kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Kıbrıs'ı uzlaşmayla çözeceğiz
Talat: Annan planı müzakere zemini olarak getirilemez

Gül: Kıbrıs'ı uzlaşmayla çözeceğiz

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunu uzlaşma ile çözeceklerini belirterek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüştüklerini ve 'daha aktif rol almasını' istediklerini söyledi..

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunu uzlaşma ile çözeceklerini söyledi.

Gül, TBMM'de, Dışişleri Komisyonu, AB Uyum Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile uluslararası komisyon başkan ve üyelerine AB konusunda brifing verdi. Brifing, Gül'ün kısa sunuş konuşmasının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Alınan bilgiye göre, 17 Aralık'ta alınan kararla ilgili olarak bilgi veren Gül'ün ardından, AB Genel Sekreteri Murat Sungar ile Dışişleri bürokratları da milletvekillerini bilgilendirdi.

CHP'li bir milletvekilinin, Kıbrıs ve derogasyonlar konusundaki ifadeleri gerekçe göstererek, ''alınan sonucun başarılı olmadığı'' değerlendirmesinin ardından ''Bırakıp gelinebilir miydi?'' sorusu üzerine Gül'ün, ''Ancak bu kadarını yapabildik. Zaman zaman masayı terk etme noktasına geldik. Masadan kalkıp, bırakıp gelseydik daha büyük kalabalıklar, 50-100 bin kişi bizi karşılardı. Daha çok kahraman olurduk. Ama Türkiye'nin çıkarları açısından bu, doğru bir tavır olmazdı'' dediği bildirildi.

Gül'ün, ''16 Aralık akşamı Kıbrıs konusunda KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile görüşüp görüşmedikleri'' sorusuna, ''Hayır o akşam görüşmedik. Daha sonra bilgi verdik. Ayrıca, Brüksel'e gitmeden önce kendisiyle görüşmüştük'' karşılığını verdiği ifade edildi.

Kıbrıs konusunu uzlaşma ile çözeceklerini, bunun için gayret göstereceklerini belirten Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile telefonla görüştüklerini ve bu süreçte ''daha aktif rol almasını'' istediklerini bildirdi.

Gül, bu süreçte herkesin elinden gelen gayreti göstereceğini vurguladı. Karar metninde Kıbrıs konusundaki ifadelerle ilgili olarak da Gül'ün, ''Bu, Rum kesimini tanıma değildir. Zaten AB Dönem Başkanı da bunu ifade etti'' dediği belirtildi.

Ortaya çıkan karar metninin müzakereler sonucu oluştuğunu kaydeden Gül, kalıcı kısıtlamaların olup olmadığı sorusuna, ''Biz buna (gerektiğinde) ifadesini koydurduk'' karşılığını verdi.

TÜRKİYE YENİ STATÜ KAZANDI

Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasıyla birlikte yeni bir statü kazanan ülke olduğuna işaret eden Gül, "Bundan sonraki süreçte hükümetler arası görüşmeler yapacağız. Türkiye'nin müzakere sürevi uzun ama başarılı olacaktır. Müzakerelere başlayan bir ülke olarak Türkiye yeni bir statü kazanmıştır. Avrupa Kalkınma Bankası'ndaki kotalardan, imkanlardan tutun da Türkiye'nin resmi dil olarak kurumlara girmesine kadar tamamen yeni bir statö kazanmıştır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin topyekün trasformasyon yaşayacağını belirterek, "Kurallar, standartlar değişecek. Müzakere süreci değişikliğin süreci olacaktır. Bu süreçten sonra umuyoruzki Türkiye başarılı olacaktır" dedi.


AB İLE İLGİLİ KURUMLAR ARTIRILACAK

Uyum çalışmaları için hala sekiz olan alt komitelerin sayısının da arttırılacağı açıklandı. Yetkililer, zaman kaybetmemek amacıyla, komiteler tarafından yapılacak tarama toplantılarının da hızlanacağını belirtti.

Komitelerin, Türkiye'deki kurumların AB'ye uyumu çerçevesinde yürüteceği tespit çalışmalarının 'tarama' toplantıları olduğunu hatırlatan yetkililer, bu toplantılar sonucunda, Türkiye'nin, AB'ye uyum açısından eksikliklerinin ayrıntılı şekilde belirleneceğini belirtti.

Yetkililer, ortaya çıkacak ihtiyaç doğrultusunda AB ile ilgili kurum sayısının da artacağını ifade etti. Uyum çalışmalarında ağırlıklı olarak, sivil toplum kuruluşlarının,üniversitelerin ve medyanın aktif olarak katılımı sağlanacak.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Suriye'ye su sözü
 AB başarısını kimsenin küçültmeye hakkı yok
 Özkök: Kubilay ismi bizim kök bilgimiz
 Kıbrıs dedikleri terörist idare
 'Tarama süreci Kıbrıs'a bağlı'
 Adli Tıp'tan Hoca'ya jest
 CHP'de 'Menemen krizi'
 Köşk'te Madalya Töreni
 'Samimi' Noel kutlamaları
 'Türkiye Kuzey Irak'a girmeli'
 Akşit: Vali'nin teşhiri yanlış
MAHMUT ÖVÜR
'Gönül bağı ve aşk'ın yeni partisi: DSP
Türkiye'nin son...
YAVUZ DONAT
İki soru
17 Aralık'tan sonra sıkça sorulan iki soru...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Basite indirgeme
Abdullah Gül, 17...
Sahte bilete suçüstü
Zeytinburnu'nda bir matbaada piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 504...
'Dev' olduğunu bir kez daha kanıtladı
Türkiye Haluk'u 12 dev adamdan biri olarak tanıdı. Sonra kayboldu...
Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
Meclis İnsan Hakları Komisyonu 1993'te Kulp'ta kaybolan 11 kişiye ait...
Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
Hakkari milletvekilleri bu soruya çarpıcı teorilerle yanıt veriyor:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu