kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asıl mücadele şimdi
Asıl mücadele şimdi
Salonlar dışında eksik yok

Asıl mücadele şimdi

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, 2010 Dünya Şampiyonası'nı Türkiye'ye getirmenin gururunu yaşıyor, "İşimiz yeni başlıyor. Şampiyon olacak takımı kurduk".

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yapılan Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği toplantısı, Türkiye'nin basketbol alanında sahip olduğu prestijin göstergesi oldu. 2010'da yapılacak 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası finallerine ev sahipliği yapacak ülkenin belirlendiği oylamada Türkiye, diğer adaylar Fransa ile Sırbistan-Karadağ'ı geride bıraktı. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, oylamanın heyecanını hala yaşıyor. Ancak şimdi bunların geride kaldığını ve 2010'u en iyi şekilde yapmak için kolları sıvadıklarını söylüyor. 12 yıldan bu yana Federasyon Başkanlığı görevini sürdüren, basketbolun geniş kesimlere ulaşması ve özerklik adına çaba gösteren Demirel, lig karşılaşmalarının atv'de canlı yayınlanmasının önemli bir adım olduğunu söylüyor. Türkiye'nin, son beş yılda her spor dalında çok önemli şampiyonalara ev sahipliği yapan Fransa'yı geride bırakmasında en büyük payın sahibi Demirel, sonraki aşamaları Aktüel Pazar'a anlattı.

* 2010'a nasıl hazırlandınız?
1998'de 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı aldığımızda "Esas hedefimiz 2010" demiştim. Türkiye'ye gelince de "Rüyalar gerçek oldu ama asıl hedef 2010 Dünya Şampiyonası ve Türkiye'yi dünya seviyesinde basketbol ülkesi yapmak" demiştik. 6 buçuk sene öncesinde koyduğumuz hedefi etap etap gerçekleştirmek bilinçli bir çalışmanın neticesi oldu.

* Neydi o etaplar?
2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı çok iyi yaptık. 1979-80 doğumlulardan iyi bir takım yapmıştık. Gümüş madalya kazandılar. O yıl büyük krizler olsa da akılda kalan Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 12 Dev Adam şarkısı olmuştur.

* Ardından 2002 Dünya Şampiyonası geldi değil mi?
Evet. İzleyici gelmesi için Amerika'daki Türk dernekleri ile işbirliğine gittik. Türk Haftası ve aktiviteler düzenledik. Türk basketbol milli takımı şampiyonaya katıldığında Indianapolis sokaklarında otobüslerde Türkiye reklamları vardı. Türk yemekleri haftası ve Athena konseri de dünya şampiyonasına yaptığımız hazırlıkların bir bölümüydü. İzleyiciler, önlerinde ay yıldız bulunan arkasında da "Hope to see you in Istanbul" (İstanbul'da görüşmek dileğiyle) yazan tişörtlerle maçları izledi.

KOMİTE OLUŞTURULACAK
* Görünen o ki sporu pazarlamanın üzerinde yoğunlaşmışsınız...
Kesinlikle. Zaten biz olaya basketbolun üzerinde bir boyut katıyoruz. 2001'in açılışı Antalya ve Ankara'da olmuştu. Antalya'da Aspendos Tiyatrosu'nda Dansın Sultanları gösterisi düzenledik. Oysa o güne kadar basketbol sahalarında açılış yapılırdı. Kapanışta da Paşa'da parti yapıldı. NBA'in yıldız oyuncularında Nowitzki'nin 12 Dev Adam şarkısını söylerkenki görüntüleri var. 2002'den önce de "Best of the best" adıyla her kıtanın en iyi iki takımının katıldığı bir organizasyon düzenledik İstanbul'da. O organizasyonu 3 yıldır düzenliyoruz. Katılanlar bunun resmi turnuvalardan bile daha başarılı olduğunu söylüyor. Bu turnuvaya sponsor olan Efes Pilsen, 2010'u almamız için büyük katkıda bulundu.

* Nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?
Bugüne kadar yapılan en iyi dünya şampiyonasını yapacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren her kıtadan birer temsilcinin katılımıyla bir komite kuracağız. Yaptığımız tüm çalışmaları kıtalara aktaracağız. Onlar da kendi kıtalarına ve ülkelerine duyuracak. Böylece yaptıklarımız her yere ulaştırılacak. Herkes 2010'da Türkiye'de şampiyona olduğunu bilecek.

*"2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı Türkiye'de düzenlemek önemli ama asıl hedefimiz şampiyon olmak" demiştiniz. Takım nasıl hazırlanıyor?
2001 Avrupa Şampiyonası öncesinde 1979-80 jenerasyonunu yetiştirmiştik. Benzer bir çalışmayı 2010 için 2.5 yıldan bu yana yürütüyoruz zaten. Son iki senedir Avrupa'da altyapılarda 3 tane madalya kazandık. 1986-87-88 ve 89 doğumluları Nihat İziç, Orhun Ene ve Levent Topsakal çalıştırıyor. 2010'da 21, 22, 23 ve 24 yaşında olacak çocuklar çok ciddi bir programla hazırlanıyor. İkisi Amerikan Rüya Takımı'na karşı oynadı. Bu çocukları 2010'da final oynayacak hale getirmek istiyoruz. Amerikan Milli Takımı geldiğinde, yetkililerine hazırlıklarımızdan bahsetmiştik. "2010'da sizinle final oynayacağız" dediğimde, "Siz finale çıkan takım olabilirsiniz ama ABD olmayabilir" dediler ve çok ciddiydiler.

Halime Sürek Kahveci

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Bütün entelektüellerin içi çürümüş
 Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
 Gazanfer Bilge 81 yaşında bir delikanlı
 Habercilik değişti çünkü Türkiye değişti
 Öğrenciler gözlüklerimi çok havalı buluyor
 Türkiye ikinci vatanım
 Filistin'in Mandela'sı doğuyor
 İşte Aktuna'nın gençlik formülü
 Türkiye'de perdelerimizi kapatmak zorundayız
 Hayatıma girecek kadın güzel ve temiz olmalı
 Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
 Gömlek değiştiren adam
 Karımı kıskandım ben de kanser oldum
 Tutku benim pusulam
 Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
 En çok saçlarımı taramayı özledim
 Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
 Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır
 Onlar İçin Hiçbir Şey Aynı Kalmadı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Üniversitede güçler yarışı
Üniversitede güçler yarışı
İstanbul Üniversitesi'nde 7 Ocak'ta yapılacak rektörlük seçimi,...
James Dean'in orta yaşlısı
James Dean'in orta yaşlısı
Gençliğinde aşırı sol saflarda yer alsa da hep şiddete karşıydı.
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz.
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için...
Kükreyen aslan 80 yaşında
MGM artık daha çok sinema dışı yatırımları yöneten bir şirket merkezi. O eski...
Mutlu tasarım yılları
Tasarım ağaç süslemesinde, bazen çılgın bir elbisede, bazen objelerde bazen de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.