kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2004'te tıpta bunlar konuşuldu
2005'te alkolizm tarihe karışacak

Tıp dünyası bu yıl çığır açacak gelişmelere sahne oldu. İşte 2004'ün sağlık dosyası.

Amerikan Time Dergisi, 2004 yılında tıp dünyasında en çok konuşulan konuları derledi... Buna göre alkolizmden kurtulmak için kullanılan ilaç gelecek yıla damgasını vuracak gelişmelerden biri.

Pet al alerji olma
Alerjiyle ilgili yapılan araştırmalarda da kardeşi olan, yuvaya giden ya da evcil hayvan besleyen çocukların ileriki yaşlarda hastalığa yakalanma riskinin düşük olduğu belirlendi.



2004'te tıpta bunlar konuşuldu

Her geçen gün yeniliklere imza atan tıp dünyasında bu yıl da çığır açacak araştırmalar var. Alkol, AIDS, kanser gibi alanlarda yapılan çalışmalar milyonlara umut olacak.

Amerika'da yayınlanan Time Dergisi, 2004 yılında tıp dünyasında en çok konuşulan konuları haber yaptı. Tıpta antidepresanların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden alkol bağımlıları için geliştirilen ilaca kadar pek çok gelişme yaşandı.

AIDS
Çocuklar virüsten korunacak Hastalık 20 yıl önce ilk tanımlandığında ağırlıklı olarak eşcinsel erkeklerde görülüyordu. "Joint United Nations Program"ın yaptığı açıklamaya göre bugün 39.4 milyon HIV-Pozitif hastasının yarısı kadın. Afrika'da doğan ve Asya ve Doğu Avrupa'da da ağırlıklı olarak görülen AIDS'in daha çok yaygınlaşmaması için birçok önlem ve tedavi yöntemi geliştiriliyor. Bu araştırmaların başlıca amacı ise virüsün anneden çocuğa transferini önlemek. HIV-Pozitif olan anne adaylarına hamileliklerinin son aylarında verilen "Viramune to Retrovir" adlı ilaç, transferi yüzde 1-6 oranında kesiyor.

Yeni geliştirilen ve son derece hızlı sonuç veren tükürük testi "OraQuick"in de AIDS'in yayılmasını önleyeceğine inanılıyor. Henüz Avrupa'da bulunmayan test sonucunda doktorlar tanıyı daha erken koyabilecek, böylelikle tedaviye daha erken başlayarak başarı şanslarını artırabilecekler.

ANTİDEPRESANLAR
Yan etkisi intihar olabilir Bu yıl en çok konuşulan ilaçların başında antidepresanlar geldi. Çocukların ve ergenlerin kullandığı antidepresanların gösterdiği yan etkiler ise bu ilaçların çok sık konuşulmasının başlıca nedeni. Her ne kadar binlerce çocuğun depresyondan kurtulmasına yardımcı olsa da, yapılan araştırmalar anti depresan kullanan çocukların şiddete başvurma ve intiharı düşünme oranında yüzde 4'lük bir artış olduğunu gösterdi. Bu tartışmalardan kısa bir süre sonra İngiliz hükümeti, çocukların ve gençlerin antidepresan kullanmasına kısıtlama getirdi. Bir süre sonra Amerika da harekete geçerek 32 antidepresan ilaç üzerine, riskli olduklarını gösteren siyah bir etiket yapıştırılmasına karar verdi.

KUŞ GRİBİ
Öldüren gribe aşı Amerika'da kuş gribine yakalanan 44 hastadan 32'si hayatını kaybetti. Özellikle Güneydoğu Asya'daki insanlar bu yıl kuş, ördek ve tavuklardan uzak durmayı tercih etti. Hastalık bu hayvanların yanı sıra kaplan, leopar, domuz ve yenerek insanlara bulaşmasına neden olan birçok memeli de daha görüldü. Hatta Tayland'da bilim adamları daha endişe verici bir gelişmeyle karşılaştı: İnsandan insana bulaşma. Amerika'da kuş gribi için aşı çalışmaları devam ediyor.

ALERJİLER
Pet al hasta olma Her ne kadar başlarda çok tartışma yaratsa da araştırmalar bir alerjiyle başa çıkmanın en kolay yolunun, çocukları alerji olmalarına neden olan etkenle bir araya getirmek olduğunu söylüyor. Örneğin Danimarkalı bilim adamları, insanlar çocukken ne kadar çok evcil hayvana sahipse ileriki yaşlarında alerjiye o kadar az yakalandıklarını söylüyor. Kardeşi olan, çiftlikte yaşayan veya yuvaya giden çocuklarda alerji daha az görülüyor. Çünkü bu çocukların bağışıklık sistemi daha çok gelişiyor ve vücutları alerji meydana getiren maddelere alışık olduğu için bu maddelerden negatif yönde etkilenmiyor.

ALKOL
Alkoliklere ilaç geliyor Dünyada pek çok kişi alkolizmle savaşıyor. "U.S. Food and Drug Administration" tarafından da onaylanan "Campral" adlı ilaç, bağımlıların alkolden uzak durmalarını sağlıyor. Alkolü bırakan bağımlılarla yapılan deneylerde ilacın başarı oranının yüzde 16-38 olduğu ortaya çıktı. Avrupa'da da bulunabilen Campral'in yeni yılda en çok satılan ilaçlardan biri olması bekleniyor.

KAFEİN
Diyabete çare Yapılan iki ayrı araştırma kahve tüketiminin diyabet riskini azalttığını ortaya koyuyor. Amerika'da 18 yıldır kahve tüketicileri üzerinde yapılan araştırma sonucunda doktorlar, günde en az altı bardak kahve içen erkeklerin diyabete yakalanma riskleri yarı yarıya azalıyor. Bu oran kadınlarda ise yüzde 30. Finlandiya'da yapılan bir başka araştırma ise günde 3-4 bardak kahve içenlerin diyabet olma riskleri yüzde 30 oranında azalırken, aşırı kafein tüketenlerin (günde 10 bardak kahveden fazla) riski yüzde 60 oranında azaltıyor. Tüm bu araştırmalara rağmen henüz düşük diyabetle kafein tüketimi arasında direkt bir bağlantı bulunmuş değil. Ama kafeinin vücudun şeker yapımını azaltıp azaltmadığı üzerine araştırmalar devam ediyor.

E VİTAMİNİ
Ölümcül mü? Uzun süredir birçok yetişkin kalp hastalığına, kansere ve hatta Alzheimer'a yakalanma riskini azaltmak için düzenli olarak E Vitamini kullanıyor. Fakat 19 ayrı klinikte 135 bin kişi üzerinde yapılan araştırma yüksek oranda E Vitamini almanın ölüm riski taşıdığını ortaya koydu. Buna rağmen birçok bilim adamı bu görüşü kabul etmiyor ve E Vitamini'nin yararlı olduğunu savunuyor. E Vitamini'nin düzenli olarak kullanılmaya devam edilebileceğini açıklayan uzmanlar sadece aşırıya kaçılmaması konusunda
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doğru karbonhidratlar zayıflatır
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
 40 dakikalık ameliyatla varisten tek iz kalmıyor
 İdeal diyeti bulun
 Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri...
 Vücudun sinsi düşmanı
 Çapkın erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazla
 Bebek emziren anneler çoğalıyor
 Sağlığımızın sigortası enzimler
 O bizi yalnız bırakmaz
 Golü suyun altında atıyorlar
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
 Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
 Sonu gelmeyen savaş
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Bütün entelektüellerin içi çürümüş
Bütün entelektüellerin içi çürümüş
"Kalbin Zamanı" adlı filmdeki performansıyla beğeni toplayan ama...
Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
Dünyanın en prestijli otomobillerinden Volkswagen Phaeton'u,...
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
"Akdeniz Sesleri" adlı projede Moda, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ve...
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Sosyal sorumluluk projeleri üreten Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),...
Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
Yağların en soylusu kabul edilen tereyağ sütün de özüdür. Zenginliğin ve...
Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
Selin Kutucular, Büyükadalı ailesinin öyküsünü ve mutfaklarının birbirinden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.