kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Çöple başladık

Yarın sadece Türkiye'nin utanç kaynağı sıfırlardan kurtulmuş yeni banknotlarla değil, Avrupa Birliği'nin günlük yaşama olumlu etkilerinden biriyle de tanışacağız: Atık türüne göre farklı çöp torbaları.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın geçen 30 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanan, ancak AB uyum paketlerinin peş peşe açıldığı o günlerin heyecanlı ortamında kamuoyunun pek ilgi gösteremediği Ambalaj ve Atık Kontrolü Yönetmeliği yarın yürürlüğe giriyor.
AB'nin bu konudaki mevzuatıyla birebir örtüşen yönetmelik, hem çevre kirliliğinin azaltılmasını, hem de katı atıkların dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor.
Buna göre, ilk aşamada 4 pilot ilde (İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa) gerek evlerde, gerekse işyerlerinde tüm çöpler artık tek kutu ya da torbaya atılamayacak. Kağıtkarton, cam, plastikpet ve metal gibi geri kazanılabilir atıklar mavi renk bir torbaya konacak. Bu torbalar evlerden bu iş ya da hizmet için özel olarak kurulmuş şirketlerce toplanacak.
Böylece Almanya'da çalışan vatandaşlarımızın "Bizim oralarda her şey düzenli, disiplinlidir. Çöplerimizi bile farklı torbalara koymak zorundayız. Yoksa belediye görevlileri hem torbayı almaz, hem de ceza keser" türünden öyküleri ya da "Uygarlık dersleri" karşısında eziklik duymaktan nihayet kurtulacağız.

Yeşiller'in büyük hizmeti
Ama bir noktada haklılar: Bu konuda öncülüğü Almanya yaptı. Yeşiller Partisi sayesinde. 1980'lerin ortalarında çeşitli eyaletlerin hükümetlerine koalisyon ortağı olarak girmeye başlayınca, ilk işlerinden biri atık sorununa çözüm aramak oldu. Buldular da.
Örneğin Frankfurt Belediye Başkan Yardımcısı ve Yeşiller'in önde gelen isimlerinden Tom Königs, 1990'ların sonuna doğru partisinin icraatlarını anlatırken ilk sırada bu hizmeti saydı: "Plastik için sarı, kağıt ve karton için mavi, çürüyebilir çöpler için yeşil... Her atık için ayrı renk torba uygulaması getirdik. Bugün Almanya'da her 10 aileden 9'u çöpleri ayırıyor. 10 yıl önce böyle şey düşünebilir miydiniz?"
Yeşiller'in Almanya'ya benimsettiği sistem AB'ye esin kaynağı oldu: 20 Aralık 1994'te ambalaj ve ambalaj atıklarıyla ilgili Konsey Direktifi yayınlandı. Bu direktifte her atık türü için geri kazanım ve geri dönüşüm hedefleri sıralanıyordu. 2001'de direktif yenilendi ve hedefler daha da yukarı çekildi. Geri dönüşüm oranı cam ve plastik ambalajda yüzde 60'a çıkarıldı, kağıt ve kartonda yüzde 55'e, metal ambalajda yüzde 50'ye. Üye ülkeler en geç 2008'e kadar oranları tutturmak zorundalar.
Peki Türkiye'de bu oranlar ne düzeyde? Çevre Koruma Vakfı'nın (Çevko) araştırmasına göre, Türk halkı yılda kişi başına 187 kilo çöp üretiyor. Bu da toplam 13 milyon ton evsel atık demek . Geri kazanım oranı kağıtkartonda yüzde 32, camda yüzde 36, plastikpet için 10 bin ton, polietilen ve polipropilen türü plastik atıklar için de 150200 bin ton. Pek de fena sayılmaz.
Çevre ve Orman Bakanlığı geri kazanım oranlarını kademeli yükseltip, 2014'te AB düzeyini yakalamayı öngörüyor. Yarın yürürlüğe girecek yönetmelikte sıralanan bu hedefler 2005'te atığın türüne göre yüzde 2032 ile başlayacak, 2014'te hepsi için yüzde 60'a çıkacak.
Gerçi belediyeler ile ilgili şirketlerin çalışmalarını tamamlamaları için yönetmelik biriki ay "anlayışlı" uygulanacak ama siz yine de bu akşam yılbaşı sofrasının ve armağanların atıklarını farklı torbalara koyarak kendinizi ve de evinizi yeni düzene alıştırmaya başlayın.
Sağlıklı ve mutlu bir yıl dileğiyle...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kazan hep doğuruyor   / 30-12-2004
 Poseidon'un şakası yok   / 29-12-2004
 Sıra kime geldi?   / 28-12-2004
 Yaşlı toplumun sızıları   / 27-12-2004
 AB'de çalışmak   / 26-12-2004
 Diyarbakır seferleri   / 25-12-2004
 Gerçekten hazır mısınız?   / 24-12-2004
 Ortadoğu'ya dönüş...   / 23-12-2004
 Erdil, Juppe ve vekillerimiz   / 22-12-2004
 Bütçe ve vergi tartışmaları   / 21-12-2004
ERDAL ŞAFAK
Çöple başladık
Yarın sadece Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
AB ve PKK benzetmeleri
Avrupalılar AB maceramız için...
UMUR TALU
İyi yıllar, desem mi!
Batıdan binlerce varlıklı insanın,...
Ukrayna'da aynı kavga: İktidar benim
Muhalif lider Yuşçenko seçimi kazandı, Yanukoviç ise iktidarı hâlâ...
Annenin acı seçimi
Felaketin ortasındasınız. İki çocuğunuzdan sadece birini...
Alex'ten iyisini alırız
Alex'ten iyisini alırız
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım "Yurt içinde transfer düşünmüyoruz.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu