kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İkinci el pazarına nur yağıyor
İkinci el pazarına nur yağıyor

İkinci el kıyafetler son yıllarda büyük ilgi görüyor. Türkiye'de bu tarz kıyafet satan mağazaların azlığından yakınan bir grup, her ayın belli günlerinde marka ürünlerin satıldığı 'ikinci el pazarı' düzenliyor.

Moda dünyasında eskiye dönüş rüzgarı hız keseceğe benzemiyor. 70'li yıllar 80'li yıllar derken, bu yıl 20'li ve 50'li yıllar moda tasarımcılarının gözdesiydi. Ancak tasarımcıların baş tacı ettiği "geçmişe özlem" temasının yanı sıra bir de "vintage" modası vardı ki, bizde de ikinci el mağazalar sayesinde gün geçtikçe yaygınlaştı. Türkiye'de ikinci el mağazaları çok olmasa da, bu akım hızla yayılıyor. Bu tarz giyimden hoşlanan birkaç kafadar ise mağazaların azlığından yola çıkarak, her ay bir ikinci el pazarı düzenliyor. Manken Ece Sükan ve Ahu Yağtu'nun yanı sıra, Cem Mirap, Yağmur Sencer ve Umut Göker'in de içinde bulunduğu grup, gardroplarındaki kullanılmayan eşyaları nasıl değerlendirebileceklerini düşünürken, Cem Mirap'ın sahibi olduğu Bebek'teki Lucca Kafe'de bir günlüğüne ikinci el sergisi yapmaya karar veriyor. İlki Eylül ayında Lucca'da gerçekleşen "Cleaning Day" ikinci el sergisi, çevreden büyük ilgi görünce şimdi her ay tekrarı yapılıyor. Sergi için gelen insanlar orada bir yandan yemeklerini yiyip kahvelerini yudumlarken, bir yandan da alışveriş yapma imkanı buluyor. Havanın güzel olmasından yararlanıp, eylül, ekim ve kasım aylarında sokağa taşınan sergiler, tam bir bit pazarı havasında gerçekleşiyor. Havaların soğumasıyla bu ay Yağmur Sencer'in sahibi olduğu ve ikinci el marka mobilyaların satıldığı Dank'ta yapılacak sergi, Mayadrom Uptown Alışveriş Merkezi'nde gerçekleşecek. Bugün ve yarın devam edecek sergi, sabah 10.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında. Üstelik mekanda bu akşam, gecenin ilerleyen saatlerinde Dinamo FM DJ'lerinin müzikleri ve Lucca Kafe'nin leziz yemeklerinin satıldığı muhteşem stand eşliğinde, bir de parti verilecek. Ancak bu partiye sadece alışveriş yapmak isteyenler davetli. Yani bu ikinci el partisindeki asıl amaç, alışveriş yaparken insanların hoşça vakit geçirmeleri.

VİZYON SAHİBİ İNSAN GELİYOR
Bugün dördüncüsü yapılacak olan sergi şimdiye kadar yapılmış olanların en büyüğü de olacak aynı zamanda. Ece Sükan; "Hepimiz mobilyadan kıyafete hatta aksesuara kadar aklınıza gelebilecek her türlü ikinci ele çok sıcak bakan insanlarız. Hem bizim hem de çevremizdeki insanların bir köşede duran kıyafetlerine, bir şekilde değer katmak istedik. Lucca'da yaptığımız ilk performanstan sonra her sergi gittikçe artan bir kitleye hitap etti. Hem gelenlerin sayısı arttı hem de bize gelen kıyafetlerin" diyor. Daha çok 30'lu yaşlardaki insanların ilgisini çeken ama her yaş grubundan insana rastlayabileceğiniz sergi standlarında, ünlü markalara ait tasarımlara rastalayabileceğiniz gibi, tarzlarıyla dikkat çeken sıradan kıyafetlere de rastlanıyor. Yağmur Sencer; "Aslında nasıl giyindiğini bildiğimiz insanlardan kıyafet almayı tercih ediyoruz. Talep daha genç ve daha marjinal giyinen insanlardan geldiği için, o yöndeki kıyafetleri seçiyoruz" diyor. Burada satılan elbiseler genelde 36-40 beden arasında değişiyor. Kıyafetin yanı sıra çanta, gözlük ya da küpe gibi aksesuarlar da satılıyor. Kıyafetlerin fiyatları ise 5 ile 100 milyon lira arasında değişiyor. Özel tasarım veya marka oluşuna göre fiyat yükseliyor. Organizasyonu düzenleyen ekip, buraya alışverişe gelen insanların da genel bir profilini çıkarmış. Onlara göre buraya gelen insanları "Parası olan veya olmayan" şeklinde sınıflamak doğru değil. Yağmur Sencer; "Buraya her çeşit insan geliyor. Vizyonu açık, hayata açıklıkla bakan, eğitimli ama bildiğimiz anlamda eğitimli değil, hayata karşı eğitimli insanlar geliyor" diyor. Sencer, bu aktivitenin altında aynı zamanda tüketimi destekleyen düşünce sistemine bir alternatif oluşturmak yattığını özellikle belirtiyor: "Bu kendi kendini besleyen bir aktivite. Ana hedef geri dönüşümü sağlamak ama tüketici zihniyete karşı çıkmak da onun uzantısı. Ancak bunu barışçıl ve eğlenceli bir ortamda gerçekleştiriyoruz." Bu aktivitelere eşya alımı genelde beş gün öncesinden bitiyor. Ancak bir sonraki aktivite için kullanmadığınız yıpranmamış elbiselerinizi vermek istiyorsanız, Dank veya ve Lucca Kafe'yi arayabilirsiniz. Dank Tel:(0212) 352 60 44 Lucca Tel: (0212) 257 12 55

Aynur Erdem

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Müziğe zamanım yok kadınlarla mutluyum
 Edebiyat insanı en sade biçimde açıklar
 Haftanın Kitapları
 Yeni bir düğme!
 Yeni yıl geldi Noel Baba'dan kurtulduk
 Ünlülerin makyözünden tüyolar
 Işığı yansıtan proje
 Kışlık giysileri hazır mı?
 Mobil kliniğe tepki
 Kedici ressamın kedili sergisi
 Doğum kontrol hapı çıktı
 Ev dekorasyonunda deri aksesuar modası
 Gülmeyi sevenlere özgün tasarımlar
 Hediye seçenekleri bu katalogda
 Dans eder gibi oynuyorum
 Evde bir yılbaşı hikayesi
 Erkekler yenilmeye asla gelmiyor
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Yeni Mekanlar Denemek İsteyenlere
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Özlem
Saçımı taramayı özledim demiştim. Biraz evvel bir...
Dansın büyüsüne kapılmak ister misiniz?
Dansın büyüsüne kapılmak ister misiniz?
Bireylerin büyük yalnızlığını ve iletişim güçlüğünü temel alan hikaye...
Bir dövüş balesi bir egzotik masal
Bir dövüş balesi bir egzotik masal
İzlenmesi son derece keyifli bu tarihsel masal, yine nefes kesen...
Akşamdan kalmalara öneriler
İçkinin normalin üstünde tüketildiği yılbaşının sabahında hava...
Tokluğunuz ne kadar değil ne yediğinize bağlı
Aynı miktardaki kepekli ekmek beyazından, kepekli spagetti de normalinden daha...
Renk körlerine özel kontakt lens müjdesi
Göz doktoru Ahmet Girgin, orta seviyede renk körü olanlara yardımcı olan renkli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.