kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beli ağrıyan yumuşak zeminde yürüsün, sırtüstü yüzsün
Kaplıca bel ağrısı tedavisinde kullanılabilir mi?

Beli ağrıyan yumuşak zeminde yürüsün, sırtüstü yüzsün

Bel ağrısının en yoğunlaştığı insan grubu; monoton bir hareket tarzı olanlar ve mesleği gereği sürekli oturarak çalışanlar. Uzmanlar, bu kişilere bel ağrısından kurtulmanın çözümü olarak; yumuşak zeminde yürümeyi, sırtüstü yüzmeyi ve bisiklete binmeyi öneriyorlar

İstanbul Üniversitesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Serdar Erdine, bel ağrısının sebepleri ve bu durumdan korunma yolları ile ilgili bilgi verirken, halk arasında bilinçsizce uygulatılan bel çekmelerin felç riski taşıdığına da dikkat çekti.

Bel kayması ve siyatik nedir?
Ağır kaldırma, kaza gibi nedenlere bağlı olarak omurlar arasındaki yastıkçıklarda meydana gelen yırtılma, omurilikten ve omurlar arasından çıkan sinirlere baskıya yol açar. Bu bölgede elimiz yandığı zaman ortaya çıkan su toplamasına benzer bir durum gelişerek sinirler üzerindeki baskıyı artırır. Sinirler üzerine olan baskı hem belde hem de belden çıkarak sinirlerin dağıldığı bölgede ağrı ve diğer belirtilere neden olur. Ağrının yanı sıra; hareket kısıtlığı, tutulan tarafta karıncalanma, hassasiyet kaybı, yanma hissi gibi bulgular ortaya çıkar. Sinir basısının bacağa giden siyatik siniri tutması 'siyatik' adını verdiğimiz klinik duruma yol açar. Hastanın ağrısı; otururken, kalkarken, yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken artar. Hapşırma, tıksırma, ıkınma gibi hareketlerde ağrı şiddetlenir. Ağrının şiddetlenmesinin yanı sıra, hastanın 'refleks' adını verdiğimiz sinir sistemi muayenelerinde de değişiklikler ortaya çıkabilir.

Bel kayması nasıl tedavi edilir?
Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak yatak istirahatı, çeşitli egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınabilir. Hangi tedavinin uygulanacağı hastalığın evresine daha önce uygulanan tedavi yöntemlerine hastanın genel durumuna ve geçirdiği başka hastalıklara göre değişkenlik gösterir. Bel kaymasının tedavisi bir ekip halinde değerlendirilmeli. Hasta hangi hekime başvurursa, bel kaymasının hastanın bulunduğu aşamadaki tedavisine göre değerlendirilmeli. Hasta fizik tedavi uzmanına gittiğinde, gerekmediği taktirde fizik tedavi uygulanmamalı, beyin cerrahına gittiğinde ameliyatın tek koşul olmadığı bir durumda operasyona yönlendirilmemeli. Diğer tüm yöntemler yarar sağlamazsa, ameliyat düşünülmeli.

Bel çektirmek doğru mudur?
Bel kaymasına karşı hekim olmayan çeşitli kişiler tarafından bel çekmek şeklinde tedaviler uygulandığı bilinen bir gerçektir. Tıpta 'manipulasyon terapi' olarak bilinen yöntem hekimler tarafından uygulanmaktadır. Ancak, bu yöntemin hekim tarafından bile son derece titiz bir uygulamadan sonra yapılması gerekir. Aksi taktirde, çekme sırasında omurilikten çıkan sinirlerin omurlar arasında sıkışarak hastalığın onarılması güç bozukluklara hatta, felce neden olduğu görülmektedir. Birçok hastada bel ağrısı basit ilaçlarla ya da yatak istirahatı ile geçebilir. Tıp dışı kişiler tarafından uygulanan bu yöntemin bazı hastalarda başarılı olması, bu yöntemin riskini ortadan kaldırmaz. Tıpta uygulanan girişimlerde ilk ilke; hastaya 'yararlı olalım' derken zarar vermemektir. Bu nedenle, tıp dışı kişiler tarafından bel çektirmenin son derece zararlı olduğunun vurgulanmasında yarar vardır.

Hangi egzersizler işe yarar?
Bel ağrısının en yoğunlaştığı insan grubu; monoton bir hareket tarzı olanlar ve çok hareketsiz işi olanlardır. Bunun karşıtı olarak sporcularda da omurga sorunları sık olarak gözlenir. Bel ağrısı için spor yaparken dikkat etmek gerekir. Kros adı verilen kır koşusu yumuşak bir zeminde yapıldığında, bel için çok yararlıdır. Yumuşak zemin omurgayı darbeden korur. Koşu yerine sıkı tempolu yürüyüş de önerilebilir. Yüzme en ideal su tedavisi yöntemidir. Bel için ideal yüzme pozisyonu sırtüstüdür. Yüzme dışında, su içi egzersizleri de yararlıdır. Ancak, 'akut' dediğimiz çok ağrılı evrede yüzmeden kaçmak gerekir. Ayrıca, bazı koşulları yerine getirilmesi koşulu ile, bisiklete binme de bel için de yararlı olabilecek bir spordur. Bisikletin gidonu ve selesi, omurganın düz kalmasını sağlayacak bir pozisyona ayarlanmalıdır. Spor yapmadan önce kaslar mutlaka ısıtılmalı, kondisyon yavaş bir şekilde artırılmalı, süresi yavaş yavaş uzatılmalı ve strese girmeden keyifle yapılmalıdır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kendi Kendine İlaç Almak İktidarsızlıktan Kurtarmıyor
 Aman Diyetinizi Bozmayın
 Aldatmanın En Çok Olduğu Dönem
 Hamileler Nasıl Beslenmeli?
 Kalp Krizi En Çok Sabahları Yaşanıyor
 Beli Ağrıyan Yumuşak Zeminde Yürüsün, Sırtüstü Yüzsün
 Epidural Lizis Bel Ve Boyun Ağrısını Dindiriyor
 Tıp Bel Fıtığını Ameliyatsız Yenebiliyor
 Başarısız Bel Sendromu Olan Ameliyat Sonrası Da Ağrı Çekiyor
 Uzmanlar Her Bel Fıtığı Olanı Ameliyat Masasına Yatırmıyor
 Yüz Akupunkturu İle Botoksa Elveda
 Türkiye'de Her 5 Kişiden 4'ü Bel Ağrısından Şikayetçi
 Tansiyon Hastaları Tuzdan Uzak Durmalı
 Soğuk Havalar Kalbi Etkiliyor
Yeni yılı nerede, nasıl karşılamalı?
Yeni yılı nerede, nasıl karşılamalı?
Şunun şurasında yepyeni bir yılı karşılamaya üç gün kaldı. "Ne...
Bu yılbaşı parti enflasyonu var
Bu yılbaşı parti enflasyonu var
31 Aralık'ta binlerce kişi birlikte eğlenip, yeni yılı karşılama...
Sosyete yeni yıla İstanbul'da girecek
Sosyete yeni yıla İstanbul'da girecek
İstanbul elitlerinin büyük bir çoğunluğu, yeni yılı İstanbul'daki...
Yılbaşı gecesi dışarıda eğlenmek cep yakacak
Yılbaşı gecesi dışarıda eğlenmek cep yakacak
Yeni yılı gözde eğlence mekanlarında karşılamak isteyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.