kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Özkök'ün gözden kaçan mesajı

Genelkurmay Başkanı'nın yılbaşı mesajında AB müzakereleri dışında gündem konuları yer alıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, 31 Aralık 2004 günü geleneksel bir yılbaşı mesajı yayınladı. Ancak bu yılki mesaj, her zamankinden biraz farklıydı. Geçen yıllarda Silahlı Kuvvetler'e yönelik kısa bir yeni yıl kutlama mesajı yayınlayan Özkök, bu kez üç önemli konunun altını çizmişti.
Gazeteler, yüksek yılbaşı baskısının telaşı içinde bu mesaja gereken önemi veremedi. Bugün dikkatinizi bu mesajın kritik noktalarına çekmek istiyorum.
Özkök'ün mesajının ilk kısmı Avrupa Birliği müzakereleriyle ilgili. Özkök'ün bu konuya ayırdığı paragraf şöyle: "Önümüzdeki süreçte, özellikle Avrupa Birliği ile müzakere ve ülkemiz için olduğu kadar dünya güvenliği için de büyük önem taşıyan komşu ülke Irak'taki gelişmeler çok önemli konular olarak karşımızda durmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO çerçevesinde Avrupa'nın en seçkin kuvvetleriyle uzun yıllar çalışmış, Batı'nın Türk ulusuna ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne layık bütün değerlerini kendi bünyesine taşımış bir kurumdur.
Bu anlamda, Avrupa Birliği üyeliğini Ulu Önder Atatürk'ün bizlere vermiş olduğu 'Türkiye'yi çağdaş uygarlığın ilerisine taşıma hedefi' için önemli bir araç olarak görmekteyiz.
Ancak, Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde ulusal değer ve çıkarlarımızın da tam bir kararlılıkla korunmasının önemine inanmaktayız. Bu bağlamda, Avrupa Birliği'nin bize sağlayacağı yararlar kadar, Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa Birliği'ni küresel bir güç olmaya taşıyacağı da unutulmamalıdır.
Özkök'ün mesajının ikinci bölümü ise "katliam", "yargısız infaz" ve "toplu mezar" söylemleri ve kimi komutanların hakkında yargıya intikal eden konular üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ni kurum olarak yıpratma çabaları üzerine.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı bir yılı arkada bırakarak yeni bir yıla ümit ve güvenle girdiğini vurgulayan Orgeneral Özkök, yılbaşı mesajında şu noktaya dikkat çekiyor: "Önümüzdeki yıllarda da irticai ve bölücü unsurlarla mücadele Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daima öncelikli konuları olmaya devam edecektir.
Özellikle, son dönemde bölücü örgüt ve onun paralelinde hareket edenler, ülkenin bölünmez bütünlüğü için verilen mücadeleye 'katliam', 'yargısız infaz' ve 'toplu mezar' gibi söylemlerle gölge düşürmeye, güvenlik güçlerini ve mensuplarını ismen teşhir ederek bir nevi yargısız infaz yapmaya gayret göstermektedir.
Tamamen kin ve intikam hırsıyla tırmandırılan ve açıkça Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan bu haksız kampanyaya karşı bütün kesimleri uyanık olmaya ve üzerlerine düşeni yapmaya davet ediyorum. Bu ve benzeri davranışlar, görevlerini sırf vatan ve ulus için yapma gayreti içinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin kararlılığını asla etkilemeyecek, bilakis azimlerini bileyecektir."
Genelkurmay Başkanı Özkök, Silahlı Kuvvetler'in yolsuzluklarla mücadelede kararlılığının altını da çizmiş yılbaşı mesajında. Şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele gibi toplumun son derece hassas olduğu konular üzerinde duyarlılığın devam edeceğini belirten Özkök, ardından şu kritik uyarıda bulunuyor: "Şu hususa önemle dikkat edilmelidir ki, yargıya intikal eden olaylar bahane edilerek yetkisiz kişi ve kurumların kendilerini yargıçların yerine koyarak kişiler hakkında hükme varması hukuka uygun olmadığı gibi, ahlaki bir davranış da değildir. Hele bu süreci fırsat bilerek, gereksiz yere seçkin kişileri ve bunların mensubu oldukları kurumu yıpratmaya çalışmak son derece yanlış ve iyi niyetli olmayan bir davranış şeklidir. Ne soruşturma açılması, ne de soruşturma sonucu iddianame hazırlayarak dava açılması kişilerin suçlu olduğunu ifade etmez. Yargı süreci tamamlanana kadar herkes masumdur. Bu evrensel hukuk değerine riayet etmeyenler elbet bunun hesabını vermekle mükelleftir." Genelkurmay Başkanı Özkök, gerçekten Silahlı Kuvvetler ve ülke için çok kritik mesajlar vermiş. Böylesi önemli bir mesajı dikkatinize geç de olsa sunmak istedim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Temsilde adalet   / 03-01-2005
 Yeni bir yılda SABAH   / 02-01-2005
 Erdoğan'ın zaferi   / 18-12-2004
 Bir filmin ve bir ulusun öyküsü   / 17-12-2004
 Amerika'dan mesajlar   / 14-12-2004
 Kuponlu iktidar   / 13-12-2004
 Rusya hâlâ önemli   / 07-12-2004
 Tartışalım   / 06-12-2004
 Bir gazeteci   / 03-12-2004
 Mösyö yoksa haklı mı!   / 29-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Türk tekstili için 2 can simidi
Tekstilde Çin...
ÖMER LÜTFİ METE
Hakiki devrim kültürde
Siyasetçi ve gazeteci 'sessiz...
UMUR TALU
Sayıyla mı verdiler!
İlgilenecek bu kadar mevzu varken,...
ERGUN BABAHAN
Özkök'ün gözden kaçan mesajı
Genelkurmay Başkanı'nın...
Ömür boyu gözaltı planı
ABD'nin terörle suçladığı yabancıları yeni bir hapishane yapıp ömür...
Eski komutan militan oldu
Peru'da eski bir binbaşı, devlet başkanının istifasını isteyerek...
Fener'de kuzey operasyonu
Fener'de kuzey operasyonu
Yabancı arayan F.Bahçe, rotayı İsveç'in Malmö takımının yıldızları,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu