kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

Enflasyon hedeflemesi

Merkez Bankası, 2006 yılından itibaren enflasyon hedefine dayanan para politikası uygulayacağını açıkladı. Daha önceleri "örtük" bir biçimde uygulanan sistem yerini "tam" hedeflemeye bırakacak. Kısa vadeli faiz oranları yardımıyla bekleyişleri yönlendirerek enflasyon hedefine ulaşılacak.
Enflasyon hedeflemesi 1990'lı yıllarda ortaya çıkan bir para politikası yöntemi. Milton Friedman'ın etkisi ile 1950-1970 yıllarına damgasını vuran monetarist para politikası uygulamaları, 1980-1990 yılları arasında yerini fiyat istikrarına önem veren ortodoks politikalara bıraktı. Ancak, parasal büyüklükleri kontrol ederek enflasyonu yönlendirme yeteneği giderek zayıflayan para politikası, 1993'te Prof. John Taylor'un "Taylorizm"ini benimsedi. Bunun yansımaları da kendini enflasyonun hedeflemesinde buldu.
Para politikasında en önemli değişimlerden birisi 1980'li yıllardan sonra gerçekleşti. Merkez bankaları tek hedef olarak fiyat istikrarı hedefini benimsediler. Fiyat istikrarı sağlanınca büyüme de gerçekleşir inancı ile enflasyonla savaşa başladılar.
Bir merkez bankası, kendine verilen görevleri ancak elinde bulunan araçları yardımı ile yapabilir. Merkez bankalarının ellerindeki araçlar, para tavanı veya para arzı gibi büyüklükler ile belirlediği faiz oranlarıdır. Bu araçlar ne kadar etkiliyse görevin yerine getirilme olasılığı o derecede artar.
Uygulama sürecinde, parasal büyüklüklerin enflasyonu doğrudan etkileme olgusunun güçlü olmadığının ve etkileşme süresinin de 2 yıla kadar bir zamana yayılmasının gözlenmesi merkez bankalarını açmazda bıraktı. Bu durumu kamuoyuna açıklamakta zorlandılar. Alman Merkez Bankası 30 yıl uyguladığı bu yöntemde sadece 10 yıl hedefini tutturabildi. Bu tabii ki, kredibilite kaybıydı.

Taylor
önce garipsendi
John Taylor'un kısa vadeli faiz oranları ile enflasyonu ve büyümeyi etkileme yöntemi başlangıçta garipsendi. Sorun, gecelik faiz oranları ile fiyatların nasıl kontrol altına alınabileceği noktasında toplandı. Bu ise, merkez bankalarının yüksek kredibilitesi ile bekleyişleri yönlendirip, bireyleri hedeflenen enflasyona yönlendirmesi ile çözümlendi. Uygulamalarda olumlu sonuçlar alındı.
Türkiye'deki gelişmeler de bu trendi gecikmeli olarak yansıttı. T.C. Merkez Bankası, 1980'li yılların sonuna kadar Hazine'nin ve ekonominin gereksinimlerine göre hareket etti. Faiz tespiti fiilen Hazine'nin elindeydi... IMF'li yıllarda ise parasal hedefler, programın kontrolü amacıyla konuldu.
Bu uygulamalardan kurtulmaya çabalayan Merkez Bankası, ilk olarak 1990 yılında, kontrolünde bulunan 4 parasal göstergeye hedef koyarak bir program ilan etti. Kısmen de başarılı oldu. İzleyen yılda ortaya çıkan Körfez Krizi ikinci programı ilan ettirmedi. 1992 programında ise hedefler tutmadı. Böylece parasal göstergelere dayalı ilk para programı denemesi devam ettirilemedi.
1998 yılında rezerv parayı hedefleyerek uygulamaya sokulan para programı başlangıçta başarılı sonuçlar verirken, Rusya krizi ile noktalandı.

Atılan
doğru adımlar
Merkez Bankası bu deneyimlerden geçerken, parasal göstergelerle enflasyon arasında teorik ilişkiye inanmakla birlikte, bilimsel çalışmalarda buna ilişkin güçlü bulgular elde edilememesinin sıkıntılarını yaşadı. Yüksek ve kendini besleyen enflasyon da buna izin vermedi. Fiyat istikrarı yerine finansal istikrarı hedef alıp parasal büyüklükleri, döviz kurunu ve faiz oranlarını bu hedefe yönlendirdi.
Bu şartlarda enflasyon hedeflemesi uygulanmasına olanak yoktu. Bunun yerine 1996'dan sonra, "enflasyon öngörüsü veya tahmini"ne dayalı bir politika izlemenin pragmatik olduğu görüşünü benimsedi. Her altı ayda bir, beklediği yıllık enflasyonu kamuoyuna duyurdu. "Bu yılki enflasyonun şu oranda olacağını" tahmin ettiğini açıkça söyledi. Bekleyişlerin bu orana odaklanmasına çalıştı. Parasal büyüklükleri, faiz oranlarını ve döviz kurunu buna göre yönlendirdi.
Öngörüleri de gerçekleşmeye başlayınca Merkez Bankasının kredibilitesi arttı. Daha güvenilir oldu.
Bu enflasyon hedeflemesine doğru atılan ilk adımlardı.
IMF ilk zamanlar bu uygulamayı hafif bir tebessümle karşıladı. O tarihlerde konuyu çözümleyememişlerdi. Yenilikçi yapıları da olmadığından işi baştan reddediyorlardı. Ancak bekleyişlerin nasıl yönlendirildiğini görünce ilgilerini arttırdılar. Başka ülke deneyimlerindeki başarılar da fikirlerini değiştirmelerine neden oldu.
Sonunda, 2000 yılı programı çalışmalarında enflasyon hedeflemesine sıcak baktılar. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sağlayacak yasanın çıkmasından sonra, bu sisteme yavaş bir biçimde başlama tarihi olarak 2001 yılının ikinci yarısı seçildi. Bunlar niyet mektuplarına yazıldı. Ancak kriz, uygulamayı 2006 ya bıraktırdı.
Yarın devam edeceğim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 2005 para programı   / 22-12-2004
 IMF anlaşmasında gözden kaçan nüans   / 20-12-2004
 Avrupa'nın yumuşak karnı   / 18-12-2004
 Avrupa'nın çıpası ne?   / 17-12-2004
 Kira artışı piyasaya bırakılamaz   / 15-12-2004
 Zor hafta   / 13-12-2004
 Petrol fiyatlarına ne oluyor?   / 11-12-2004
 Hedeflenen ile gerçekleşen büyüme   / 10-12-2004
 Dolar ve savaş   / 08-12-2004
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tek oranlı ve basit yeni vergi düzeni, asıl borsaya...
İLKER SARIER
Kanun ve yasak itina ile delinir
Birisi bana, "Gazeteler...
GAZİ ERÇEL
Enflasyon hedeflemesi
Merkez Bankası, 2006 yılından...
AB kriterlerinden kaçış kuyrukları
AB'ye uyum çerçevesinde yürürlüğe girecek kanundan önce ehliyet almak...
Köstebek kuşkusu
Tekel'in TIR'ına saldırı içeriden bilgi sızdığını gösteriyor. Nitekim...
Eski Bakan Aydın'ın mal varlığına tedbir
Eski Bakan Aydın'ın mal varlığına tedbir
Yüce Divan yargılamalarından ilk tedbir, eski Bakan Koray Aydın ile...
Düşmandan değil 'ağa'dan kaçıyorlar
Düşmandan değil 'ağa'dan kaçıyorlar
Van Erciş'te, köy ağasının baskılarına dayanamayan 25' çocuk 120...
IMKB
E: 24,430 D:% -0.08
DOLAR
S: 1,378,000 D:% -1.15
EURO
S: 1,855,000 D:% -0.48
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu