kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Viyana tepelerinde

Tuna'nın kıyısındaki, rengarenk sevecen kuleli, Miro'nun resimlerine benzeyen asimetrik bir binayı gösteriyorlar. Mimarlık dünyasını tezleri ve yapılarıyla sarsalayan aykırı Avusturyalı mimar Hundertwasser'in bir eseri bu... Ama geleneksel zarafetin doruğunu oluşturan kentte böyle çarpıcı bir yapının "çöp fabrikası" olduğunu duymak da gördüklerimiz kadar şaşırtıcı... Viyana, çöpü kendi kültürünün en önemli yaratıcılarından biri marifetiyle bir estetik tapınağa dönüştürebiliyor. Üstelik kentin içindeki bu çöp fabrikasındaki enerji kent merkezinin sıcak suyunu sağlıyor. Eski senyörlere ait saraylar sandığınız binaların hapishane olduğunu öğrenmek kadar etkileyici bu...

***


Habsurburglar'ın müzeye dönüştürülen saraylarındaki resimlere bakarken bu anlayışın tarihsel bir başka boyutunu görüyorsunuz. Kraliyet ailesinin özel koleksiyonu, en ünlü yaratıcıların resimlerinden oluşuyor. Kraliyet ailesinin özel koleksiyonunun dünya çapında bir kültür hazinesi olduğu bir ülkenin çöp fabrikası ve hapishaneleri de bir başka oluyor tabii...

***


Yakın zamana kadar hastane olarak kullanılan Viyana Üniversitesi'nin soyluların kış bahçelerini andıran kampüsünde Avrupa Parlamentosu milletvekili Hannes Swoboda ile birlikte Avrupa sürecinde Türkiye ve Kürtler konusunu tartışmak için birlikteyiz. Yaban ellerdeki Türkler'in, Türkiye ortamının daha gerisinde kaldıklarını, değişimin nabzını tutamadıklarını, yeni bir atılım yerine eskiyi tekrarla yetindiklerini ve dünyaya kendi din ya da ırk aidiyetleri üzerinden baktıklarını, "dünya vatandaşlığı" gibi bir hedefin de şimdilik epey uzakta seyrettiğini görerek üzülüyorum. Zamanın bu soruları halledeceğinden emin olarak Viyana'nın insanı koynuna alan usul zarafetine dönüyorum.

***


Viyana'yı çevreleyen tepelere vuruyoruz. Didar, "Mozart'ın kahvesinden" söz ediyor. Laf arasında söylenen "Mozart'ın kahvesi" sözünü programın ana hedefine dönüştürüyoruz. Kahlenberger semtine yöneliyoruz. Aradığımız kahveyi bulamıyoruz ama müthiş bir sürprizle karşılaşıyorum. "Yaşam Alanı", üzüm bağlarının kıyısında, kenarında izleyicilerin oturacağı birkaç basamağın yer aldığı, belli aralıklarla farklı ağaçların dikildiği ve her ağacın önünde minik hoparlörlerin bulunduğu bir mekan... Bu hoparlörlerin üzerine günler ve aylar yazılmış. Kendi doğum gününüze isabet eden ayı ve günü bulunca arkasında yer alan ağaç ile özdeşleşiyorsunuz. Hoparlörden duyulan sesin anlattığı ağacın nitelikleri, sizin de karakterinizin özelliğini belirtiyor. Benimkine, Noel'deki evlere konan çam isabet ediyor. Özelliklerinden memnun kalıyorum.

***


Araya sora sonunda Mozart'ın izine daha aşağılarda ama gene hemen üzüm bağlarının içinde rastlıyoruz. Patika irisi bir yoldan yukarı tırmanınca sizi teraslı bir kahve karşılıyor.. Ama kahve bugün kapalı... Henüz bağbozumunun hışmına uğramamış bağlardan kırmızı ve siyah üzümleri tadıyoruz. Tuna, hemen aşağımızda akıyor. Viyana'da yeni bir şey daha öğreniyorum. Hasatın hemen ardından yapılan taze kırmızı şarabın piyasaya sürülmesi öğrencilik günlerimden bu yana değişen yılların değişmeyen bir durağı gibidir. İlk hasatın üzümünü bekletmeden buruk tadıyla şişelemek bir Fransız icadıdır. Beaujolais olarak da ünlenmiştir... Viyana'da bu geleneğin beyaz üzümle olanına rastlıyorum. Üzüm suyuna benzeyen, bulanık görünümlü bu içkiye "Sturm" diyorlar. Yaşamın izlerini sürerken ardımda bıraktığım simgesel çakıl taşlarının arasına Sturm'u da ilave ediyorum.

***


Patikamsı yoldan aşağıya indiğimizde, sokağın başında asılı bir plakette, 1781 yılında Mozart'ın babasına yazdığı bir mektuptan alınmış bir cümle var... 25 yaşındaki Mozart, Viyana'ya bir saat uzaklıkta oturduğunu vurguluyor... Oturduğu yer Reisenlberg. Şimdi arabayla kent merkezine sadece on dakika. Tuna... Pastırma yazı... Viyana bağları... Strudel... Mozart.. Mozart'ın yirmi beş yaşı... Sonbaharın ruhunu paylaşan dar sokaklar, pastel renkler, buranın aristokrasisinin buralara sinmiş gizemli zarafeti... İnsan Viyana'yı seviyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kör bir ozan...   / 26-12-2004
 Kemik ağrısı...   / 19-12-2004
 "Yoksuluz gecelerimiz çok kısa"   / 12-12-2004
 Beta, Alfa, Delta, Teta...   / 05-12-2004
 Cennet bahçeleri   / 28-11-2004
 Kasım günleri   / 21-11-2004
 Bir valinin bayramı   / 14-11-2004
 Türk'ün Türk'ten önceki dostu Norveçli mi?   / 07-11-2004
 Değişime Fransız kalmayın   / 31-10-2004
 Viyana tepelerinde   / 24-10-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Yine diyecek, kesin "Sana ne" diyecek
Kameram olmadığı...
MEHMET ALTAN
Pipolu Kaplumbağa
Osman Hamdi Bey 30 Aralık 1842 yılında...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sol yanı bırak, sağa bak
Dostum, dostum güzel dostum,...
KAZIM KANAT
Babamı sevgi öldürdü!
Öyle bir şansım yoktu. Yani...
REFİK DURBAŞ
Yıllar ve kitaplar...
Edebiyat Fakültesi'nde hocam...
Kükreyen aslan 80 yaşında
Kükreyen aslan 80 yaşında
MGM artık daha çok sinema dışı yatırımları yöneten bir şirket...
Mutlu tasarım yılları
Mutlu tasarım yılları
Tasarım ağaç süslemesinde, bazen çılgın bir elbisede, bazen objelerde...
Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
Kanser ve kalp gibi hastalıklar vitamin, mineral ve bitkisel...
70'inde işi bıraktı resme başladı
İnşaat, hukuk ve eğitim gibi farklı alanlarda çalışıp, birçok...
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın...
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.