kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Genç kalmanın yolları

Ailecek kolesterol diye bir sorunumuz yok. Önce mantı ardından kebap yiyebiliriz. Ayrıca ortaya da bir şey isteriz

Yaşlanmaktan korkar mısınız? Ya da şöyle sormalıyım. Yaşlanmaktan mı yoksa sağlığınızı yitirmekten mi korkarsınız? İkincisi daha önemli galiba. Hemen her gazetede, dergide anti-aging yazan doktorlar var. Bazıları internetten kopyalıyorlar ama... Neyse diyorum, bilgi doğru olsun ona da razıyız. Doktor furyası devam etsin, bu işe merak salmış ünlü isimlerin genç ve zinde kalma formüllerini de okuyoruz. Bu listeye en son eklenen isim Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller oldu. Tercüman Gazetesi'nde başlayan yazı dizisinin ilk bölümünde karnımızın neden acıktığını yazdı. "Karnınızın acıkması kişinin iç ihtiyacıdır. Ancak bu ihtiyacın giderilmesi için dış ilişki kurmak zorundayız. Çalışarak hayatınızı kazanacaksınız yahut aileniz size sahip çıkacak." Anladınız mı ne demek istediğini? Ben kendi adıma pek emin değilim. Belki "Fizyolojik ihtiyaç olan acıkma duygusunu ya siz ya da aileniz tatmin edecek" demek istedi. Ya da "Acıkma duygunuzu ancak aile yardımıyla bastırabilirsiniz" anlamına gelen bir cümleydi bu. Eğer öyleyse tipik bir Türk ailesine sahip olan ben battım. Neden mi? Siz eaile büyüklerimden bir tanesiyle olan tipik bir konuşmayı aktarıyorum. - Tamam, bana yeter, daha fazla koymayın lütfen. - Çocuğum, az koyuyorum bak. (Bir taraftan da servis kaşığı çalışıyor yani...) - Yiyemeyeceğim, tamam yeterli. - Allah aşkına çocuğum, bütün gün uğraştım yaptım, hem siz iyi beslenmiyorsunuz kendi evinizde. - Ben diyet yapmaya çalışıyorum. - Ne diyeti, çöp gibisin zaten. - Herkes kendi fazlalığını bilir, ben de 1-2 kilo versem iyi olur. - Sen diyet miyet düşüneceğine iyice beslen, bir de çocuk yap. Bak kaç senedir evlisiniz. Konu aile toplantılarında nasıl olur da evli olan için çocuğu bekar olan içinse evliliğe gelir diye merak ediyorsanız, buradan buyurun. Servis kaşığı hala çalışıyor. Bütün yemekler tereyağı ile yapılmış, kolesterol korkumuz yok yani bizim ailecek. Önce tadımlık mantı, arkadan kırmızı et, tabii ki yanına pilav ve son olarak da tatlı. Tabii ortaya da başka bir yemek yapılmış. Dünyanın hiçbir yerinde ortaya ayrıca bir yemek yapılmaz. Bizde vardır ama. Maksat gözümüz gönlümüz açılsın tabii. Böyle bir sofrayla karşılaşınca siz ne yapıyorsunuz bilemem ama ben yiyorum.

***


"Bu akşam seni harika bir yere yemeğe götürüyoruz" dedi arkadaşım. "Akşam sekiz gibi seni işten alırız." Aile büyüklerini bir tarafa bıraktım arkadaş arasında da sağlıklı beslenme konusuna zerre kadar destek yok. Bir kere kafadan akşam yemeği saat sekizden sonra yenilecek. Oysa ne diyor bütün doktorlar? "Akşam 07.00'dan sonra yemeyin, yiyecekseniz de salata veya meyve yiyin." Nerede... Arkadaşlarla Nispetiye Caddesi'nde yeni açılan Umami isimli restorana gittik. Şimdi ismini duyunca Uzakdoğu mutfağı, füzyon, sağlıklı hayat falan diye düşündünüz değil mi? Hiç ümitlenmeyin Umami müthiş bir kebapçı. Adanalı Cumali Usta'nın da bizim aile gibi kolesterol takıntısı, sağlıklı ve zinde yaşam tutkusu yok. Güzel yemek yapıyor. Dürüm gibi yenilen sıkma ile başlıyor karakuş tatlısıyla bitiriyorsunuz. Arada sarımsaklı köfte, kaburga, çöp şiş falan da var tabii. Hani nerede sağlıklı hayat? Hani size destek olacak aile ve arkadaşlar? Ama en azından aç yatmıyorsunuz o kesin. İnsan aç yatmayınca mutlu uyanıyor orası da kesin.

***


Eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna'yla karşılaştım geçenlerde. 75 yaşında ama 55 gibi gösteriyor. Özer Çiller yerine ona dizi yaptırsalar çok daha inandırıcı olur bence. Bütün bu yeme ritüelime rağmen dayanamadım sordum. Nasıl böyle genç gösteriyorsunuz? Yani var mı bu işin sırrı? Baştan pazarlık ettim tabii "Yeme diyecekseniz, hiç dinlemeyeyim." Demedi. Bir reçete verdi. 1. Her sabah yapılan karışım içilecek. Karışımda neler mi var? Kabuğuyla sıkılmış yeşil elma, portakal (posası da kalacak) havuç, kivi suyuna 80 gram çiğ brokoli suyunu ekliyorsunuz. İçine bir baş kereviz ve bir domatesin suyunu da ekleyince iş bitiyor. Ama her sabah taze olarak yapılacak sakın unutmayın. 2. Natürel ilaçlar alacaksınız. Yani ilaç kategorisine girmeyen bitkisel destekler ve vitaminler. Örneğin mutlaka E vitamini. Ayrıca doku ve hücre yaşlanmasına iyi gelen Quenzym QO. 3. Mutlaka Gingko Biloba. Hafızayı ayakta tutan bu vitamin Alzheimer hastalığında bile tamamlayıcı tıp ürünü olarak kullanılıyor. 4. Omega 3 yani balık yağı. 5. Antioksidan olacak hemen her vitamini seçebilirsiniz. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Demirin paslanmasına. Yaşlandıkça vücudumuzda paslanan bölgelerin açılmasını sağlayan vitaminler işte bu antioksidan bazlı vitaminler. 6. Mutlaka yürüyüş yapacaksınız. Öyle sabah akşam spor diye kendinizi heba etmenize gerek yok ama hareket şart. 7. Bu erkeklere özel! Beyler Aktuna diyor ki "Sawpalmetto" diye tamamen doğal bir vitamin varmış prostatın büyümesini engelliyormuş, çok da etkiliymiş.

***


Yaşlanmaktan korkmuyorum aslında ama ne yalan söyleyeyim sağlıklı yaşlanmayı isterim. Ama yine de yediğime içtiğime dikkat edemiyorum bir türlü. Edemiyorum çünkü galiba istemiyorum. Umami'de lahmacun, İnci'de profiterol yemek istiyorum. Bebek Badem Ezmecisi'nin önünden yürüyüp geçemiyorum, mutlaka içeri giriyorum. Anneannem mantı yapınca kimse beni tutamıyor. Kayınvalidemin tereyağlı pilavına dayanamıyorum. Her gün her dakika "Sağlıklı yaşa" dizileri okumaktan da sıkıldım doğrusu. Belki de bu yüzden balık etli kadınları daha seksi bulur oldum. İstediğimi yemeyince mutlu olamıyorum ki ben. Genç ve zinde kalma yollarının hiçbiri bana göre değil. Ne aileden ne arkadaşlardan destek görüyorum. Çok çaresizim çok. Yıldırım Aktuna'nın karışımına başlasam bir işe yarar mı acaba? Ne dersiniz?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnsan bu resmi görünce "Eh insaf yani" diyor   / 19-12-2004
 Seks sohbetleri   / 19-12-2004
 Kaynanaların kaynanası Semra Hanım çok haklıdır   / 12-12-2004
 Genç kalmanın yolları   / 05-12-2004
 Bir dizi bir evde nasıl kavga çıkarır?   / 28-11-2004
 Amerikanvari Başkan   / 28-11-2004
 Cem Yılmaz bu filmi ne için yaptı?   / 21-11-2004
 Fatih Terim meselesi ciddi midir?   / 14-11-2004
 Anket defteri merakı   / 07-11-2004
 Hangi Cumhurbaşkanı'nın sözleri, niye sansürlendi?   / 31-10-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
NASA teknolojisiyle üretilen boyayla yangın vız...
ÖNCEL ÖZİÇER
Haydi bakalım, hep beraber!
Gamsız hayaaat... Herkese...
REFİK DURBAŞ
Opera ve bale 55. başarı yılında...
Cevad Memduh Altar,...
MEHMET ALTAN
Kör bir ozan...
Önce destanlar için neler söylendiğini...
ALİ POYRAZOĞLU
Kovulamayacağımız tek cennet... (1)
Hayatınızı nasıl...
KAZIM KANAT
Mutsuz ve yalnız kadınlar kulübü!
Başını alıp gitmek!...
Kaynanalar seçer
Kaynanalar seçer
İster görücü usulü ister tanışarak olsun, eş seçiminde kaynananın...
Yirmi yılda 17 bin yeni uçak
Yirmi yılda 17 bin yeni uçak
Airbus'ın yaptığı pazar araştırmasına göre 2023 yılına kadar...
Doğru karbonhidratlar zayıflatır
Kalori hesabını özellikle yağlara göre yapın. Çünkü yağlar, doğrudan...
Yoksul ülkelerde yayılıyor
İki milyara yakın kişinin inandığı Hıristiyanlık Avrupa kıtasında...
Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
Yağların en soylusu kabul edilen tereyağ sütün de özüdür. Zenginliğin ve...
Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
Selin Kutucular, Büyükadalı ailesinin öyküsünü ve mutfaklarının birbirinden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.