kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Duyarsız' Bush
'Duyarsız' Bush

Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunaminin ardından tatilde bulunan ABD Başkanı George Bush, ''duyarsız'' davranmakla suçlandı.

Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunaminin ardından tatilde bulunan ABD Başkanı George Bush, ''duyarsız'' davranmakla suçlandı. Önce 15 milyon dolarlık bağış yapacağını açıklayan ABD de yardımın azlığı konusunda gelen eleştirilerden sonra, bu yardım miktarını 20 milyon daha artırarak 35 milyona çıkardı.

Amerikan yardımı, ABD Ulusal Kalkınma Ajansı'ndan gelecek. Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bir uçak gemisiyle diğer askeri malzemelerini bölgeye gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, dün erken saatlerde Amerikan televizyonlarında katıldığı programlarda, Güney Asya felaketinden etkilenen ülkelere yapılacak yardımı 15 milyon dolar olarak açıklamıştı. Powell, BM'nin Acil Durum Yardım Koordinatörü Jan Egeland'ın pazartesi günü yaptığı konuşmada ABD'yi cimrilikle suçlamasını da eleştirdi ve ''Bu yorum keşke yapılmamış olsaydı. ABD cimri değil'' dedi. Egeland ise, bir gün önce yapmış olduğu yorumu geri aldığını açıkladı.

Bush'un, bu doğal trajedi hakkında televizyon ekranlarına çıkıp acıları paylaştığını ifade etmemesi ise eleştirilere hedef oldu. Noel tatili için bulunduğu Texas'taki çiftliğinden çıkmaması da dikkati çeken Bush, bunun yerine ABD'nin yardımda bulunacağı sözü veren ve taziyelerini belirten bir Beyaz Saray açıklaması yayımlattı.

Gelen eleştirilerin ardından Bush geç saatlerde, bu doğal felaketi Ulusal Güvenlik Konseyi ile telekonferansta görüşeceğini belirten bir açıklama yaptı.

Bush'un yerine, Londra'da bulunan eski Başkan Bill Clinton, BBC televizyonuna demeç vererek, bu felaketin ''korku filmi'' gibi olduğunu söyledi ve eşgüdümlü uluslararası desteğin önemine işaret etti. Bush'un yardımcıları ise Clinton'ın ''bu kadar çabuk'' demeç vermesini şaşırtıcı bulduklarını ve eski Başkan'ın, sempati toplamak için bu yola başvurduğunu iddia etti.

Amerikan basınındaki yorumlarda, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in, tatilini yarıda bırakarak Güney Asya krizi nedeniyle Berlin'e dönmesi örnek gösteriliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Trent Duffy, bu eleştirilere karşılık, Bush'un, ''Acınızı paylaşıyoruz'' yönünde ''sembolik açıklama'' yapmak istemediği için sessiz kaldığını savundu.

Duffy, Bush'un salı gününü nasıl geçirdiği sorusunu yanıtlarken, Başkan'ın, gününün bir bölümünü Crawford'daki çiftliğinde çalı temizlemek ve bisiklete binmekle geçirdiğini söyledi.

The Washington Post gazetesi, bazı dış politika uzmanlarının, 11 Eylül saldırılarında ABD'nin başına gelen felakete karşılık bütün dünyadan yardım ve sempati aktığını hatırlatarak Bush'un tutumunu eleştirdiklerini yazdı. Gazeteye konuşan Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanlarından Leslie Gelb, ''Çok sayıda insan teröristlerin veya doğanın elinde hayatını kaybettiğinde, bunun sizin için önemli olduğunu, umursadığınızı göstermeniz gerekir'' dedi.

Gelb, ''ABD'nin politikalarına karşı seslerin dünyada yükseldiği bir sırada Bush'un, Güney Asya felaketine karşı duyarlılığını, ABD'nin iyicil yüzünü göstermeyerek büyük bir fırsat kaçırdığını'' da kaydetti.

Cumhuriyetçi Parti Virgina milletvekili Frank Wolf, ABD'nin öngördüğü yardımın uygun olduğunu söyleyerek, eleştirileri haksız bulduğunu kaydetti. Wolf, ''Bana göre dünya, ne kadar cömert insanlar olduğumuzu biliyor'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Salgın hastalık onbinleri tehdit ediyor
 53 Türk'ten haber alınamıyor
 2004'teki doğal felaketlerin faturaları
 Gözbebeklerin de ölüm var
 Geride binlerce ceset kaldı
 Felaket bölgesindeki 13 Türk yurda döndü
 Türk mühendis yaralı kurtuldu
 Yalçınkaya'ya sorgu: Audi'yi nasıl aldın?
 Ağlayan çocuğun sırrı
 Doğu, Sibirya gibi
 Ağadan kaçan köylüleri Vali geri çağırdı
 İmam sendikaları 'hayali' üyeli çıktı
 Ve en fakir köyün de bir anaokulu oldu
 Taksiye % 16.5 zam
ERDAL ŞAFAK
Poseidon'un şakası yok
Güney Asya...
UMUR TALU
İnce çizgi
Yoksul ülkelerin yoksul halkı ile dünyanın...
Seçim düelloya döndü
Önce Başbakan Yanukoviç kazandı. Muhalif Yuşçenko itiraz edip dava...
'Hiçbir şeyden pişman değilim'
Yeni yılın ilk günlerinde görevini bırakacak olan ABD Dışişleri...
Haziran'da Dortmund'da
Haziran'da Dortmund'da
Bild Gazetesi: F.Bahçe'nin sözleşme uzatma teklifini geri çeviren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu