kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Depremin vurduğu her yerde aynı görünküler hakim; sokaklar cesetlerle dolup taşıyor. İnsanlar ceset yığınlarının arasında çaresizce yakınlarını arıyor.
Gözbebeklerin de ölüm var
Dünyadan 'dalga dalga' yardım yağıyor
Akbabalar ölüm kokusunu aldı
Asya haritası değişti günler bile kısaldı
Helmut Kohl'u helikopterle aldılar

Ürperten Manzara

SABAH muhabiri Ali Özlüer, Phuket'te 5 bin kişinin öldüğü yasak kasabaya girdi, dehşeti gördü: Denizden balık gibi cesetler toplanıyor.

Tsunaminin insanları yuttuğu Khao Lak kasabasına giriş yasak. Ama iki yabancı gazeteciyle bir yolunu bulup giriyoruz. Yanımda, kasabadaki 356 odalı otelin Türk sahibi Zeynel Atmaca da var. Görüntü korkunç.

ÖLÜ DENİZ
Bir zamanların tatil cenneti şimdi ölü deniz. Sekiz kilometrelik sahil ceset tarlası. Çamur deryasında çürüyorlar. Denizde ölüler yüzüyor. İplere bağlanan cesetler botlarla çekiliyor.

Şimdi de akbabalar
Hindistan kıyılarına akbabalar akın etti. Toprak olmadığı için gömülemeyen, kuru odun kalmadığı için yakılamayan binlerce cesedin üstünde akbabalar cirit atıyor.

13 TÜRK DÖNDÜ

Beşiktaşlı Emre Aşık'ın da aralarında bulunduğu 13 Türk, dün THY uçağıyla Maldiv adalarından yurda döndü. 41 Türk ise kayıp.


Gözbebeklerin de ölüm var

Yüzyılın yıkımına uğrayan Güney Asya'da zaman geçtikçe felaketin gerçek boyutları ortaya çıkıyor. 50 bini geçen ölü sayısı her dakika artıyor Dalgaların yuttuğu cesetler sahile vurmaya başladı. Her köşeden kokular yükseliyor. Kurtarma ekipleri insan üstü bir gayretle çalışıyor. Halk cesetler arasında kayıplarını arıyor. Bir yandan da yaşamaya, ayakta kalmaya çalışıyor. Çünkü bölgede elektrik yok, su yok, yiyecek yok. Birleşmiş Milletler Güney Asya'daki durum için gelmiş geçmiş en büyük felaket açıklaması yaptı. Zararın 13.6 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Güney Asya'yı yerle bir eden deprem ve tsunami felaketi herkesten çok çocukları vurdu. Birleşmiş Milletler'in verdiği bilgiye göre felakette ölenlerin üçte biri, yaşları 5- 12 arasında değişen çocuklar. Sadece Hindistan'da bir basketbol sahası kadar çocuk ölüsü bulunduğu ifade ediliyor. Tsunamiyi gören çocukların dalgalarla oynamak için kaçmadıkları, ayrıca felaketin pazar günü meydana gelmesi nedeniyle sahilde piknik yapan ya da bebek arabalarında uyumakta olan birçok çocuğun da dev dalgaların kurbanı olduğu belirtiliyor. Hayatta kalan çocukların hassas bünyeleri nedeniyle hepatit, tifo, ishal, kolera, dizanteri gibi salgın hastalıklara yakalanmasından endişe ediliyor.

CESETLERİ YAKACAK ODUN YOK
Cesetleri yakacak kuru odun yok. Tsunami sonucu evlerin ve toprağın altında kalan cesetler, buldozerler yardımıyla çıkarılıyor. Son olarak Hindistan'da bir otobüs terminalinde 200 kişinin cesetleri çıkarıldı. Otobüsteki insanların koltuklarından kalkıp dışarı çıkmaya vakit bulamadığı ifade ediliyor. Öte yandan dev dalgaların yuttuğu insanların çoğunun mayolu olması dolayısıyla da yanlarında kimliklerinin bulunmaması, cesetlerin teşhisini zorlaştırıyor. Kuru toprak parçası bulmanın neredeyse imkansız olduğu bölgede cesetlerin çürümesini engellemek için 25-30 kişi üst üste koyularak defnediliyor. Hindistan'da 1500 kişinin tek bir mezara koyulduğu da iddialar arasında. En fazla can kaybının yaşandığı ülkelerin başında gelen Sri Lanka'daysa halk, kürek bulamayınca mezarları kazmak için ellerini kullandı. Ellerin yetersiz kaldığı bazı durumlarda ise yemek yapmak için kullanılan mutfak aletleri hatta çatallar kürek yerine kullanıldı. Cesetleri yakmak için kuru odun bile bulunamıyor. Kalanların kurtarılabilmesi için özel dini törenlerin yapılmasına izin verilmiyor.

ÖLÜM TRENİ
Depremin ardından oluşan tsunaminin en çok etkilediği ülkelerden Sri Lanka'da yetkililer, sular altında kalan bir yolcu trenindeki 1500 yolcunun hayatını kaybettiğinin sanıldığını belirtti. Kurtarma ekipleri, başkent Kolombo ile 110 km güneydeki Galle kenti arasında sefer yapmaktayken dev dalganın vurduğu trenden şimdiye dek 100 kadar cesedin çıkarıldığını kaydettiler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Geride binlerce ceset kaldı
 Felaket bölgesindeki 13 Türk yurda döndü
 Türk mühendis yaralı kurtuldu
 Yalçınkaya'ya sorgu: Audi'yi nasıl aldın?
 Ağlayan çocuğun sırrı
 Doğu, Sibirya gibi
 Ağadan kaçan köylüleri Vali geri çağırdı
 İmam sendikaları 'hayali' üyeli çıktı
 Ve en fakir köyün de bir anaokulu oldu
 Taksiye % 16.5 zam
ERDAL ŞAFAK
Poseidon'un şakası yok
Güney Asya...
UMUR TALU
İnce çizgi
Yoksul ülkelerin yoksul halkı ile dünyanın...
Seçim düelloya döndü
Önce Başbakan Yanukoviç kazandı. Muhalif Yuşçenko itiraz edip dava...
'Hiçbir şeyden pişman değilim'
Yeni yılın ilk günlerinde görevini bırakacak olan ABD Dışişleri...
Haziran'da Dortmund'da
Haziran'da Dortmund'da
Bild Gazetesi: F.Bahçe'nin sözleşme uzatma teklifini geri çeviren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu