kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Harem kadınlarının güzellik sırları
Harem kadınlarının güzellik sırları

Osmanlı saraylarının harem dairesinde yaşayan kadınların şaşalı ve nefes kesici hikayeleri günümüze kadar ulaşıyor. Osmanlı padişahının sonsuz zevk ve sefalarına hizmet eden cariyelerin güzellik hırsları ve entrikaları ise tarihe yön verecek kadar güçlüymüş. Womenlife dergisi güzellikleriyle padişahı büyüleyip, Valide Sultan olmayı amaç edinmiş cariyelerin bakım sırlarını anlattı.

Sözlük anlamı "saadet evi" olan harem, Arapça yasak anlamına geliyor. Arapça'dan dilimize yerleşmiş bu kelime, gerçekte aile reisinin eşleri, cariyeleri ve çocukları ile oturduğu yer anlamını taşıyor. Harem, Osmanlı İmparatorluğu'ndan çok önce Abbasiler ve Selçuklular'da da tercih edilen bir yaşam biçimi idi. Lakin Abbasi ve Selçuklular'da haremin Osmanlı İmparatorluğu'nda olduğu kadar şaşalı ve nefes kesici hikayelerle dolu olmamasının sebebi, haremin, aile hayatı anlamı taşıması idi. Osmanlı'da ise özellikle II. Beyazıt'tan sonra harem, padişahların sonsuz zevk ve sefalarına hizmet edecek cariyelerin güzellik ve entrikalarına sahne olmaya başlamıştı. Haremin en renkli kişileri şüphesiz ki cariyeler idi. Haremde hayat tatlı ve düzenliydi ama bütün cariyelerin tek bir dileği vardı; padişah tarafından fark edilmek, padişahla bir gece geçirmek. Böylelikle padişahın gözdesi olabilirlerdi.

KAFKAS KIZLARI GÖZDE
Haremin çoğunluğu, doğuda güzellikleri meşhur olan Kafkas kızlarından oluşmaktaydı. Bu Hıristiyan kökenli kızlar daha çok Gürcü kızlarından, Çerkez kızlarından, Rus kızlarından seçilirdi. Bu kızların güzellikleri kadar sağlıkları da önemliydi. Sınavı geçen güzel cariyeler o geçmek bilmeyen bekleyişe dahil olurlardı. Ve bu bekleyiş de öncelikle temizlikle yani hamam sefası ile başlatılırdı. Tabii bu zevkli, rehavet verici adetten daha önce gereksiz tüylerden kurtulmak gibi can yakıcı bir işlemden de geçmek zorunda idi cariyeler. Ama cariyelerin emelleri o kadar yüksekti ki, büre (boraks) ile zırnığın arsenik-kükürt karışımı) karıştırılarak, tüyleri alana kadar kaynatılan, sonra kurutulan ve gerektiğinde ısıtılarak tekrar kullanılan bir karışım ile tüylerden arınmaktan çekinmiyorlardı. Vücutlarındaki gereksiz tüylerden böylelikle kurtulurken, saçlar ise çok başka bir işleme tabi tutulmaktaydı. Çoğu cariyenin topuklarına kadar inen saçları vardı. O günkü dönemde saçlar bir kadının en büyük hazinesi idi. Bu hazinenin daha güzel parlaması, daha sağlıklı ve uzun olması için toz haline getirilmiş kına bitkisinden yararlanılırdı. Kına tozu genellikle ceviz, sumak ve incir yaprağıyla karıştırılarak saçlarda uzun süre bekletilirdi. Tüy temizliği, saç bakımı derken, cariyelerin çok yorulduğu kesin. Hem yorgunluklarını gidermek, hem de ciltlerinin daha beyaz ve parlak gözükmesini sağlamak için sıra kutucu ustalar tarafından mis gibi sabunlarla sabunlanıp, liflenmeye gelmiştir. Bol sabunlu, bol köpüklü banyo sebebi ile iyice yumuşamış bedenleri tekrar kutucu ustalar tarafından çiçek kokulu yağlar ile ovulmaya başlanırdı. Masaj sonrası cariyeler iyice dinlendirilir, en güzel yemeklerle doyurulurdu. Güzellik uykusuna hazır olan cariyeler ipek döşemeliklerin üzerinde kendilerini uykunun tatlı derinliklerine bırakırlardı. Güzellik uykusu sonrası esas süslemelere geçmeye hazır cariyelerin elleri ve ayakları hazırlanan kınalarla nazikçe boyanırdı. Cariyeler, giyinmeden önce o zamanlar 'yüz yazmacılığı' denmekte olan makyaj yapılırdı. Önce 'düzgün' bugünkü adı fondöten ile işe başlanırdı. Düzgün'ün malzemelerinden biri, kırmızı renk veren bir ot cinsi olan 'gülgün' idi. Düzgünün üzerine yanakları daha da koyultmak için allık sürülürdü. Allık, doğal bitkilerin ezilmesi ile elde edilen boyaları ve gaz denilen tülbendin boyaya sürülmesi ile kullanılırdı. Yanaklarda istenen görüntü elde edildikten sonra sıra kaşlara ve gözlere gelirdi ki, bir cariyenin en büyük silahı bu ikiliydi. Durum böyle olunca kaslar 'rastık' denilen, kına tozu ile karışımından doğan kestane rengi ile itinalı bir şekilde boyanır, iyice belirginleştirilirdi. Gözler ise sürme denilen kirpik ve göz boyası olan antimon, yani sürme taşı ile boyanırdı.

ELMA YANAK KİRAZ DUDAK
O günlerde dudaklar da yanaklar gibi allık ile boyanırdı. Padişahların kiraz dudaklara, ince bellere ne kadar düşkün oldukları harem tarafından iyice bilinirdi. Yüz yazmacılığı işlemleri bitince cariyelere, vücut hatlarını ortaya çıkaracak, mevsimine uygun entariler giydirilirdi. Bele, dört parmak genişliğinde, kıymetli taşlarla süslü bir kemer bağlanır, belin inceliğini ortaya koyacak biçimde sıkılırdı. Tüm bu işlemlerden sonra, padişahı ilk etapta etkileyecek güzel kokular sürülerek cariyelerin güzellik yolculuğu tamamlanırdı.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İpler beylerde olsa
 Kaynanalar yandı gelinler rahatladı
 Başrol kapmanın bedeli ağır oluyor
 Miras bırakılan yalı mahkemelik etti
 'Harcanacak eşantiyonlarız biz'
 Farklı bir kış masalı: Polar Express
 ABD'deki 10 diyetten 9'u fos
 24 saat hayatınızda ne kadar yer kaplar
 En Yeniler
 2005 yeni filmlerle birlikte geldi
 Semra Hanım bu habere çok üzülecek
 Kendilerini mafya zannediyorlar
 Yöneticiliğin temeli okul çağında atılıyor
 Sabun reklamlarında 96 yaşında bir model
 Ungaro'ya onur ödülü
 Bikini güzelleri yarışıyor
AYŞE ÖZYILMAZEL
Görgüsüzlük çağı
Yere tükürmek, toplum içinde geğirmek,...
HAKAN & UTKU
Erkin Koray, John Lennon'a ne dedi?
CNN Türk'te ayıla...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Keçi peynirli ekmek
Un, tuz ve...
Gözler meme kanserine karşı soya fasulyesinde
Gözler meme kanserine karşı soya fasulyesinde
Soya fasulyesinin çok yendiği Asya ülkelerinde meme kanserinin daha...
Şifalı bitkiler, kullanılan ilaçları olumsuz etkileyebilir
Şifalı bitkiler, kullanılan ilaçları olumsuz etkileyebilir
* Kullanılan şifalı bitkilerin bazılarının kullandığınız diğer...
Her geçen yıl daha da güzel
Her geçen yıl daha da güzel
Tanınmış simalar, yıllara meydan okumalarıyla Şamdan Plus'ın yeni...
Evlenme teklifi bekliyor
Evlenme teklifi bekliyor
Top model Gisele Bundchen çocuk sahibi olmak istediğini ama önce...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.