kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Allahuekber...

"90. yılda 90 bin şehit anılıyor" girişiminin temsilcisi Prof. Dr. Bingür Sönmez'in gönderdiği mektup, kitap ve CD'yi bu ayın başından beri inceleyip duruyorum.
Bingür Sönmez mektubunda, zaman yitirilirse, Sarıkamış'ta yitirdiğimiz insanlarımızın şehitliklerinin de tamamiyle kaybolacağını hatırlatıyor.
Mektubun bir bölümü şöyle: "Bildiğiniz gibi 1914 yılında yaşanan bu dram 22 Aralık 1914'te başlayıp 5 Ocak 1915 tarihinde bitmiş ve tarihte örneği olmayan bir mağlubiyet yaşanmış ve 150 bin mevcutlu 3. Ordu'nun yüzde 95'i yüksekliği 3150 metreye varan Allahuekber ve Soğanlı Dağları'nda karlar altında kalmıştır.
Eklediğim CD'de göreceğiniz gibi mart ayı geldiğinde toplanan şehitler ya toplu mezarlara defnedilmiş ya da kurdakuşa yem olmaması için bir araya toplanıp üzerlerine taş yığılmıştır. Bu CD'de bulunan 1914 yılında Ruslar tarafından çekilmiş iki filmdeki görüntüler çok hazindir.
...Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak tek arzumuz Enver Paşa'ya hesap sormamak için üzeri karlar ile örtülen 90 bin şehidi Çanakkale Şehitleri düzeyinde anmak, Sarıkamış'a bir 1914 Sarıkamış Harekatı Müzesi kurmak ve ilginin devamını sağlamak için her yıl 22 Aralık 5 Ocak tarihleri arasında Allahuekber ve Soğanlı yürüyüşleri yapmak."


Yıllardır, büyük bir yenilgiyi, olağanüstü bir yaratıcı zarafetle film haline getiren Avustralyalılar'ı anımsar dururum. "Gelibolu" filmi bugüne kadar gördüğüm en duygusal savaş filmidir. Yenilenlerin bunu nasıl anlatabileceğinin belki de eşsiz bir örneğidir. Bir ülkenin kendine güvenmeye başlayınca tarihsel başarısızlıklarını ve yenilgilerini de filmleştirebileceğinin muhteşem bir kanıtıdır.
Prof. Dr. Bingür Sönmez'in öncülüğündeki girişimin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün himayesinde gerçekleşmesi, Türkiye'nin de "yenilgiyi" anma düzeyine erişebileceği umudunu veriyor.
Nitekim, Genelkurmay Başkanı Özkök, Sarıkamış Şehitleri için yayınladığı bildiride, "Sarıkamış, yönetim biliminde, hayal ile gerçek ve yönetilemeyen risk ile yönetilebilir riskin ne anlama geldiğini gösteren en çarpıcı örnektir" demekte...


Genelkurmay Başkanı'nın altını çizdiği "hayal" ile "gerçek" arasında kaybolan tarihi skandalları ise, Bingür Sönmez'in bana yolladığı, Alptekin Müderrisoğlu'nun Kastaş Yayınevi'nden çıkan "Sarıkamış Dramı" adlı araştırmasından öğrenmek mümkün...
Sarıkamış'ta ölüme teslim edilen binlerce çocuğun dramının bir adım öncesinde, Osmanlı Genelkurmayı'nın Almanlar'a teslimi var. 1913 yılında General Liman Von Sanders başkanlığında 42 subaydan oluşan Alman Heyeti'ne birer üst rütbe verilmekle kalınmamış, Türk üniformaları da giydirilmiş. Böylece Almanya'da tümgeneral olan Liman Von Sanders mareşalliğe yükselmiş ve ordunun komutasını ele almış. Nitekim, Çanakkale Savaşları'nı da o yönetmiş...
Osmanlı Genelkurmayı'nı yabancı ordu komutanlarına teslim etmekle kalmayan Enver Paşa, gene Almanlar'ın kışkırttığı pantürkist akımın hevesiyle çocuklarımızı Sarıkamış'ta dondurdu.
Bu, Almanlar'ın çok işine geliyordu.. Çünkü Rusya'nın üzerine gönderilen Osmanlı Ordusu, Doğu Avrupa'da Almanlar'a karşı savaşan Ruslar'ın kuvvet çekmesine sebep olacaktı.


Tabii, bir de Enver Paşa'nın yenilgi sonrasında gerçeği tahrifatı ve inanılmaz ölçülerdeki baskısı var...
Türkiye'nin elinde bu dönemden kalan bir tek fotoğraf var, diğerleri hep Rus arşivinden alınmış..
Tek bir satır yazılmaması için inanılmaz bir yayın yasağı konmuş ve baskı uygulanmış...
Enver Paşa bunu Saray'a zafer olarak bildiren telgraflar çekmiş.. Doksan bin insanı orada kırdırıp sıvışarak Erzurum'a geldiğinde ise, İstanbul'a çektiği telgrafta sadece eşi Naciye Sultan'ın değil, köpeğinin durumunu da sormuş...


Sarıkamış faciasının perde arkasını okumak, bizim bir ömürdür kurbanı olduğumuz anlayışın nerelerden, nasıl doğup geliştiğini somut olarak gösteriyor.
Saydamlaşmanın ön aldığı günümüzde, eski hastalıkların yeniden hortlamasını istemiyorsak, Sarıkamış'taki insanları dondurarak öldüren zihniyetin önünü ve arkasını da daha geniş bir şekilde araştırmalıyız.
Sarıkamış'ı 90 yıl sonra da olsa nihayet konuşabildiğimize sevinirken, bu faciayı 90 yıl boyunca niye konuşamadığımızı da merak etmeliyiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Askerler de yargılanır...   / 25-12-2004
 Geri vitessiz...   / 20-12-2004
 Metronom..   / 18-12-2004
 Sükûnet..   / 13-12-2004
 Avrupalılar hangi soruları cevaplamalı?..   / 11-12-2004
 Brüksel'den...   / 06-12-2004
 Medya ile oyun..   / 04-12-2004
 Spor ve mafyası   / 29-11-2004
 Spor dünyası saydamlaşabilir mi?   / 27-11-2004
 Dehşet öyküleri..   / 22-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Yaşlı toplumun sızıları
Volkswagen'in insan...
ÖMER LÜTFİ METE
Müslüman Noel'inde künefe
Rene Seccho 35 yaşında;...
UMUR TALU
17-23 Aralık
Ortada bir tuhaflık var. Pişmiş aşa su...
MEHMET ALTAN
Allahuekber...
"90. yılda 90 bin...
Ölüm denizden geldi
Güney Asya 8.9 şiddetinde sallandı. 6 dakika süren deprem Hint...
Yaşayanlar dehşeti anlattı:"Ölüme daldılar"
Sanjiv Shankaran (Hindistan): Okyanus çıldırmış gibiydi.
Mehmet Yılmaz Cimbom'a
Mehmet Yılmaz Cimbom'a
İstanbul'da Fatih Gökşen ile görüşen yıldız forvet için G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu