kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıyametin Ertesi Günü
Nuh Tufanı gibiydi
Tatilleri kâbusa döndü
Tsunami, dünya piyasalarını da vurdu
Dev dalgalar jet hızıyla sahile çarptı

Bu acı tanıdık

Depremle tsunaminin bilançosu: 25 bin ölü 30 bin kayıp. Kıyılarda ceset gömecek toprak parçası bulunamıyor.

SALGIN TEHLİKESİ
Güney Asya sahillerinde ceset toplama timleri oluşturuldu. Kıyılar çamur deryası olduğu için mezar kazacak toprak bulunamıyor. Cesetler ortada bekliyor, salgın hastalık tehlikesi büyük. Bazı bölgelerde ölüler toplu mezarlara konuyor. Tayland Kralı'nın torunu da öldü. Dünya yardım için kuyrukta.

NUH TUFANI GİBİ
Hindistan'ın hâlâ ulaşılamayan iki adasında 3 bin ölü, 30 bin kayıp olduğu sanılıyor. Bölge ülkelerinin tsunamiye karşı erken uyarı sistemine "ihtiyaç yok" diye üye olmadıkları ortaya çıktı. Faciadan kurtulan Washington Post yazarı felaketi "Nuh tufanı gibi" diye niteledi.


Kıyametin Ertesi Günü

Güney Asya'yı vuran 9 şiddetindeki deprem ve tsunami "The Day After Tomorrow" filmini anımsatıyor. Ancak bu gerçek felaketin yol açtığı acı ve yıkımı, bir film için bile tasarlamak olanaksız. BM salgın hastalık uyarısı yaparken felaket en çok çocukları vurdu. Dalgalar onları ailelerinin elinden alıp yuttu. Kimi yüzme bilmediği için kimi hızlı koşamadığı için kimi de duvarlara çarpıp öldü.

Hint Okyanusu'nda önceki gün yaşanan 9 şiddetindeki depremden sonra meydana gelen felaketin ayrıntıları ortaya çıkıyor. İngiliz gazetesi The Sun deprem ve tsunaminin The Day After Tomorrow (Yarından Sonra) filmini andırdığını yazdı. 2004'te gösterime giren 2 saatlik film küresel ısınma sonrası dünyayı vuran deprem, kasırga ve tsunamileri anlatıyordu. Filmde özellikle Amerika'nın tsunami yüzünden sular altında kalan sahneleri, Asya'da yaşananları anımsatıyor. Ancak felaketin bilim kurgu filmlerinde bile görülmesi imkânsız bir yıkım ve acıya yol açtığını gösteriyor. Hintli resmi kaynaklar, Andaman ve Nicobar adalarında 30 bin kişinin kaybolduğunu, 3 bin kişinin de öldüğünü açıkladı. Maldiv adalarındaHİNDİSTAN En büyük felaketin yaşandığı yer. Madrasta bir baba eşi ve çocuklarının başında gözyaşı döküyor. Ölü sayısının sürekli arttığı ülkede, Andaman ve Nicobar adalarında 30 bin kişinin kayıp olduğu açıklandı.yerleşim brimlerinin bulunduğu 200 adadan 8'i tamamen boşaltıldı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği Asya'yı vuran depremin ardından Birleşmiş Milletler'den salgın uyarısı geldi... Birleşmiş Milletler yetkilileri ölen binlerce kişinin birkaç gün içinde uygun bir şekilde gömülmemesi halinde Asya'yı vuracak büyük bir salgının kapıda olduğunu bildirdi.

CESETLER SOKAKLARA SAÇILDI
Bölgede çalışmalarını sürdüren yardım kuruluşları şimdiden cesetlerin çürümeye başladığını, bu cesetlerin gömülememesi halinde içme sularının etkileneceğini belirtti. Kızılhaç üst düzey sağlık sorumlularından Hakan Sandbladh, "Karşımızda en büyük sorun su yoluyla bulaşan hastalıklarda... Özellikle sıtma ve ishal tehlikesi çok yüksek. Bunun dışında solunum yoluyla bulaşan hastalıklarla daMALEZYA Turizm merkezlerinin yerinde şimdi yıkıntılar var. Büyük bir çevre felaketi de yaşanıyor. Malezya sahillerine vuran binlerce balık ölüsü de cehennemi tarif ediyor sanki...karşı karşıya kalınması riski bulunuyor" diye konuştu. Deprem ve tsunaminin ardından yetkililer sokaklara saçılmış cesetleri topluyor. Morglarda çalışan görevliler ise bu felaketten en çok çocukların etkilendiğini, morglarda en çok çocuk cesetlerinin olduğunu söylüyor. Çocukların özellikle 5-12 yaş arasında olduğu belirtiliyor. Bu yaş grubundaki çocukların dalgalar tarafından anne ve babalarının kollarından koparıldığını söyleyen yetkililer, yüzemeyen ve dalganın şiddetine karşı koyamayan çocukların bir kısmının duvarlara çarparak hayatlarını kaybettiğini söyledi.

KRALIN TORUNU DA ÖLDÜ
Aynı şekilde büyükler kadar hızlı koşamayan, ya yüksek bir yere çıkmayı düşünemeyen çocuklar da sular tarafından yutuldu. Özellikle Hindistan'da çocuk cesetlerininSRİ LANKA Depremin en çok etkilediği yer, daha şimdiden 12 binin üzerinde ölü var. Yağma olaylarının önüne geçmek için hükümet 25 bin askeri deprem bölgesine sevk etti.bulunur bulunmaz gömüldüğü, Müslüman ülkelerde cesetlerin bozulmadan gömülmesi için birçoğunun kefensiz gömüldüğü belirtildi. Tayland'ın güneyini vuran tsunamide hayatını kaybedenler arasında Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in torunu da bulunuyor. Annesi Prenses Ubolratana ile tatile çıkan 21 yaşındaki Bumi Jensen önceki en son Phuket'te jet-ski yaparken görülmüştü. Dün erken saatlerde Tayland medyası Prenses'in sağlık durumun iyi olduğunu, fakat 21 yaşındaki oğlundan henüz bir haber alınamadığını duyurdu. Daha sonra haber ajanslarına Bumi Jensen'in cesedinin teşhis edildiği haberleri geldi.

SİGORTA TESPİTİ YILLARI BULUR
İlk yapılan ve kesin verilere dayanmayan açıklamalara göre bile Asya'yı vuran felaketin bilançosu milyarTAYLAND zamanlar her dilden konuşmanın duyulduğu caddede bir turistin cesedi yatıyor. Devlet, adalardaki turistleri kurtarmak için savaş gemilerini seferber etti.dolarları bulacak. Yine de sigorta şirketleri kesin rakamın hesaplanmasının aylar, hatta yıllar alabileceği konusunda uyarıda bulundu. Avrupalı sigorta şirketleri yine de hayatını kaybeden insanların on binleri bulan sayısına göre maddi hasarın daha az olacağını kaydetti. Bunun sebebi de, deprem ve tsunaminin bazı lüks tatil beldeleri dışında özellikle fakir balıkçı köylerini vurması olarak gösterdi. Evlerin yapımında bile ucuz ve dayanıklı malzemelerin kullanıldığı, daha çok balıkçı köylerini ve fakir sahil kasabalarını vuran depremin bu sebepten ölü sayısına nispeten daha az maddi hasara yol açmış olacağı düşünülüyor.

ÖLÜ SAYISI: 25 BİN KİŞİ
Sri Lanka: . .Son 40 yılın en büyük depremi, 26 Aralıkta Endonezyaya bağlı Sumatra Adası açıklarında meydana geldi. Güney ve Güneydoğu Asyayı vuran deprem ve ardından gelen tsunami yüzünden 23 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Saatte 800 kilometre hızla ilerleyen tsunami 9 şiddetindeki depremin ardından dalga dalga Asya kıyılarını vurdu.. . . . . .12 bin
Hindistan: . . . . .6 bin 800
Endonezya: . . . . . . .5 bin
Tayland: . . . . . . . . . . .866
Malezya: . . . . . . . . . . . .52
Maldivler: . . . . . . . . . . .52
Myanmar: . . . . . . . . . . .36
Somali: . . . . . . . . . . . . .50
Bangladeş: . . . . . . . . . . .2

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Phuket adası değil, hayalet kasabası!
 Eğitim sistemimiz sınıfı geçemedi
 Öğretmenler müfredatı tartıştı
 Eğitim-Sen Başkanı'nın üç yıl hapsi istendi
 Tarlaya düşen füzeyi protesto davası başladı
 Ya İzmir beni yutarsa!
 Ağa zulmüne savcılık el koydu
 İki Türk'ten daha haber alınamıyor
 Van'daki taramaya Meclis el koydu
ERDAL ŞAFAK
Sıra kime geldi?
Viktor Yuşçenko, Kiev'de...
ÖMER LÜTFİ METE
Ey şanlı TC, devletsen yalanla!
ABD'de (Sacramento)...
UMUR TALU
Patronun oyunu
Onlarca yıl "önce safrayı, yani işçiyi...
'Mavi devrim' alarmı
Ukrayna'da başkanlık seçimini muhalif lider Yuşçenko farklı kazandı.
O delikte değil bir evde ele geçirildim
Devrik Irak lideri Saddam, avukatına "çukurda ABD askerlerince...
Aslana çek bir Arjantin
Aslana çek bir Arjantin
Galatasaray Başkanvekili, 10 numara arayışında öncelikli hedeflerinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu