kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yardım çığlığı
BM: Ölenlerin üçte biri çocuk
Ülke ve kuruluşların yardımları
'Nükleer santralde tehlike yok'
Sri Lanka, İsrail'in ekibini reddetti
1500 kişiden 1000'i öldü
Bölgeye ait irtibat bilgileri

Yardım çığlığı

Güney Asya'daki 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinde ölü sayısı 60 bini aştı. Ölü sayısının 65 bini bulmasından endişe edilirken, bölgede onbinlerce insan kayıp, milyonlar ise evsiz. Salgın hastalık tehlikesindeki bölgede en önemli sorun ise temiz su bulmak.

Endonezya'nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında, denizin 40 kilometre altında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve yarattığı dev dalgalarda ölenlerin sayısı 60 bini buldu.

Reuters'e göre depremde ölenlerin sayısı şöyle:
Bangladeş: 2
Doğu Afrika (Kenya, Şeyşeller, Somali ve Tanzanya): 133
Hindistan: 11 bin 499
Endonezya: 27 bin 174
Malezya: 65
Maldivler: 55
Myanmar: 36
Sri Lanka: 18 bin 706
Tayland: 1516
Toplam: 59 bin 186

Endonezya Sağlık Bakanlığı, Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunaminin ardından ölü sayısının 27 bin 174 olduğunu açıkladı. Bakanlığın, Sumatra adasının kuzeyinde ölenlerin sayısını 27 bin 174 olarak açıklanmasının ardından AFP, toplam ölü sayısının 55 bini aştığını duyurdu.

Deprem ve tsunamiden zarar gören ülke yetkililerinin verdikleri istatistiklere göre, en büyük can kaybı Sri Lanka, Hindistan ve Endonezya'da oldu.

Sri Lankalı yetkililer, bu ülkedeki ölü sayısının 20 bine yükselmesinden kaygı duyarken, Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, 25 binkişinin ölmüş olabileceğini söyledi. Kalla, henüz doğrulanmamış rakamlara göre 21 ila 25 bin arasında kişinin ölmüş olabileceğinden kaygılandıklarını belirtti.

Endonezya'da ulaşım ve iletişimin sağlanamadığı bölgelerdeki binlerce felaketzedeye ulaşılamadığı ve bu nedenle bir bilanço çıkarmakta zorlanıldığı kaydediliyor.

Endonezya Hükümeti'nin, ayrılıkçıların silahlı direnişi nedeniyle, yabancı gazeteci ve yardım kuruluşlarının girmesine 1 yılı aşkın süredir izin vermediği Aceh'te kapıları açması, dev dalgaların altına aldığı bölgedeki çalışmaları hızlandırdı.

Hindistan'ın Andaman ve Nicobar adalarında da ölü sayısının en az 5000 olduğu tahmin ediliyor. Hindistan polisi, 3 bin kişinin öldüğünün doğrulandığını, 2 bin kişinin de kayıp ve ölü olduğunun varsayıldığını bildirdi.

Tayland İçişleri Bakan Yardımcısı Sutham Saengpratoom da bu ülkedeki ölü sayısının 2 bine yükselebileceğini söyledi. Turistik Puket Adası'nın kuzeyindeki sahillerde bin kişinin öldüğünün tespit edildiğini kaydeden Sutham, en az bin kişinin daha ölmüş olabileceğinikaydetti.

GÖKYÜZÜNDE AKBABALAR
Deprem ve tsunami felaketinde binlerce kişinin öldüğü ve kaybolduğu Hindistan'ın güneydoğu kıyılarında denizde cesetleri arama çalışmaları sürerken, gökyüzünde de akbabalar dönüyor.

Hindistan'ın felaketten en çok etkilenen Tamil Nadu eyaletinin sadece Nagapattinam bölgesinde çoğunluğu çocuk yaklaşık 1700 kişinin öldüğü ve yetkililerin ölü sayısının artmasından endişe ettiği belirtiliyor.

Denizden ceset çıkmaya devam ettiğini belirten polis komiseri A. Abdül Rauf, ölü sayısının 2 bine ulaşmasından endişe edildiğini söylüyor.

SALGIN HASTALIK ENDİŞESİ
Felaketten en çok etkilenen ülkelerden Sri Lanka da tsunamiden geriye kalan ve bozulmakta olan cesetlerin salgın hastalığa neden olmasından endişe ediyor.

Son belirlemelere göre, 12 bin 520 kişinin öldüğü Sri Lanka, bu konuda, Hindistan ve diğer ülkelerin gönderdiği 2 bin hekim ve hemşireye güveniyor.

Sri Lanka yetkilileri, temiz su bulmanın en önemli sorun olduğunu belirterek, klor tableti ile temiziçme suyuna gereksinimleri bulunduğunu kaydediyorlar.

Bu konuda dost ve yardım yapacak ülkelere seslenen yetkililer, ayrıca su kuyularının temizlenmesi için teçhizata ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar.

Sri Lanka'da felaketin en çok etkilediği yerlerde polis, cenazelerin topluca defnedilmesini istiyor.

Güney Asya'da deprem ve tsunami nedeniyle ölenlerin sayısının 50 bini aşmasından kaygı duyuluyor. Endonezyalı yetkililer, ölü sayısının kendi ülkelerinde 25 bini, Sri Lankalı yetkililer ise 20 bini bulabileceğini açıkladılar.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, afet bölgesinde yaptığı incelemelerden sonra, ''Tam ölü sayısını henüz bilemiyoruz, ancak 21 bin ile 25 bin arasında olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Endonezya'da şimdiye kadar belirlenen ölü sayısı 5 bin civarında. Sri Lanka hükümet yetkililerine göre de şimdiye kadar 12.520 ölü sayısının belirlendiği bu ülkede, okyanus dalgalarının alıp götürdüğü binlerce kişi henüz hesaplanmadığı için rakam 20 bine çıkabilir.

Sri Lanka hükümetyetkilileri, kıyı bölgelerindeki temizlik ve onarım çalışmalarının yıllarca sürebileceğini kaydettiler. Tayland'da da yetkililer, henüz 918 ölünün açıklandığı bu ülkede ölü sayısının 2 bini geçebileceğini belirttiler.

BARNİER'DEN DESTEK
Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, felaketten en çok etkilenen ülkelerden Sri Lanka ve Tayland'a gitmek üzere bu sabah Ürdün'den ayrıldı.

Ürdün'e özel ziyarette bulunan Barnier, Paris'ten gelen ve yaklaşık bir ton insani yardım taşıyan Airbus modeli uçakla Güneydoğu Asya'ya hareket etti.

Daha önce 32 ton yardım gönderen Fransa'nın Dışişleri Bakanı'na ayrıca çok sayıda Fransız insani yardım gönüllüsü eşlik ediyor.

JET Lİ 9 CANLI

Öte yandan, kung fu filmlerinin ünlü yıldızı Jet Li, Maldivler'de tatil yaparken, deniz baskınına uğrayan otelinde ölümden son anda kurtuldu.

Hong Kong basınının haberine göre, doğa felaketinin meydana geldiği sırada Jet Li eşi ve dört yaşındaki kızıyla tatil yapıyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Marmara'da ancak tsunamicik olur'
 Dünyanın haritası değişti
 41 Türk'ten haber alınamıyor
 Kıyametin Ertesi Günü
 Phuket adası değil, hayalet kasabası!
 Eğitim sistemimiz sınıfı geçemedi
 Öğretmenler müfredatı tartıştı
 Eğitim-Sen Başkanı'nın üç yıl hapsi istendi
 Tarlaya düşen füzeyi protesto davası başladı
 Ya İzmir beni yutarsa!
 Ağa zulmüne savcılık el koydu
 İki Türk'ten daha haber alınamıyor
 Van'daki taramaya Meclis el koydu
ERDAL ŞAFAK
Sıra kime geldi?
Viktor Yuşçenko, Kiev'de...
ÖMER LÜTFİ METE
Ey şanlı TC, devletsen yalanla!
ABD'de (Sacramento)...
UMUR TALU
Patronun oyunu
Onlarca yıl "önce safrayı, yani işçiyi...
'Mavi devrim' alarmı
Ukrayna'da başkanlık seçimini muhalif lider Yuşçenko farklı kazandı.
O delikte değil bir evde ele geçirildim
Devrik Irak lideri Saddam, avukatına "çukurda ABD askerlerince...
Aslana çek bir Arjantin
Aslana çek bir Arjantin
Galatasaray Başkanvekili, 10 numara arayışında öncelikli hedeflerinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu