kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tsunami zirvesi
BM: Ölü sayısı 300 bine çıkabilir

Tsunami zirvesi

Dünya liderleri, Güney Asya'da yaklaşık 150 bin can alan deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmak üzere, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da biraraya geldi.

Depremin ve tsunaminin vurduğu 11 ülke için şu ana kadar toplanan yaklaşık 4 milyar dolarlık yardımın nasıl dağıtılacağının görüşüleceği zirve, felaket kurbanları için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Hint Okyanusu'na kıyısı olan bölgelerde, Büyük Okyanus'ta uzun zamandır kullanılan tsunami uyarı sisteminin benzerinin kurulması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da kesin rakam tam olarak belirlenecek olsa, deprem bölgesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 150 bini geçebileceğini belirtti.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla da ülkesindeki ölü sayısının 100 bine yaklaştığını kaydetti. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana planlanan en büyük yardım organizasyonu için 26 ülkenin liderlerini ve yardım kuruluşlarını biraraya getiren zirve bugün sona erecek.

ANNAN: 977 MİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından zor durumda bulunan 5 milyon insanın 6 aylık acil yardımını finanse etmek için
acilen 977 milyon dolar yardım talebinde bulundu.

Dünya liderlerini Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki biraraya getiren uluslararası zirvede konuşan Annan, ''BM'nin Endonezya, Maldivler, Sri Lanka, Seyşeller ve Somali'de başlattığı uluslararası acil yardım çabası için bugün bir çağrıda bulunuyorum. 6 ay için 5
milyon kişinin acil insani yardımlarını karşılamak amacıyla 977 milyon dolara ihtiyacımız var'' dedi.

'ÖZEL TEMSİLCİ ATANMALI'

Zirvede hazır bulunan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da Annan'dan bölgedeki felaketzedelere BM ajanslarının yardımını koordine etmek üzere bir özel temsilci atamasını istedi.

Yudhoyono, Annan'a hitaben, ''Buradaki varlığınız bizler için çok anlamlı ve eminim 20 Aralık'taki felaketten zarar gören toplumlar için de öyle'' diye konuştu.

20'den fazla ülkenin para, lojistik kaynak, ilaç, gıda ve başka malzemelerle yardıma katıldığını söyleyen Yudhoyono, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da bulunduğu diğer katılımcıları selamladı.

Myanmar Başbakanı Lee Hsien Loong da ülkesindeki durumun idare edilebilir olduğunu, halkın yaralarını sarmak için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını söyledi ve ülkesinin uluslararası yardımı almaktan vazgeçebileceğini ima etti.

Lee Hsien Loong, kendi ülkesine yapılan yardım için teşekkür etti ve kendilerinden daha kötü durumda bulunan ülkelerden söz ederek, ''Hali hazırdaki bütün yardımlar onlara yönlendirilebilir'' dedi.

Felaketin ardından şu ana kadar gönderileceği açıklanan yardımlar milyon dolar olarak şöyle: ''Avustralya 765, Almanya 665, Japonya 500, ABD 350, Dünya Bankası 250, Norveç 182, İngiltere 96, İtalya 93, Kanada 80, İsveç 75, İspanya 66, Çin 60, Fransa 56, Güney Kore 50, Tayvan 50, AB 41, Hollanda 36, Suudi Arabistan 30, İsviçre 23, Birleşik Arap Emirlikleri 20.''

KONTROLÜ BM ÜSTLENİYOR

Güney Asya'da 150 bin kadar kişinin ölümüne yol açan deprem ve tsunami felaketinin ardından yürütülen yardım çalışmalarının kontrolünü BM üstleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Endonezya'da, felaket bölgelerine yardım amacıyla düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, ülkesi ile Japonya, Hindistan ve Avustralya tarafından koordine edilen yardım çalışmalarının, BM'nin öncülüğünde yürütüleceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da Powell'ın açıklamasından önce, uluslararası örgütün yardımların eşgüdümünde oynayacağı başrole işaret ederek, ''Tabii ki, yardım operasyonlarının ve yeniden inşanın kontrolünü üstlenecek olan BM'dir'' dedi.

Annan, 29 Aralık'ta ABD Başkanı George W. Bush tarafından kurulduğu açıklanan ve ABD'nin yanı sıra Japonya, Avustralya ve Hindistan gibi bölge ülkelerinin oluşturduğu grubun askeri ve lojistik desteği olmaksızın yardımların ulaştırılamayacağını söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Demirel için polis alarmda
 Hastayla bir dakika
 450 milyonluk sessizlik
 Bu ayıp da bize yeter
 Murat Demirel ve eşine özel villa
 'Yeni kaset gelebilir'
 Makinist de tahliye oldu
 Denktaş: Bugünlere nasıl gelindiği bilinmeli
 Askeri yargı yolsuzluk takibinde yine şeffaf
 Yargıtay seçimlerine müdahale etmiş
 'Bilecik Valisi'ni görevden alın'
 Doğu Anadolu kara teslim oldu
 Hocam size Neo-Nurcu diyebilir miyim?
 Kalanlar da sır olmasın!
 Vakıflar yurtdışında tarihi eser peşinde
 Son tarih 1 Şubat
ERDAL ŞAFAK
Irak'ın büyük sınavı
Irak'ta seçim...
ALİ KIRCA
Empati!
17 Ağustos sonrasındaki günleri hatırlayın.. .
ÖMER LÜTFİ METE
'Kirlenmek güzeldir'
Baykal son 'Sarıgül vakası'...
UMUR TALU
Yazılmayan yazı
"Felaket", kurbanlarından öte,...
Yeniden masaya dönün
Dışişleri Bakanı Gül'ün Ortadoğu gezisinde dünkü durağı Filistin'di.
Yine çocuk kurban
İsrailli askerler, önceki gün Gazze'nin 5 km kuzeyindeki Beyt...
Demirel'den 3'lük
Demirel'den 3'lük
Basketbolun ilk özerk seçimi nefes kesti. İlk 4 sandıkta Arıboğan 71,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu