kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ölü sayısı 25 bine yaklaştı
Çin sallandı: 1 ölü
BM: Benzeri görülmemiş zorlukla karşı karşıyayız
En çok ölüme yol açan 10 deprem

Ölü sayısı 25 bine yaklaştı

Endonezya'nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında meydana gelen 9.0 üyüklüğündeki deprem ve tsunami sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 25 bine yaklaştı..

Endonezya açıklarında meydana gelen depremde ölü sayısının, geçici verilere göre 24 bin 911 olduğu belirtilirken, ülkelere göre ölü sayısını gösteren liste şöyle:

* Hindistan: 6.597
* Sri Lanka: 12.029
* Endonezya: 4.991
* Tayland: 1.157
* Malezya: 52
* Maldiv Adaları: 43
* Myanmar: 30
* Bangladeş: 2
* Kenya: 1
* Somali: 9
Toplam: 24.911

Sri Lanka Ulusal Meteoroloji Merkezi, Sumatra adası yakınlarında sarsıntılar belirlendiğini ve küçük tsunamilerin yolda olduğunu açıklarken, 25 bin kadar askerin kurtarma çalışmalarına katıldığı ve kıyı bölgelerine yardım ulaştırmaya başlandığı kaydediliyor. Askeri kaynaklar, ölenler arasında turistlerin de bulunduğunu ve ölü sayısının arttığını söylediler.

Bir internet sitesinin haberinde de, bir yetimhanedeki 170 çocuğun korkunç şekilde can verdiği ileri sürüldü. Son 40 yılın en büyük
depreminde en çok zarar gören ülkelerden Hindistan'da da ölü sayısının 6 bin 500'ü aştığı açıklandı.

Basın-yayın organları, ölen ve kaybolan turistler arasında Güney Kore, Japonya, Almanya, Güney Afrika, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, Danimarka, Avustralya, Malezya, Meksika, Rusya, İsveç, Şili ve ABD vatandaşlarının bulunduğunu duyurdular.

General Chaisit Shinawatra, ABD'nin, felaket bölgelerine yardım göndermeyi teklif ettiğini belirtti. Radyo istasyonlarından kan bağışı çağrısında bulunuluyor.

TAYLAND PRENSİ ÖLDÜ

Puket'te kaybolduğu açıklanan Tayland Kralı'nın torunu Bhumi Jensen'in de öldüğü açıklandı. Babası Amerikan vatandaşı olan 21 yaşındaki Bhumi'ye ait ceset teşhis edildi. Puket belediye binası önünde toplanan 1000 kadar turist, yetkililerden yardım istedi. Deprem ve tsunami nedeniyle 5000'e yakın kişinin öldüğü Endonezya'da da kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Endonezya askerleri ve gönüllüler, denizden gelen ölümden kaçmak için ağaç tepelerine çıkanları kurtarmaya çalışıyor. BM'nin de dev dalgalara yenik düşen Aceh bölgesine yardım gönderme teklifinde bulunduğu haber verildi. Halen dev dalgalar arasında boğulan ve depremde yıkılan evler altında kalan birçok ceset olduğu belirtiliyor.

Öte yandan İsrail, mahsur kalmış vatandaşlarının durumunu araştırmak ve yardım çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla felaket bölgelerine ekip gönderdi. Ekibin İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir grup doktordan oluştuğu, aileleriyle bağlantı kuramayan 543 İsrailli bulunduğu kaydedildi.

MALDİV ADALARINDA HAVAALANI AÇILDI

Bu arada, Maldiv Adaları'ndaki uluslararası havaalanının yeniden
uçuşlara açıldığı ve burada mahsur kalanların ülkelerine dönme
umudunun doğduğu belirtildi. Maldiv Adaları'nda bir kriz merkezinin kurulduğu da belirtiliyor.

YARDIMLAR


Bu arada, Avrupa ülkeleri ve sivil toplum örgütlerinden depremin vurduğu ülkelere acil yardım yapmaya hazırlandığı bildirildi.

Fransa, Almanya, İngiltere, Yunanistan, İsviçre ve İrlandahükümetleri, felaketten etkilenen ülkelere yardım yapacaklarını bildirdiler.

Hükümetlerin yanı sıra uluslararası yardım kuruluşları da 5 milyon euro toplamak için yardım çağrısında bulunurken, çok sayıda sivil toplum örgütü, yardım sözü vermiş bulunuyor. Bu arada, binlerce turistin Asya'nın güneyine yapmayı planladığı seyahatlari iptal ettiği haberleri geliyor.

PHİ PHİ ADASINDA 300 ÖLÜ

Güney ve Güneydoğu Asya'yı vuran tsunami felaketinde, Tayland'ın güneyindeki turistik Phi Phi adasında 300 kişinin öldüğü bildirildi.

Yardım ekipleri, ölenlerin arasında çok sayıda yabancı turistin de bulunduğunu belirttiler. Bu arada Japonya, doğal felaketten en çok etkilenen ülkeler arasında bulunan ve deniz baskınına hazırlıksız yakalanmakla eleştirilen Sri Lanka'ya 20 uzman hekimden oluşan bir yardım ekibi gönderiyor.

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, felaketten etkilenen ülkelere yapılacak yardımı belirlemek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Rusya da, son belirlemelere göre,7 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Sri Lanka'ya iki uçakla 25 ton insani yardım malzemesi gönderdi.

Kurtarma ekiplerinin ve askerlerin, denizden gelen ölümden, ağaçlara çıkarak kaçmaya çalışanları kurtarmaya çalıştıkları belirtiliyor. Depremin ardından tsunami uyarısında bulunulmamasının ölü sayısının artmasında büyük etken olduğu ve ölümlerin çoğuna boyu 10 metreyi aşan dev dalgaların yol açtığı kaydediliyor.

YETKİLİLER UYARIYOR


Sri Lanka'da Ulusal Meteoroloji Merkezi, Endonezya'nın Sumatra adası yakınında sarsıntılar belirlediğini kaydederek, küçük tsunamilerin geldiği uyarısında bulundu.

Meteoroloji uzmanı Ajith Weerawardena, ''Birkaç saat içinde küçük tsunamiler, güney ve doğu kıyı şeritlerini vuracak. Bu geceden başlamak üzere kuzey ve doğu kıyı şeritlerinde yoğun yağış bekliyoruz'' dedi.

Sri Lanka, tsunami nedeniyle 70 kadar turistin de öldüğünü açıkladı. Hindistan da, dev dalgaların birkaç gün içinde kıyıları tekrar vurabileceğini bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Acil yardım çağrısı
 THY uçak gönderiyor
 Bölgede 2 bin 500 Türk
 'Beni de yutacaktı'
 Deniz yarıldı
 Bir an ölüyoruz sandık
 Dışişleri Sadıkoğlu için alarm halinde
 Çocuk fuhuşu Meclis raporuyla belgelendi
 Kadınlardan kaçmak için camiye sığındı
 Balkaner yakalandı
 Türkbank Davası'nda son söz Yargıtay'ın
 Van'da jandarma bir kişiyi öldürdü
 Her adım bir şehit için
 Kayıp bagaj çilesi
ERDAL ŞAFAK
Yaşlı toplumun sızıları
Volkswagen'in insan...
ÖMER LÜTFİ METE
Müslüman Noel'inde künefe
Rene Seccho 35 yaşında;...
UMUR TALU
17-23 Aralık
Ortada bir tuhaflık var. Pişmiş aşa su...
MEHMET ALTAN
Allahuekber...
"90. yılda 90 bin...
Ölüm denizden geldi
Güney Asya 8.9 şiddetinde sallandı. 6 dakika süren deprem Hint...
Yaşayanlar dehşeti anlattı:"Ölüme daldılar"
Sanjiv Shankaran (Hindistan): Okyanus çıldırmış gibiydi.
Mehmet Yılmaz Cimbom'a
Mehmet Yılmaz Cimbom'a
İstanbul'da Fatih Gökşen ile görüşen yıldız forvet için G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu