kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1977de Gülen ikinci kez İstanbulda vaaz verdi. Sultanahmet Camiindeki bu vaazı Başbakan Demirel ve Dışişleri Bakanı Çağlayangil (sağda, küçük resim) de dinlemişti.
Ağlayan çocuğun sırrı
1970'lerde kamp kurmak modaydı
Görüntü yabancı gözyaşları Türk!

1970'lerde kamp kurmak modaydı

Solcuların, ülkücülerin kamp kurarak 'silahlı' eğitim yaptığı dönemde Gülen de 'silahsız' yaz kampı düzenledi.

Kasım 1971'de cezaevinden çıkan Fethullah Gülen tekrar göreve başlamak için Diyanet'e başvurdu. Ancak askerler onun İzmir'de kalmasını istemedikleri için Şubat 1972'- de merkez vaizi olarak Edremit'e atandı. İki yılı aşkın bir süre Edremit'te çalıştıktan sonra bu kez Manisa'da görevlendirildi. Onun aklı ise bir zamanlar çekine çekine gittiği İzmir'- de kalmıştı. Çünkü hem en yakın çevresi İzmir'- deydi, hem de burada dine duyarlı bir damar, bir kitle yakalamıştı. O arada 1973 seçimleri yapıldı. Fethullah Gülen, Milli Selamet Partisi'ne oy vermişti. Bu sebeple MSP'liler Gülen'e sempati duyuyordu. Tabii burada önemli bir nokta daha vardı: Gülen, İslami çevrede Yeni Asya grubuna dahil sanılıyordu. Yeni Asya ise AP'yi destekliyordu. Gülen'in MSP'ye oy vermesi burada bir çatlak oluştuğunu gösteriyordu. Zaten MSP'nin kendi iktidar programı dışında bir 'misyonu' daha vardı: Oyları bölerek Demirel'e engel olmak. 12 Mart'tan sonra sağlık sorunlarını bahane ederek İsviçre'ye giden Erbakan, askerlerin verdiği teminatla ülkeye dönmüştü: "Gel, partini kur, sana dokunmayacağız ama bizimle didişme."

YAZ KAMPINA BASKIN
1974 Fethullah Gülen için kötü bir yıl oldu. Çünkü babası Ramiz Efendi Erzurum'da vefat etmişti. Halbuki daha bir hafta önce oradaydı. Son dakikalarında babasının yanında olamadığı için vicdan azabı çekti. Bu yılların ön önemli olaylarından biri Edremit'te ve İzmir Kemalpaşa'da kurduğu yaz kamplarıydı. 13-15 yaşlarındaki 'talebeler' bu kamplarda ders görüyordu. 1975'te emniyetİhsan Sabri Çağlayangilgüçleri Edremit kampına baskın düzenledi.Bu olay daha sonra Gülen'i yerden yere vuranlar tarafından defalarca gündeme getirildi. Aslında bu kampların evlerde ya da cami civarındaki 'dershaneler'den farkı yoktu. Her ikisinde de Nur risaleleri okutuluyor, dini bilgiler öğretiliyordu. Tek fark birinin 'kent'te, diğerinin 'doğa'da olmasıydı.

YENİ ASYA'DAN KOPUŞ
Ayrıca 1970'li yıllar aynı zamanda 'kamp' dönemiydi. Ülkücüler yaylalarda 'komando kampları' kurup silahlı talim yapıyordu. Solcular ise 'kır gerillası' planları geliştirip Filistin kamplarında eğitim alıyordu. Gülen'in kamplarında elbette rejim İslami açıdan eleştiriliyordu ama diğerlerinden önemli bir farkı vardı: Silah yoktu. Kamp olayı Yeni Asya gazetesinde haber olmuştu: "Nurcu kampı basıldı." Gülen bu habere bozulmuştu. Bunun üzerine Mehmet Kutlular ve Erzurumlu Mehmed Kırkıncı Hoca, Gülen'i ziyaret etti. İddialara göre aralarında şöyle bir diyalog geçti: Fethullah Hoca, "Niye Nurcu kampı diye yazdınız" diyordu. Kutlular bozulmuştu: "Biz sizi Nurcu biliyorduk." Gülen de kızgındı: "Bilmeniz, ilan etmenizi gerektirmez. Ben geniş kitlelere ulaşabilmek için bu kimliğimi kullanmıyorum." Kutlular da taviz vermemişti: "O zaman Nurcu olmadığınızı açıklayın. Biz de size bir saldırı olduğunda olup bitene karışmayalım." Bu ayrılıkta kaybeden Gülen değildi. O yükselen değerdi. Ülkenin dört bir yanından insanlar onun vaazlarını dinlemeye geliyordu. Birçoğu Gülen'in; "İslam'ı canlandırmak için eğitime önem verelim" şeklinde özetlenebilecek 'projesini' destekliyordu. Böylece partilerin ve Nurcular'- ın ötesinde bir 'Gülen cemaati' oluşuyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gözbebeklerin de ölüm var
 Geride binlerce ceset kaldı
 Felaket bölgesindeki 13 Türk yurda döndü
 Türk mühendis yaralı kurtuldu
 Yalçınkaya'ya sorgu: Audi'yi nasıl aldın?
 Doğu, Sibirya gibi
 Ağadan kaçan köylüleri Vali geri çağırdı
 İmam sendikaları 'hayali' üyeli çıktı
 Ve en fakir köyün de bir anaokulu oldu
 Taksiye % 16.5 zam
ERDAL ŞAFAK
Poseidon'un şakası yok
Güney Asya...
UMUR TALU
İnce çizgi
Yoksul ülkelerin yoksul halkı ile dünyanın...
Seçim düelloya döndü
Önce Başbakan Yanukoviç kazandı. Muhalif Yuşçenko itiraz edip dava...
'Hiçbir şeyden pişman değilim'
Yeni yılın ilk günlerinde görevini bırakacak olan ABD Dışişleri...
Haziran'da Dortmund'da
Haziran'da Dortmund'da
Bild Gazetesi: F.Bahçe'nin sözleşme uzatma teklifini geri çeviren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu