kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sorunlu çocuk resminden belli olur
Sorunlu çocuk resminden belli olur
Her organ farklı bir duyguyu yansıtıyor

Sorunlu çocuk çizdiği resimden belli olur

"Bir aile çiz" testindeki her figür çocuğun ruhsal bir problemini ortaya çıkarıyor.

Bir insan çiz" ve "Bir aile çiz" testi artık Türkiye'de de uygulanıyor. Kendisini ve ailesini nasıl algıladığını anlamayı amaçlayan bu resim testleri, çocuğun duygusal sorunları hakkında ipucu veriyor.

Depresyon habercisi
Çocuğun çizdiği kocaman bir kafa, ailesi tarafından yaşıtlarıyla kıyaslandığının; nokta kadar tek bir kulak, sosyal ilişkilerde problem yaşadığının; iki minik kapalı göz, depresif bir yapıda olduğunun göstergesi.



Sorunlu çocuk resminden belli olur

Çocukların çizdikleri resimler, onların iletişim problemlerinden kardeş kıskançlığına, depresyondan aile içindeki sorunlarına kadar pek çok konudaki duygularının ipuçlarını veriyor. Uzmanlar, çocuklara uyguladıkları iki ayrı test ile ruh dünyalarını ortaya çıkarıyor.

Çocuğun ruh dünyasını anlamak için uygulanan yansıtma testlerinden "Bir insan çiz" ve "Bir aile çiz" testi Türkiye'de de uygulanıyor. Çocuğun kendisini ve ailesini nasıl algıladığını anlamayı amaçlayan bu resim testleri onların pek çok sorunu hakkında ipucu veriyor. Aktüel Dergisi bu haftaki sayısında konuyla ilgili habere yer verdi.

YAKIN TAKİBE ALINIYOR
Çocukların yaptıkları resimler onların ruh halleri hakkında pek çok ayrıntıyı barındırıyor. Örneğin, kocaman bir kafa, nokta kadar tek bir kulak, iki minik kapalı göz, kocaman bir burun ve vücudun iki katı uzunluğunda yana açılmış kollarla kendini tasvir eden çocuğun ruh hali uzmanlar tarafından hemen tahlil ediliyor. Zira çocuğun kendisine çizdiği kafa, ailesi tarafından yaşıtlarıyla sürekli kıyaslandığını; kulak, sosyal ilişkilerinde problem yaşadığını; gözler, içi dönük ve depresif yapıda olduğunu; burun, cinsellik hakkında soru sormasının aile tarafından yasaklandığını; kollar, insanlarla ilişki kurma isteğini; ayaklar ise, kendi başına hareket edebilme ve karar verebilme güçlüğü yaşadığını gösteriyor.... Çizimde hiç ağız olmaması ise çocuğun konuşmakta ve çevresiyle iletişim kurmakta zorlandığına işaret ediyor. Anaokullarında ve çocuk yuvalarında görev yapan psikologlar zeka gelişimini takip etmek amacıyla çocuk resimlerini yakın takibe alıyor. Örneğin dört yaşındaki bir çocuğun evi bulutlarla aynı hizada ve havada çizmesi normal karşılanırken, aynı çizim sekiz yaşında tekrarlandığnıda çocukta zeka gelişimiyle ilgili bir sorun olabileceğinden şüphe ediliyor. Bunlar bilinen, olağan ve rutin takipler... Ama ülkemizde çocuk psikolojisi alanında son iki, üç yıldır yaygınlaşan "Bir İnsan Çiz" ve "Bir Aile Çiz" testleri çocuğun ruh dünyasıyla aileyi ve kendini algılaması hakkında önemli ve özel ayrıntılar veriyor. Geçtiğimiz günlerde kurulan Projektif Testler Derneği de, projektif (yansıtma) testleri başlığı altında toplanan bu çalışmaları Türkiye'de yaygınlaştırmayı ve uzmanları bu konuda eğitmeyi amaçlıyor. Derneğin başkanı İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfika İkiz, başkan yardımcısı ise klinik psikolog Funda Akkapulu Kaya. Derneğin uzmanlar ve psikoloji meraklıları için yayınladığı "Yansıtma" dergisi de ilk sayısında resim testleri konusuna geniş yer veriyor.

TEMEL DETAY
Bu konuda tecrübeli isimlerden biri de İstanbul Üniversitei Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Uzman Psikolog Reyhan Bahçıvan Saydam. "Çocuk Çizimlerinin Klinik Değerlendirmedeki Yeri" başlıklı geniş bir araştırması bulunuyor. Saydam, araştırmasında öncelikle çocuklara uygulanan resim testlerinde dikkat edilecek temel detayların altını çiziyor. Resim testlerinin Türkiye'deki bazı tıp fakültelerinin çocuk psikiyatri bölümlerinin psikoloji laboratuvarlarında yeni yeni uygulanmaya başlandığın söyleyen klinik psikolog Funda Akkapılı Kaya, 'Aile Çiz Testi'ndeki temel düzeneği ise şöyle özetliyor: "Bu testin değerlendirmesinde çizimlerin konumlanışı çok önemlidir. Bu açıdan değerlendirmeye alınan ilk çizim özelliği bireylerin resmedilmesi sırasıdır. Çocuğun aile içinde kendisi için taşıdığı önem sırasına göre bireyleri resmettiği ve genellikle özdeşleştiği kişiyi ilk olarak ve sayfanın soluna çizdiği kabul edilir."

GEÇTİĞİMİZ günlerde kurulan Projektif Testler Derneği, yansıtma testlerini tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı amaçlıyor Yansıtma testlerinde çocuklara kendileri ve aileleri hakkında iki ayrı resim çizdiriliyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kalbin kırıldığı zaman!..
 Futbol salonda yeniden doğdu
 Haftanın Kitapları
 Nişantaşılılar pürüzsüz cilt, Eyüplüler sabır istiyor
 Koca ve sevgili farklı öldürüyor
 İslam sanatına elli milyon euro
 Nepal'den haber var
 "Cadı kaynana"nın ardında hüzüngen bir kadın var
 Yılın son albümleri
 Bu çocuklar bir harika
 Eroinin Türkiye'deki 70 yıllık gizli tarihi
 Da Vinci Şifresi resimle anlatılıyor
 Hollywood nostaljisi yaşayın
 Eteğinde suçlu çocukları topladı
 Kolları dergi için sıvadı
 Bir ihtimal daha var!...
 Coca Cola da Beymen giydi
 Kutoğlu'nun AÇEV'e destek şalı
 Taksit taksit koleksiyon dönemi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Aşk bir yanılsama
Ben demiyorum Ahmet Ümit diyor. Öyle...
FİLİZ AKIN
Sanatın gücüyle hayat daha da güzelleşiyor
Batı resminin...
Prens düğünlerinin özel şarabı yarışmayla seçiliyor
Saray düğünlerinin şarapları bütün dünyanın dilinde... İspanya Veliahtı'nın...
Az yemek bol eğlence
Yılbaşı gecesini rahatsız olmadan geçirmek istiyorsanız gün boyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.