kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beş yeni film bugün seyirciyle buluşuyor- 1
Beş yeni film bugün seyirciyle buluşuyor- 1
Sıddıq Barmak kimdir?
Filmin aldığı ödüller
Vampirlerle son randevu
Büyük Hazine
Tesadüfler

Beş yeni film bugün seyirciyle buluşuyor- 1

Osama, Taliban rejimi baskısı altındaki Afganistan'ı anlatan bir film. Türkiye'de gösterime giren ilk Afgan filmi olma özelliğini taşıyan Osama, aynı zamanda filmin yönetmeni Sıddıq Barmak'ın da ilk uzun metrajlı filmi.

Küçük bir kızın öyküsü:OSAMA
Türkiye'de ilk kez bir Afgan filmi bugün gösterime giriyor; Osama... Yaşanmış bir olaydan yola çıkılarak izleyiciyi 1996 yılında Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği ilk yıllara götüren Osama, Afganistan'ın yeni döneminde çekilmiş ilk konulu film olma özelliğini taşıyor. Geçen yılın sonlarında Kabil'de çekilen Osama, başından sonuna kadar Taliban'ın kontrolü altındaki Afganistan'ı ortaya koyuyor. Filmde rol alan tüm oyuncularsa amatör, yani kentte günlük yaşamlarını sürdüren insanlar... Çekim çalışmaları bir yıldan uzun süren projeye 2002 Haziran'ında başlandı ve Taliban rejiminin çökmesinden sonra, Kabil kentinin bir mahallesinde, 2003 Mart ayında tamamlandı. Film, Taliban rejimi zamanında annesiyle yaşam mücadelesi veren küçük bir kızın; Osama'nın hayatını ele alıyor.

ERKEK GÖRÜNÜMÜ ALDI
Taliban rejiminin başlarında bir hastanede çalışan 12 yaşındaki bir kız ve annesi, bir süre sonra Taliban'ın hastanede çalışan herkesi işten çıkarıp hastaneyi kapattığını öğrenir. Taliban, yanlarında ailelerinden bir erkek olmadan dışarı çıkan kadınları cezalandırmaktadır. Hem kocası, hem de ağabeyi ölünce aileye bakacak kimsesi kalmayan kızın annesi, işini de kaybedince küçük kızın görünüşünü değiştirip onu erkeğe benzetmeye karar verir. Anneyle kızı iş bulmak için, kızın ölen babasının eski bir dostu olan sütçüye giderler. Bu arada Taliban'ın dini polisi, herkesi öğle namazı için camiye gitmeye zorlar. Erkeklerin nasıl namaz kıldığını bilmeyen küçük kız, ibadet sırasında hatalar yapar, bu da Taliban'ın adamlarının dikkatini çeker. Adı da görünüşü ile birlikte 'Osama' olarak değiştiren küçük kızın kimliği Taliban tarafından keşfedilir. Hapse atılan Osama'nın cezası recmle ölümdür. Kızın bu cezadan kurtulmasının tek yolu, ona daha askeri kampta göz koyan yaşlı bir mollayla evlenmektir. Evlendikten sonra, kız mollanın dördüncü eşi olduğunu görür.

OYUNCULAR SOKAKTAN
Yönetmenliğini Sıddıq Barmak'ın üstlendiği filmin senaryosu da 'Osama' ile ilk uzun metrajlı filmini çeken yönetmene ait. Osama'dan önce iki kısa metrajlı film çeken yönetmen, bu çalışmalarında da tıpkı Osama'da olduğu gibi profesyonel olmayan oyuncularla,özellikle de çocuklarla çalışmış. "Bir şey yapmak istiyorsam, öncelikle daima mümkün olduğunca bilgi toplamaya çalışırım. Özellikle kendi yaşadığım deneyimlerden ve başkalarının anıları ve deneyimlerinden yararlanırım" diyen yönetmen, sinemada şiirselliği çok önemsediğini anlatıyor. Osama'da da tıpkı daha önceki çalışmalarında olduğu gibi profesyonel olamayan oyuncularla çalışmaya karar verdikten sonra başrolü oynayacak kızı seçmek için okullara, yetimhanelere, sokak çocuğu merkezlerine ve mülteci kamplarına baktıklarını anlatıyor Afgan yönetmen. Ve oyuncuların çoğunu mülteci kamplarından bulduklarını, ana karakterin, yani Marina'nın karşılarına sokakta çıktığını...

BAŞKA FİLMLERDE DE O VAR
Marina, 1991'de Kabil'in kuzeyinde, Pervan bölgesine bağlı Gülbahar'da doğmuş. Çok fakir bir ailenin 13 üyesinden biri. Babası pek çok işe girip çıkmış. Kabil'deki sokak çocukları merkezinde eğitim gören Marina, şimdi Afganistan'da çekilen başka kısa metrajlı filmlerde de oynuyor. Yönetmen Sıddıq Barmak, Osama'yı kendi çerçevesinden şöyle anlatıyor: "Osama, yaşadığımız hayatın acı ve trajik bir hikayesi. İnsanların gölgelerin seslerinden bile ürktüğü bir dönemde, korkmak üzerine bir hikayedir. Hapis hayatı süren kadınların hep aynı ve hiç bitmeyen hikayesidir. Küçük bir kızın omuzlarına yüklenen onca haksızlık ve dinsel saçmalığın hikayesidir."

OSAMA
Yönetmen, Senaryo, Kurgu:
Sıddıq Barmak
Oyuncular: Marina Golbahari, KhwajaNader, Arif Herati, Zubaida Sahar,Hamida Refah, Gol Rahman Ghorbandi
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Beş yeni film bugün seyirciyle buluşuyor- 2
 2005' i karşılamaya az kaldı hazırlanın- 1
 2005'i karşılamaya az kaldı hazırlanın- 2
 Reklamların kralı kiralık katil kurbanı
 Yeni yıl için zarif broşlar
 T-box'tan renkli toplar
 Rejans'ta akordeon eşliğinde kutlama
 Korsanları bile çıkmıyor
 Farklı farklı acı!
 Futbolculara plaza baskını
 Toprak ustalarından Talimhane şenliği
AYŞE ÖZYILMAZEL
Az kaldı korkacaktık!
Üç Kuluvallah bir Elham, cevşenim...
HAKAN & UTKU
Medyamda medyum şenlikleri başladı
Görüyoruuuuuz, her...
ECE VAHAPOĞLU
7'nci katta yaseminli odalar
Nişantaşı, özellikle de...
Beli ağrıyan yumuşak zeminde yürüsün, sırtüstü yüzsün
Beli ağrıyan yumuşak zeminde yürüsün, sırtüstü yüzsün
Bel ağrısının en yoğunlaştığı insan grubu; monoton bir hareket tarzı...
Epidural Lizis bel ve boyun ağrısını dindiriyor
Epidural Lizis bel ve boyun ağrısını dindiriyor
Bel ve bacak bölgesindeki kronik ağrının önemli bir sebebi epidural...
Aşıkların başarısı
Aşıkların başarısı
Ekim ayında Baltalimanı'ndaki Ella'ya işletme ortağı olan,...
Hyundai'ye transfer oldu
Hyundai'ye transfer oldu
2004 sezonunu Ford Focus ile Türkiye Ralli Şampiyonu olarak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.