaslamam. Değil CHP'ye, oyuncak bir partiye lider olacak vasıflara sahip bulunduğunu da düşünmüyorum. Hasılı hakkında hiçbir bakımdan iyi kanaat sahibi değilim. Ancak mesele burada değil, Sarıgül'e zerre kadar itibar etmeden sorgulanması gereken husustadır: Rüşvet alan ve veren kişiler aşağılık da, bunu bile bile böyle adamlardan siyaseten yararlanmak isteyen beyler tertemiz mi? Tabii bu sorgulamanın mantığı da yanlış anlaşılmamalı, 'kirlenmek güzeldir' ilkesini onaylamaktan başka bir gaye güdülmemelidir! Aslında Efendi Sermaye'nin 'kirlenmek güzeldir' fermanı CHP'yi sadece bugün değil henüz toy bir delikanlı iken bağlamıştır. Eğer isnatlar yeterli ise; bugün Sarıgül hakkında konuşulanlar, Şişli Belediyesi'nin çapı yüzünden, başka birtakım CHP'liler için ileri sürülenlerden daha iridir, o kadar. Yine eğer isnatlar kafi ise, Cumhuriyet'in CHP'li ilk yıllarında işlenen yolsuzlukların hikayeleri, yakın tarihin siyaset kitaplığında ciltleri doldurmaktadır..
O günden bugüne değişen bir şey de olmamıştır.
Esasen çağdaş uygarlık hedefini benimsemek suretiyle; başka türlüsünü de yapamaz hale gelmiştik. Efendi Sermaye bütün dünya için böyle buyurmuştu:
Kirlenmek güzeldir.
Batı daha Asya, Afrika ve Amerika kıtalarını katliamlarla soyarken hayata geçirilmiş bir ilkeydi bu. Biz de gelişmek ve büyümek için çalışmalı ve kirlenmeliydik. Batılı olmak için kirlenmeliydik. AB'ye girmek için kirlenmeliydik.
Böylece kirlendikçe, Küresel Efendi Sermaye uygun sıklıkta 'yıkayıcı' getirip bizi bir güzel temizleyecekti.
Devran böyle dönecekti.. Önce 1960'ta Efendi Sermaye, marifetli yıkayıcısını yollayıp kirlenmeyi devirdi. Ama sistemin doğası gereği yeniden kirlenmek, hatta yıkanırken pisliğe bulanmak gerekmekteydi. Madem ki 'kirlenmek güzeldir', öyleyse sık sık kirlenmek, her zaman kirlenmek, tekrar tekrar kirlenmek, yıkandıkça kirlenmek de güzel olmalıdır. Hangi mantık 'güzelin fazlası çirkindir' diyebilir? Kirlenmek güzelse ziyadesi de, ziyade güzel olur. Netekim 1980'de, kirlenmenin güzelliğini doruğa çıkardık.. Ama insanoğlu için güzellikte aşılamaz zirve yoktur. Hükümet uçağı ile dışarıya para kaçırmayı hem de demokratik idare görüntüsü altında becerecek kadar ileri düzeyde kirlenmenin güzelliğini de yaşadık..


Bugün, dünyayı temizleyen (!) uluslararası devin reklam ilkesi olarak haykırdığı 'kirlenmek güzeldir' yargısından yakınanlara da itirazım var: Kapitalist uygarlığı bu slogandan daha iyi tanımlayacak bir ifade düşünülemez! Hep birlikte güzel güzel kirlenmeliyiz ki Efendi Sermaye bol bol karlansın! Bu böyle olmasaydı, kirlenme ülküsü bütün iktidarları bayrak yarışına sokmaz, gelen gideni aratmazdı.
Kirlenmek güzeldir; ak ve pak karlar için.. Aksini iddia edenlerle, özellikle de kendilerini müstesna zannettirmeye çalışanlarla, Mahkeme-i Kübra duruşmalarında hesaplaşırız.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hakiki devrim kültürde   / 04-01-2005
 KKTC işinde haklı var mı?   / 03-01-2005
 AB ve PKK benzetmeleri   / 31-12-2004
 Yangının boyutlarını görmek..   / 30-12-2004
 Ey şanlı TC, devletsen yalanla!   / 28-12-2004
 Müslüman Noel'inde künefe   / 27-12-2004
 Serdengeçti, sırdan geçti   / 24-12-2004
 Emekli milliyetler barı   / 23-12-2004
 Derin timsahın gözyaşları   / 21-12-2004
 Zaferin dayanılmaz hafifliği   / 20-12-2004
ERDAL ŞAFAK
Irak'ın büyük sınavı
Irak'ta seçim...
ALİ KIRCA
Empati!
17 Ağustos sonrasındaki günleri hatırlayın.. .
ÖMER LÜTFİ METE
'Kirlenmek güzeldir'
Baykal son 'Sarıgül vakası'...
UMUR TALU
Yazılmayan yazı
"Felaket", kurbanlarından öte,...
Yeniden masaya dönün
Dışişleri Bakanı Gül'ün Ortadoğu gezisinde dünkü durağı Filistin'di.
Yine çocuk kurban
İsrailli askerler, önceki gün Gazze'nin 5 km kuzeyindeki Beyt...
Demirel'den 3'lük
Demirel'den 3'lük
Basketbolun ilk özerk seçimi nefes kesti. İlk 4 sandıkta Arıboğan 71,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu