kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Salgın hastalık onbinleri tehdit ediyor
Annan: Onbinlerce kişi daha ölmüş olabilir
Mucize eseri hayatta
Yağmacılara karşı önlem
Yardımlar artırılıyor
Jackie Chan de yardımda bulunuyor
Tayland'da çoğu turist 1500 kişi kayıp
Bölgeye ait irtibat bilgileri
Tsunami erken uyarı sistemi
Türk ekibi GEA Sri Lanka'da
Türkiye'den 1 milyon dolar yardım
Kızılhaç internet sitesi açtı

Salgın hastalık onbinleri tehdit ediyor

Güney Asya'da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen dev dalgalar yüzünden ölenlerin sayısı 80 bini geçti.

Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen dev dalgalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 80 bini geçti.

Endonezya Sağlık Bakanlığı'nın, ülkede ölenlerin sayısının 45 bin 268'e yükseldiğini bildirmesiyle depremin vurduğu tüm ülkelerde ölenlerin sayısının 80 bini aştığı bildirildi.

Depremde Sri Lanka'da 22 bin 493, Hindistan'da yaklaşık 11 bin, Tayland'da 1829, Myanmar'da 90, Malezya'da 65, Maldivler'de 67 ve Bangladeş'te 2 kişinin ölümüne yol açtığı belirtiliyor. Felaketin ardından hala özellikle Endonezya, Hindistan, Tayland ve Sri Lanka'da binlerce kişinin kayıp olduğu kaydedildi.

KIZILHAÇ: ÖLÜ SAYISI 100 BİNİ AŞAR

Uluslararası yardım örgütü Kızılhaç Güney Asya'dameydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bini geçebileceğini duyurdu. Asya - Pasifik Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay şefi Simon Missiri 'Beklenilmeyen ve hazırlıksız yakalandığımız bir felaketle karşı karşıyayız. Ölü sayısı her dakika artmakta 100 bini geçmesinden endişe ediyoruz' diye konuştu.

AP: 77 BİNDEN FAZLA ÖLÜ, EN AZ 500 BİN YARALI

Uluslararası haber ajansı AP felakette hayatını kaybedenlerin sayısının 77 bini aştığını bildirdi. AP resmi kaynaklara dayandırarak verdiği haberde Hindistan'ın Andaman ve Nicobar adalarında da büyüklüğü Richter ölceğine göre 6'dan büyük depremler olduğunu, bu adadaki kayıp sayıları hakkındaulaşılamadığı için bir bilginin olmadığını belirtti. Hint Okyanusunu vuran tsunamilerin 500 binden fazla kişiyi yaraladığı 161,200 kişiyi de evsiz bıraktığı bildirildi.

'SALGIN ÖLÜ SAYISINI İKİYE KATLAYABİLİR'


Dünya Sağlık Örgütü, tsunami ve deprem felaketinde ölenlerin sayısı kadar insanın salgın hastalıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Salgın hastalığın ölü sayısını ikiye katlayacağı uyarısında bulunuluyor.

Ölenlerin yarısının çocuk olduğuna dikkat çekilirken, UNICEF, bir nesilin yok olduğunu açıkladı.

'SUMATRA'NIN BATI SAHİLİNİN YÜZDE 75'İ TAHRİP OLDU'

Endonezya'nın Sumatra adasının batı sahilinin yüzde 75'inin, Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunami nedeniyle tahrip olduğu ve bazı kasabaların tamamen yok olduğu bildirildi.

Aceh bölgesi komutanı Endonezyalı Tümgeneral Endang Suwarna, bölgeyi havadan incelediğini belirterek, Sumatra'nın batı sahilinin yüzde 75'inin harap olduğunu ve bazı kesimlerde bu oranın yüzde 100'ü bulduğunu söyledi.

Suwarna, bölge halkına yardım götürmeye çalışacaklarını da kaydetti. Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da ülkede 40 bin nüfuslu balıkçı kasabası Meulaboh'tan şimdiye kadar 3 bin 400 cesedin çıkarıldığını kaydetti.

DEPREM ÜSSÜ YAKINLARINDA 3400 CESET

Güney Asya'da deniz dibinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin tetiklediği dev dalgaların en fazla can kaybına yol açtığı Endonezya'da, askerler ve kurtarma görevlilerin, depremin merkez üssü yakınlarında 3400 cesetbuldukları bildirildi.

Güvenlik Bakanı Widodo Adi Sutjipto, gazetecilere yaptığı açıklamada, askerler ve kurtarma görevlilerinin Sumatra adasının Aceh eyaleti kıyılarındaki Meulaboh kentine ulaştıklarını ve 3400 kadar ceset bulduklarını söyledi. Sutjipto, depremin merkez üssüne 150 kilometre mnesafedeki Meulaboh'da binaların yüzde 80'inin enkaz haline geldiğini ifade etti.

SRİ LANKA'DA ÖLÜ SAYISI 30 BİNİ BULABİLİR

Bu arada, depremin en fazla zarar verdiği ülkelerden Sri Lanka'da ölü sayısının 30 bini bulabileceği belirtildi. Hükümet yetkilisi Lal Liyanaarachchi, kesin ölü sayısının 22 bin 493 olduğunu, 4028 kişinin de kayıp olduğunu söyledi.

Sri Lanka hükümeti, daha önceki açıklamasında, ölü sayısını 21 bin 715olarak vermişti. Tayland İçişleri Bakanlığı da, ülkenin güneyinde yaklaşık 4100 kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Bu ülkede kesinleşen ölü sayısının 1657 olduğu belirtildi.


BÖLGEYE YAPILAN YARDIMLAR

Avustralya bölge ülkelerine gönderme sözü verdiği yardım miktarını üç katına çıkardı. Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, daha önce verileceği açıklanan 7.5 milyon dolara, 19.5 milyon dolar daha ek yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı da, Tayland'a 50 kurtarma görevlisi gönderdiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, itfaiyeci, polis ve sahil güvenlik kuvvetlerinden oluşan ekibin bugün Puket adasına ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Kanada Kızılhaç'ının da Sri Lanka'ya 25 tonluk gıdave yardım malzemesi gönderdiği belirtiliyor.

ABD'nin, pazar günü Güney Asya'daki ülkeleri vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından bölgeye gemi ve uçak gönderdiğini bildirildi. Amerikan ordusundaki komutanlardan Guillermo Canedo, Japonya'daki Okinawa Amerikan üssünden gıda ve su yüklü 6 adet C-130 tipi uçak gönderildiğini ve bu uçakların Tayland'a gideceğini söyledi.

Komutan Canedo, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve ona eşlik eden 5 savaş gemisinin de bölgeye sevk edildiğini, bu gemilerin Hong Kong'dan ayrılarak Tayland Körfezi'ne gitmekte olduğunu, USS Bonhomme Richard ile 6 eşlik gemisinin ise Bengal Körfezi'ne doğru seyrettiğini belirtti.

ENDONEZYA'DA ÖLÜSAYISI 32 BİN 500'Ü AŞTI

Güney Asya'da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen dev dalgalardan en fazla etkilenen ülke Endonezya'da ölenlerin sayısı 32 bin 500'ü aştı. Endonezya hükümeti, ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 32 bin 502'ye yükseldiğini bildirdi.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla da, katıldığı bir toplantıda diplomatlara, ölü sayısının 30-40 bin civarında olduğunu sandıklarını söyledi.

Yusuf Kalla, Aceh eyaletinin başkenti Bande Aceh'in 300 bin kişilik nüfusunun en az yüzde 5'inin ölmüş olabileceğini belirtti. Endonezya hükümetinden yapılan başka bir açıklamada ise, felaketin yaralarının sarılabilmesi için 150 milyon dolarlık acil yardıma ihtiyaç olduğunu
kaydedildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 53 Türk'ten haber alınamıyor
 2004'teki doğal felaketlerin faturaları
 'Duyarsız' Bush
 Gözbebeklerin de ölüm var
 Geride binlerce ceset kaldı
 Felaket bölgesindeki 13 Türk yurda döndü
 Türk mühendis yaralı kurtuldu
 Yalçınkaya'ya sorgu: Audi'yi nasıl aldın?
 Ağlayan çocuğun sırrı
 Doğu, Sibirya gibi
 Ağadan kaçan köylüleri Vali geri çağırdı
 İmam sendikaları 'hayali' üyeli çıktı
 Ve en fakir köyün de bir anaokulu oldu
 Taksiye % 16.5 zam
ERDAL ŞAFAK
Poseidon'un şakası yok
Güney Asya...
UMUR TALU
İnce çizgi
Yoksul ülkelerin yoksul halkı ile dünyanın...
Seçim düelloya döndü
Önce Başbakan Yanukoviç kazandı. Muhalif Yuşçenko itiraz edip dava...
'Hiçbir şeyden pişman değilim'
Yeni yılın ilk günlerinde görevini bırakacak olan ABD Dışişleri...
Haziran'da Dortmund'da
Haziran'da Dortmund'da
Bild Gazetesi: F.Bahçe'nin sözleşme uzatma teklifini geri çeviren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu