kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Umuda yolculuk

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün İsrail, Filistin ve Ürdün ziyaretlerinin zamanlama açısından doğru, bölgedeki siyasi gelişmeler açısından da anlamlı olduğuna kuşku yok. Ancak buradan yola çıkarak Türkiye'ye üstlenemeyeceği, üstlense de altından kalkamayacağı misyonlar biçmek hatalı olur.
Çok kısa ve açıkça söylemek gerekirse Türkiye, Filistin-İsrail arasındaki savaşın sona erdirilmesinde, genel bir barış sürecinin başlamasında ancak bu kanallar tam anlamıyla açıldığında etkili rol oynayabilir. Bu ziyaretler, o türden bir rol için gereken zeminin hazırlanmasına katkıda bulunacakları ölçüde ve Türkiye'nin görüşlerinin tüm taraflarca anlaşılması açısından yararlı sayılmalıdır. Türkiye'nin bu sorunun bölgedeki ve bölge dışındaki tüm taraflarıyla yakın ilişkileri olması da kuşkusuz bir avantajdır ancak Türkiye'yi lokomotif yapmaya yetmez.
Ortadoğu'daki çalkantıların durulması için mutlaka çözülmesi gereken İsrail-Filistin çatışmasında bugün Yaser Arafat'ın ölümünden öncesine göre daha iyimser bir noktada duruluyor. Hepsinden önemlisi Filistin'de pazar günü başkanlık seçimi yapılacak. İdari açıdan da perişan vaziyette olan işgal atındaki topraklarda ekonomik ve idari reform yönünde mümkün olduğunca adım atılıyor . Başkan Bush bir Filistin devletinin kurulmasını istediğini, bu sorunun çözülmesinin ikinci döneminin baş önceliklerinden olduğunu tekrarlıyor. İngiltere Başbakanı Tony Blair bu sorunda mesafe alarak mayıs ayında yapılması beklenen seçimi kazanmak istiyor.

İpuçları, kuşkular ve ötesi
İşgal altındaki topraklarda seçim atmosferi nedeniyle Hamas ve Cihad gibi örgütlerin popülaritesinde bir düşme yaşandı. Dahası, özellikle Hamas içinde şiddete daha az prim veren bir siyaseti benimsemek isteyenlerle terör eylemlerini sürdürmek isteyenler arasında bir kırılma da yaşanıyor. Tüm bunlar insanı iyimserliğe sevkedecek noktalar olsa da bu meselenin yalnızca Filistin tarafındaki değişikliklerle ya da kişilerin iradeleriyle çözüleceğini beklemek de yanlış olur.
Ariel Şaron'un Gazze'den çekilmeyi istediği açık. Bu şekilde İsrail bir buçuk milyona yakın Filistinli nüfustan kurtulmuş olacak. Şaron bir Filistin devletinin kaçınılmazlığından da söz etti. Ancak kafasındaki devlet için Batı Şeria'nın tümünü terk edip etmeyeceği, Filistin devletinin toprak sürekliliğinin bulunup bulunmayacağı, Kudüs'ün geleceğinin nasıl şekilleneceği gibi konularda herhangi bir ipucu yok. Pek çok yorumcu Gazze'den çekilmenin ötesinin gelmeyeceğinden kuşku duyuyor.
Genel kanı, ABD bu işe tüm gücüyle asılmadığı taktirde barış sürecinin sağlıklı bir şekilde canlandırılamayacağı yönünde. Tarafların umutları çok artar ve sonuç alınamazsa o zaman son ve herhalde en feci şiddet döneminin başlaması da kaçınılmaz olur.
Kendisi de Filistinli olan Daily Star gazetesi yazı işleri müdürü Rami Huri, bu bağlamda Filistin liderliğinin şu konularda artık net bir karar vermesi gerektiğini savunuyor: "İşgale karşı Filistinliler askeri bir direnişi mi tercih etmelidir, şiddeti dışlayan bir direnişi mi? İsrail ile barış mı, savaş mı istiyorlar? ABD bir diplomatik ortak mı, müttefik mi, hasım mı?... Filistinli mülteciler İsrailliler'in kesinkes reddettiği geri dönüş hakkına sonuna kadar sarılacaklar mı, yoksa İsrail ve ABD'yi de adım atmaya zorlayacak gerçekçi, şerefli bir uzlaşma formülü bulabilecekler mi?" Önümüzdeki dört gün bu soruların cevaplarını İsrail ve Filistin'de aramaya çalışacağım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Meşakkat teysiri celp eder   / 02-01-2005
 Yıl sonu   / 30-12-2004
 Geleceğe bakmak   / 26-12-2004
 Güneydeki girdap   / 23-12-2004
 Tarihin motoru   / 19-12-2004
 AB'nin kader akşamı   / 16-12-2004
 Bir ayıba dair   / 12-12-2004
 Derinlik ararken stratejiyi ıskalamak   / 09-12-2004
 Kuzeyden gelen adam   / 05-12-2004
 Son perde   / 02-12-2004
SOLİ ÖZEL
Umuda yolculuk
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün İsrail,...
Demirel'den 3'lük
Demirel'den 3'lük
Basketbolun ilk özerk seçimi nefes kesti. İlk 4 sandıkta Arıboğan 71,...
Sola samba
Sola samba
Fenerbahçe Başkanvekili Özdemir sol kanada yabancı futbolcu...
Derviş 3. yolu açıkladı: Adayım Zülfü Bey
Derviş 3. yolu açıkladı: Adayım Zülfü Bey
Baykal ve Sarıgül dışında, 'üçüncü yol' arayışı başladı. Hareketin...
Hastayla bir dakika
Göztepe SSK hastanesinde randevular arasında 6 dakika var. Ancak...
450 milyonluk sessizlik
Avrupa Birliği ülkeleri Asya'daki felaketi anmak için ayaktaydı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu