kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağlayan çocuğun sırrı
1970'lerde kamp kurmak modaydı
Görüntü yabancı gözyaşları Türk!

Ağlayan çocuğun sırrı

Fethullah Gülen 1970'lerde klasik Nurcular'dan ayrılmaya, kendi cemaatini kurmaya başladı. Bunun sonuçlarından biri 1978'de 'Ağlayan Çocuk' kapağıyla piyasaya çıkan ve büyük ilgi gören 'Sızıntı' dergisiydi.

Gündemden düşmeyen bir resim
Ağlayan çocuk resmi 1978'in şubat ayında yayın hayatına atılan 'Sızıntı'nın kapağında kalmadı. Ülkenin dört bir yanına dağıldı. Minibüslerin, otobüslerin arkasına poster olarak asıldı. Etkisini bugün dahi sürdürüyor. Mesela Şubat 2001'de Fazilet Partisi Şişli örgütü bu resmi duyurularında kullandı. Galiba Türk halkının ikircikli duyguları bu resimde kristalize oluyor.

Dizinin dünkü bölümünde Fethullah Gülen'i 1960'ların sonlarında İzmir'de bırakmıştık. Hoca, Ege halkının dine karşı ilgisizliğinden şikayet ediyordu. Bu yakınmada kendi açısından haklı olabilir. Ancak İzmir yılları aynı zamanda onun dini-toplumsal- siyasal arenada ortaya çıkış dönemidir. Hatırlarsanız, 'klasik' Nurcu cemaatin geçirdiği evrelerden söz ederken... Yani 1960'lardan, 70'- lerden bahsederken, "Bu yıllara tekrar dönüp Gülen'in neler yaptığını göreceğiz" demiştik. Nurcular ortanın sağındaki tüm partilerin iştahını kabartan bir gruptu. Demokrat Parti'nin devamı saydıkları Adalet Partisi'ne oy veriyorlardı. Ama mesela katı Türkçülük'ten uzaklaşan, siyasi ideolojisine İslami temaları da ekleyen Milliyetçi Hareket Partisi de Nurcular'ın oylarına talip olmuştu. Bu arada Milli Nizam Partisi'nin kuruluş çalışmaları da sürüyordu.

KASETLE YAYILAN VAAZLAR
Bunlar olurken Fethullah Gülen; yakın arkadaşları Mehmet Birlik ve Mehmet Metin ile faaliyetlerini sürdürüyordu: Eskiden 'medrese' denilen, artık 'dershane' adı verilen bir örgütlenmeyle 'talebe' yetiştiriyorlardı. Bu dönem aynı zamanda yeni bir 'iletişim aracının' ortaya çıkmasına sahne olmuştu: Kaset teknolojisi gelişmiş ve ucuzlamıştı. Mesela 1969 yılı arabesk müziğin patlamasına şahit olmuştu. Önce Orhan Gencebay, ardından Ferdi Tayfur büyük kent varoşlarının hissiyatını dile getirmeye başlamışlardı. Kaset plağa göre çok daha pratik ve ucuzdu. Desoto, Buick marka dolmuşlarda 45'lik plak çalan cihazlar vardı. Kent merkezinden varoşlara yolcu taşıyan minibüslerde ise teypler...

MHP'LİLERE SAHİP ÇIKTI
Bu yeni teknolojiden İslami gruplar da yararlanıyordu. Bunlar arasında Fethullah Gülen de vardı. Onun çevresinde toplananlar Hoca'nın vaazlarını kasete çekiyor ve çoğaltıp dağıtıyordu. İşte Fethullah Gülen ilk çıkışını böyle bir ortamda yaptı. Sadece 'dindarlığı zayıf' İzmir ve çevresinde 'yeni kentliler'den oluşan Müslüman kulaklar bulmakla kalmadı... Aynı zamanda siyasi tavırlar koymaya da başladı: Klasik Nurcular'dan Zübeyir Gündüzalp ile Avukat Bekir Berk, Alpaslan Türkeş'i eleştiren bir broşür bastırıp dağıttıklarında... Fethullah Hoca bu davranışı eleştirdi. Üstelik bu konuda yalnız değildi; klasik Nur cemaatinin içinde de, Abdullah Yeğin, Bayram Yüksel, Said Özdemir gibi onun fikrinde olanlar vardı.

YENİ BİR CEMAATİN DOĞUŞU
Ancak klasik Nurcular'la Gülen'in arasına kara kedi girmişti. İzmir'e gittiklerinde, derslerinde Risale- i Nur okumasına rağmen Fethullah Hoca'ya uğramamaya başladılar. Gülen hakkında "Nurculuğun dışında bir akım oluşturuyor" iddiası ilk kez bu dönemde ortaya çıktı. Derken Silahlı Kuvvetler 12 Mart 1971'de bir 'Muhtıra' verdi. Yani 'buçuklu' bir darbe yapıldı. Süleyman Demirel iktidarı bıraktı. Ordunun güdümünde sivil bir hükümet kuruldu. 12 Mart yönetimi hemen 'hücuma' geçti. Öncelikli hedef solculardı. Hem devletteki, hem de sokaktaki solcular tutuklandı. İstanbul Erenköy'deki Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait Ziverbey Köşkü bir işkence merkezine dönüştürüldü. Dönemin solcu aydınlarına burada çok eziyet edildi. En hafif uygulama uyumayı engellemekti. Falaka, elektrik verme, kerpetenle tırnakları çekme gibi işkencelerle solcular itirafa zorlandı.

CEZAEVİNDE YEDİ AY
'Öncelikli hedef' olmasalar da, solcular kadar acı çekmeseler de sağcılar bu dönemde 'paylarına düşeni' aldı. 12 Mart cuntası kamuoyunun desteğini yitirmemek için 'sureti haktan' görünmek istiyordu. Nisan 1971'de Fethullah Gülen, İzmir Güzelyalı'daki evine geldiğinde içeride emniyet görevlileri vardı. Sanki hırsız girmiş gibi bütün ev darmadağındı. Görevliler Gülen'i görünce, "Hoş geldin" deyip aramayı sürdürdüler. İşleri bitince de Hoca'yı alıp götürdüler. Merkeze vardığında Şaban Düz, Harun Reşid Tüylü ve Mustafa Birlik ile karşılaştı. İrtica suçlamasıyla yedi ay boyunca tutuklu kaldı. Sonunda salıverildi.

Emre Aköz-Nevzat Atal


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gözbebeklerin de ölüm var
 Geride binlerce ceset kaldı
 Felaket bölgesindeki 13 Türk yurda döndü
 Türk mühendis yaralı kurtuldu
 Yalçınkaya'ya sorgu: Audi'yi nasıl aldın?
 Doğu, Sibirya gibi
 Ağadan kaçan köylüleri Vali geri çağırdı
 İmam sendikaları 'hayali' üyeli çıktı
 Ve en fakir köyün de bir anaokulu oldu
 Taksiye % 16.5 zam
ERDAL ŞAFAK
Poseidon'un şakası yok
Güney Asya...
UMUR TALU
İnce çizgi
Yoksul ülkelerin yoksul halkı ile dünyanın...
Seçim düelloya döndü
Önce Başbakan Yanukoviç kazandı. Muhalif Yuşçenko itiraz edip dava...
'Hiçbir şeyden pişman değilim'
Yeni yılın ilk günlerinde görevini bırakacak olan ABD Dışişleri...
Haziran'da Dortmund'da
Haziran'da Dortmund'da
Bild Gazetesi: F.Bahçe'nin sözleşme uzatma teklifini geri çeviren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu