kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2004'te en çok konuşulanlar
2004'te en çok bunlar konuşuldu

AB'den Atina Olimpiyatları'na, Başbakan Erdoğan'dan Cem Yılmaz'a işte bu yıla damgasına vuran olay ve kişiler.

Türkiye'de, AB'den müzakere tarihi alma süreci son aylarda en çok konuşulan konuların başında yer aldı. Atina Olimpiyatları'ndan madalya ile dönen sporcularımız olsa da, 'halter skandalı' ortalığı karıştırdı. Dünyada ise George W. Bush'un yeniden ABD Başkanı seçilmesi, Irak Savaşı ve Osetya'daki kanlı okul baskını günlerce manşetlerden inmedi. Türkiye'nin ünlü isimlerine bu yılın en önemli olaylarını ve kişilerini sorduk. AB ve Başbakan Erdoğan en çok konuşulanlarda başı çekiyor.


2004'te en çok konuşulanlar

Türkiye'nin önde gelen isimlerine, bu yıla damgasını vuran olayları ve kişileri sorduk. Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi almamız ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset alanındaki başarısı açık ara önde... İşte siyasetten magazine, müzikten spora iz bırakanlar.

2004 hem ülkemizde hem de dünyada çok 'hızlı' yaşandı. Ulusça yaşadığımız AB müzakereleri 2004'ün tamamına damgasını vurdu. Dünyada ise George W. Bush'un yeniden ABD Başkanı seçilmesi, devam eden Irak Savaşı ve ortaya çıkan işkence fotoğrafı, Rusya Osetya'daki okul baskını ile onlarca çocuğun ölümü, Felluce Katliamı ve Atina Olimpiyatları 2004'ün en çok konuşulan konuları oldu. Tabii Türkiye'de tüm bunların yanında yerel gündemi oluşturan birçok olay yaşandı. 13-29 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Atina Olimpiyatları'na 63 sporcuyla katıldık. Halil Mutlu, Taner Sağır, Nurcan Taylan, Sedat Artuç halterde; Atagün Yalçınkaya boksta; Şeref Eroğlu, Aydın Polatçı güreşte; Bahri Tanrıkulu tekvandoda; Eşref Apak erkekler çekiç atmada Türkiye'ye madalya kazandıran isimler oldu. 2004'ün 1. Lig Şampiyonu ise Fenerbahçe'ydi. Magazinde en çok konuşulan konuların başında İbrahim Tatlıses-Asena tartışması, Rafet El Roman'ın eşinden olaylı boşanması ve Hande Ataizi'nin jet hızıyla biten evliliği geldi. Televizyonculuk tarihine geçen "Gelinim Olur Musun?" ve başkahramanı Semra Hanım ise halen konuşulmaya devam ediyor. Cem Yılmaz'lı G.O.R.A. ise büyük bir reklam kampanyasıyla sinemalarda oynamaya başladı ve 4 milyona yaklaşan seyirci sayısıyla Türk sinemasında kırılması zor bir rekora imza attı. Türkiye'nin önde gelen isimlerine sinemadan siyasete, magazinden spora bu yılın en önemli olaylarını ve kişilerini sorduk. Yanıtlar farklılık gösterse de, AB ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan en çok konuşulanlarda başı çekiyor.

ERDAL ŞAFAK (Sabah Gazetesi Baş Yazarı) Sporda Del Bosque siyasette Jochka Ficher
BU yıl müzikte en çok atv'de yayınlanan Anadolu Ateşi programı beğendim. Sinemada ise Büyük İskender ve Fahrenheit 9/11'i. En beğenerek okuduğum kitap Fransız yazar Daniel Vernet'in yazdığı l'Amerique Messianique'di. Sporda Beşiktaş'ın teknik direktörü Vicente Del Bosque'yi başarılı buluyorum. Siyasette ise Alman Dışişleri Bakanı Jochka Fischer'ı. 2004 yılında en çok konuşulan konular ise Türkiye-AB ilişkileri, Ukrayna seçimleri, Irak, ABD seçimleri ve Ahmet Piriştina'nın ölümüdür.

HINCAL ULUÇ (Gazeteci-yazar) Başarı halterde geldi, skandallarıyla beraber

Da Vinci'nin Şifresi kitap dünyasına damgasını vurdu. Bence tam bir promosyon harikasıydı. Benim bu yıl okurken en etkilendiğim kitap Cahit Ülkü'nün yazdığı Son Hazaryalı oldu. Müzik 2004'te hayal kırıklığına uğrattı. Sinemada ağzını, burnunu, gözünü, duyularının hepsini kapasan, bunların hepsini delip içeri giren bir film var; G.O.R.A. Ben hala seyretmedim ama 4 milyon seyirciye yaklaşıyor, bu sadece bir Türkiye rekoru değil, bu sene pek çok sinemayı kurtardı. Kalbin Zamanı da çok hoşuma gitti, ayrıca Büyü de çok eli düzgün bir korku filmi. Sporda hayal kırıklıkları yaşandı. Süreyya Ayhan ve Elvan Abylegesse'den Türkiye'nin ilk atletizm altınlarını bekliyordum. Başarı halterde geldi, skandallarıyla beraber. Bence en başarılı sporcu Halil Mutlu ve Taner Sağır'dı. Magazin muhabirleri bu yılda bir magazin gündemi yaratamadılar. Televizyondaki reality show'ların önüne geçen bir magazin olayı hatırlamıyorum. Ama tabii hakkını vermek lazım, cesareti ve mücadelesiyle ana haber bültenlerine de çıkan bir Asena var. Siyasete de damgasını vuran yok. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bence en başarılı politikacıydı. Amerika'daki Irak olaylarıyla bağlantılı olan seçimler ve Türkiye'nin AB
ilişkileri en çok konuşulan konular oldu.

AHMET ÜMİT (Yazar) Felluce Katliamı'nı unutmamak gerekiyor
ORHAN Kemal'in kitaplarının yeniden basılması sevindiriciydi. Sinemada Uğur Yücel'in Yazı Tura'sı ve Ahmet Uluğçay'ın "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" filmlerini beğendim. Sporda yıldız her şeye rağmen hala Süreyya Ayhan'dı. Siyasette en önemli olay Avrupa Birliği konusunda bu kararın alınmış olmasıdır. Bence 2004'te hatırlanması gereken olay Amerika'nın Felluce'de yaptığı katliamdır. Bu olay insanın içindeki vahşeti ve kötülüğü göstermesi açısından çok önemli, kesinlikle unutulmaması gerekiyor.

ALİ POYRAZOĞLU (Tiyatro Sanatçısı) Olimpiyatları düzenleyen Yunanistan sporda birinci
MÜZİKTE en çok İstanbul Müzik Festivali konuşuldu. Sinemada ise Almadovar'ın "Kötü Eğitim"ini beğendim. Tabii bir de G.O.R.A. var. Kitapta, Türkiye'de ve dünyada Dan Brown'un Da Vinci Şifresi 2004'e damgasını vurdu. Tiyatroda yılın olayı basının ve televizyonların tiyatroyu görmezden gelmesiydi. Sporda ise Yunanistan. Çünkü hem Olimpiyatlar'ı yaptı hem de milli takımı Avrupa Şampiyonu oldu. Avrupa Topluluğu, Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül 2004'te en çok konuşulanlardı.

SUNAY AKIN (Şair-yazar) Ne yazık ki, 2004'ten geriye trajik görüntüler kaldı
KİTAPTA Server Tanilli'nin "Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?'unu, sinemada ise Ali Özgentürk'ün yönettiği Kalbin Zamanı'nı çok beğendim. Müzikte Nev'in Sen Gibi adlı albümü çok iyiydi. Siyasette dünya barışı adına tüm beklentilerin "Bush"a çıkması ve Bush'un Amerika'da yeniden başkan seçilmesini hatırlıyorum. 2004 yılından aklımda en çok ne yazık ki çok trajik görüntüler kaldı. Rusya'daki okul baskını ve çaresizlik içinde bir spor salonunda kurtulmayı bekleyen küçücük bedenler unutulacak gibi değil.

HÜLYA KOÇYİĞİT (Sinema Sanatçısı) Hırçın Kız'ı severek izledim
BU yılın en başarılı sanatçısı Nazan Öncel'di bana göre. Yabancı müzikte ise Celine Dion'u ve son albümünü çok beğendim. İzlediğim yerli filmler arasında en çok Duvara Karşı'yı beğendim. Yabancı filmlerde favorim Motosiklet Günlüğü. En beğendiğim kitap ise Farah Diba'nın biyografisi oldu. Meltem Cumbul'la Memet Ali Alabora'nın başrolünü paylaştığı Hırçın Kız severek izlediğim oyunların başında geliyor. Bence yılın magazin olayı sevgili dostum Filiz Akın'ın hastalığı ve G.O.R.A. filminin tanıtımıydı. Yılın spor olayı ise Lance Armstrong'un beş kez üst üste şampiyon olmasıydı. 2004'e damgasını vuran ise hiç kuşkusuz AB ile ilgili yaşadıklarımız oldu.

ARZU KAPROL (Modacı) Müzikte Tarkan, sinemada Sibel Kekilli ve Birol Ünel
BANA göre bu yıl müzikte en başarılı isim Tarkan'dı. Sinemada ise 2004'e Sibel Kekilli ve Birol Ünel damgasını vurdu. Kitapta Tuna Kiremitçi çok başarılıydı. Tiyatroda ise tabii ki Cem Yılmaz. Magazine Handa Ataizi'nin çok kısa süren evlilik hikayesinin ve ani boşanmasının damga vurduğunu düşünüyorum. Sporda Elvan Abylegesse'yi başarılı buluyorum. Siyasette 2004'e damgasını vuran isim yeniden başkan seçilen George Bush oldu. Tüm 2004'e damgasını vuran olaylar ise tabii ki Avrupa Birliği ve Irak Savaşı'ydı.

Yaşar Saraçoğlu (Fotoğraf Sanatçısı) En çok konuştuğumuz konu Avrupa Birliği oldu
BU yıl müzikte en başarılı isim Nazan Öncel'di. Sinemada ise Cem Yılmaz'ın tartışmasız bir üstünlüğü vardı. En beğendiğim kitap ise Müjdat Gezen'in takım halinde çıkan "Müjdat Gezen Kitapları" oldu. Tiyatroda en başarılı isim Zuhal Olcay'dı. Magazine damgasını vuran Rafet El Roman'ın eşinden boşanması ve çocuklarını Almanya'ya götürmesi oldu. Sporda yılın ismi Süreyya Ayhan'ken siyasette Başbakan Recep Tayyap Erdoğan'dı. 2004'te en çok konuşulan konu ise tabii ki Avrupa Birliği.

ÖMER FARUK SORAK (Yönetmen) Yönetmenliğini yaptığım G.O.R.A. en başarılı
MÜZİKTE 2004'e damgasını Rafet El Roman ve Beyonce vurdu. Sinemada ise yönetmenliğini yaptığım G.O.R.A. ve Michael Moore'un Fahrenheit 9/11'i. Kitapta üstünlük ise tartışmasız Da Vinci Şifresi'ndeydi. 2004'te izlediğim en iyi oyun Berkun Oya'nın yazıp yönettiği Adamlar oldu. Siyasete tabii ki Avrupa Birliği süreci damgasını vurdu. Ama genelde 2004 yılında en çok dikkat çekenler; Avrupa Birliği, G.O.R.A., TMSF, Semra Hanım, Süreyya Ayhan'ın doping meselesi.

FİLİZ AKIN (Sinema Sanatçısı) En güzel kitap "Dört Yapraklı Yonca"
BU yılın şarkısı Gülşen'in "Of... Of..."uydu. En çok konuşulan filmler ise Fatih Akın'ın Duvara Karşı'sı ile Ömer Faruk Sorak'ın G.O.R.A.'sı oldu. Bence en güzel kitap da Bircan Usallı Silan'ın Dört Yapraklı Yonca'sıydı. Yılın magazin olayı kaynana adayı Semra Hanım'dı. Sporda ise kanser hastalığını yendikten sonra bisiklet yarışlarında beş kez üst üste şampiyon olan Lance Armstrong'un başarısı tartışılmaz. Yılın siyaset olayı Avrupa Birliği'nden tarih almamızdı.

ATİLLA DORSAY (SİYAD Başkanı, yazar) Charlize Theron başarılıydı
Türk sinemasında G.O.R.A'nın inanılmaz başarısı tartışılmaz. Geçtiğimiz yılın dışarıda en başarılı oyuncuları ise Oscar'ı kucaklayan Charlize Theron ve Sean Penn'di. Yazı Tura'da Olgun Şimşek ve Kenan İmirzalıoğlu'nun oyunculuklarını da unutmamak gerek. Müzikte beni heyecanlandıran Neil Young'ın ilk best of çalışması oldu. Ahmet Ümit'in Aşk Köpekliktir'i çok beğendim. İzlediğim en güzel tiyatro oyunları Kenterler Tiyatrosu'nda oynayan Inishmore'lu Yüzbaşı'ydı. Magazinde en çok İbrahim Tatlıses-Asena ilişkisi; siyasette Erdoğan'ın inanılmaz başarısı ve Türkiye'yi AB'nin eşiğine getirmesi konuşuldu. Bence 2004'ün en önemli olayı ABD'nin Irak'ta bozguna uğraması ve bu durumun dünyada terörizmi körükleyerek 21. yüzyılı tehlikeye atması...

AHMET ÖRS (Gurme) Türk şarapları yükselişte
Yılın bence en başarılı mekanı G by Karaf'tı. İçki dünyasında 2004'te Türk şarapları yükseliş çizgisini sürdürdü. Doluca'nın Karma serisi çizgiyi yukarıya çekti. Yılın en başarılı şarabı ise Sarafin'in Cabarnet Sauvignon'u oldu. Kitapta ise Ahmet Altan'ın "İçimizdeki Bir Yer" projesi kanımca edebi eserin geniş kitlelere ulaştırılmasında cesurca atılmış bir adım. 2004'e Avrupa Birliği damgasını vurdu ve önümüzdeki yıllarda bu konu sürekli gündemimizde kalacağa benziyor.

ALİ ESAD GÖKSEL (Gurme) Şarap müzayedesi gündemdeydi
2004 yılında müzikte Kalan Plakçılık çok başarılı işlere imza attı. Sinemada TMSF'nin sinemaya girişi ve Duvara Karşı 2004'e damgasını vurdu. Yeme-içmede de şarap müzayedesi çok konuşuldu. Kitapta Orhan Pamuk'un Kar'ı ve Dan Brown'un kitaplarını söyleyebilirim. Magazinde tabii ki Kaynana Semra Hanım. Sporda Süreyya Ayhan'ın doping olayı konuşuldu. Siyasette Türkiye'de AB, dünyada "Arafat Sonrası" gündemi oluşturdu.

KAZIM KANAT (Gazeteci-yazar) Övündüğümüz haltercilere 'lezbiyen' dedik
2004 bağımsız sinemalarda Rönesans yılı oldu. Ahmet Uluçay'ın, "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" filmi bir rüya gibi. Bu yıl ucuz kitap satma düşüm de gerçekleşti. 3 kitap yazdım, tanesi 10 milyon liradan piyasaya sürüldü. Yayıncı zengin oldu, ben para alamadım. Kaynana- gelin kavgası bu ülkede yüzde 78 reyting yaptı. Tek mutluluğum yüzde 22'lerde yer almam. Olimpiyatlar'da kadınımızla övündük. Övündüğümüz bu bayan haltercileri 3 gün sonra antrenörlerine aşık sporcu yaptık. Daha yetmedi, lezbiyen dedik. Bu yılın en önemli olayı Recep Tayyip Erdoğan'ın inanılmaz çıkışı ve özgürce konuşmaları oldu. AB kriterlerine uyum sağlamak için meclisten yasa çıkarmamız da yılın olayıdır.

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
 Toplum gönüllüleri 2 yaşında
 Büyük İskender'i ağlatan şehir
 Üç parçalı bilmece
 Barış Manço'nun evi ne olacak?
 İstanbul Avrupa'yı aşka davet ediyor
 Sanatçılardan küratörlere tepki
 Yükseklerdeki yapayalnız kartal
 Son sarışın Cate
 Filmi izlemiyor yaşıyorsunuz
 Yunan sosyolog Türk azınlığı yazdı
 Batı'dan Doğu'ya kardeşlik köprüsü
 Göklerin kraliçesi yoruldu
 Anadolu podyumda
 Fransızlar'ın Demirel'i
 Sarayın Avrupalı gelinleri
 Dünya turuna bir ay mola
 Hafta içi eşya taşırım ama hafta sonu pistte gazlarım
 Gençlik korosu Anadolu'da
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
NASA teknolojisiyle üretilen boyayla yangın vız...
ÖNCEL ÖZİÇER
Haydi bakalım, hep beraber!
Gamsız hayaaat... Herkese...
REFİK DURBAŞ
Opera ve bale 55. başarı yılında...
Cevad Memduh Altar,...
MEHMET ALTAN
Kör bir ozan...
Önce destanlar için neler söylendiğini...
ALİ POYRAZOĞLU
Kovulamayacağımız tek cennet... (1)
Hayatınızı nasıl...
KAZIM KANAT
Mutsuz ve yalnız kadınlar kulübü!
Başını alıp gitmek!...
Kaynanalar seçer
Kaynanalar seçer
İster görücü usulü ister tanışarak olsun, eş seçiminde kaynananın...
Yirmi yılda 17 bin yeni uçak
Yirmi yılda 17 bin yeni uçak
Airbus'ın yaptığı pazar araştırmasına göre 2023 yılına kadar...
Doğru karbonhidratlar zayıflatır
Kalori hesabını özellikle yağlara göre yapın. Çünkü yağlar, doğrudan...
Yoksul ülkelerde yayılıyor
İki milyara yakın kişinin inandığı Hıristiyanlık Avrupa kıtasında...
Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
Yağların en soylusu kabul edilen tereyağ sütün de özüdür. Zenginliğin ve...
Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
Selin Kutucular, Büyükadalı ailesinin öyküsünü ve mutfaklarının birbirinden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.