kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dizi senaristleri fena sıkıştı
Dizi senaristleri fena sıkıştı
Türk filmlerinin senaryoları şimdi dizilerde canlanıyor
Yapımcılar eski filmlerin ruhuna dönmeye çalışıyor

Dizi senaristleri fena sıkıştı

Her dizide artık hep aynı sahneleri görür olduk; çocuk kaçırmalar, ölüp ölüp dirilmeler, aynı kıza aşık olmalar... Diziler aynı temalarda pişti oluyor, senaristler elleri mahkum yazıyor. Çünkü reytingler ancak bu konularda tavan yapıyor.

Pek çok dizinin izleyicileri ekran başına topladığı şu günlerde en çok konuşulan şey, isimleri ve oyuncuları birbirinden farklı olsa da hepsinin konusunun birbirine benzemeye başlaması... Reytinglerin tavana vurduğu sahneleri tespit eden yapımcıların, senaristlerden konunun bu sahneler üzerinde dönmesini istemesi nedeniyle artık bütün diziler birbirine benziyor. Artık hemen her dizide çocuk kaçırılıyor, baş karakterler öldükten sonra yeniden diriliyor ya da aynı kadına aşık olan iki kardeş, arkadaş birbirini yiyor...

AYNI KIZ SEVİLİYOR

Televizyon dizilerinde en çok işlenen konulardan biri 'aşk'... Ve en çok reyting getireni de aynı kıza aşık olan iki erkek. Onların kıskançlıkları, birbirleriyle girdikleri mücadele ve daha da ötesinde itiş kakışlar... Örneğin 'Bir İstanbul Masalı'nda 'Esma' çirkin kız olarak gittiği stajdan seksi kız olarak geri dönmüştü. Ve iki kardeş ona aşık oldu. Senaristlerin çok sevdiği konulardan biri olan kardeş ya da yakın arkadaşların aynı kıza aşık olması, 'Bir İstanbul Masalı'nda Mehmet Aslantuğ ve Ozan Güven'i karşı karşıya getirdi. Aytaç Arman ve Berdan Mardini'nin iki kardeşi canlandırdığı 'Perçem' dizisinde de aynı hikaye işleniyor. 'Haziran Gecesi'nde ise Özcan Deniz ve can dostu Cenk Ertan aynı kadına aşık iki erkek rolünde.

ÖLÜP DİRİLİYORLAR
Senaristlerin sarıldığı diğer bir konu ise kimlik ya da kılık değiştirme... Son günlerde reytingi yükselten bu durum da hemen her dizide işlenmeye başladı. 'Haziran Gecesi'nde Naz Elmas, öldüğü sanılan 'Havin'in tekrar hayata dönerek 'Sibel' kimliğinde ortaya çıkmasını canlandırıyor. Büyük karışıklıklar ve sorunlar yaratan bu konu heyecanın doruğa çıkmasını sağlıyor. Yine diğer bir dizi 'Sahra'da Arzum Onan rol gereği öldü, daha doğrusu öldüğü sanıldı. Ancak kimliğini değiştirerek yeniden ortaya çıktı ve yine nefesler tutuldu. Bununla birlikte bu iki dizide bir sorun vardı; iki karakter de pek çok estetik ameliyat geçirmesine rağmen yine eski tipleriyle ortaya çıktılar. Bu da konulara inandırıcılığı biraz azalttı ama yine de reytingleri düşürmedi. Öte yandan 'Kurtlar Vadisi' yapımcıları bu inandırıcılığı yitirmemek adına daha planlı davrandı. Dizideki 'Ali' karakteri öldü sanılmış ancak o 'Polat' olarak geri dönmüştü. İşte yapımcılar burada şöyle bir plan uyguladı: 'Ali'yi Raci Şaşmaz canlandırdı. Estetik ameliyatla kimlik değiştirmiş halini; 'Polat'ı ise Raci Şaşmaz'ın kardeşi Necati Şaşmaz hayata geçirdi. Böylece ileyici üzerinde büyük etki bırakıldı.

ÇOCUKLAR KAÇIRILIYOR
Dizilerde sürükleyicilik ve heyecan yaratmak için en çok başvurulan konulardan biri de çocuk ya da adam kaçırma. Örneğin 'Zerda' dizisinde 'Işın' bebek kaçırılmıştı. Birkaç bölüm boyunca süren arama sahnelerinden sonra nihayet bebeğin bulunması ve üzüntülerin geride kalması, izleyiciyi en çok ekran karşısına çeken yayınlar oldu. Bir başka dizi 'Kınalı Kar'da de 'Efe' kaçırılmıştı. 'Bir İstanbul Masalı'nda ise önce Arhan Ailesi'nin evlatlık aldığı 'Ayşe' sonra da 'Demir'in bebeği 'Ada' kaçırılıp kurtarıldı... Ve her seferinde reytingler tepeye tırmandı.

BÜLENT İPEK

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yılbaşı hediyesi gibi albüm
 2004'ün prensesleri geleceğin kraliçeleri
 Kiloları işe yaradı
 Engelli kampına umut veren ödül
 Brüksel'i önce o fethetti
 Türkiye bambaşka bir oluşuma girecek
 Tansa takılarını görücüye çıkardı
 Bahar Korçan bebek yaptı
 Kimi güler kimi ağlar
HAKAN & UTKU
Baş müzakereci kim olmalı?
AB'den müzakere tarihi aldık,...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Yaşlılık psikolojisi
Son yıllarda gerek sağlık...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Hardallı piliç
Zeytinyağı, hardal...
Tıp bel fıtığını ameliyatsız yenebiliyor
Tıp bel fıtığını ameliyatsız yenebiliyor
Uzmanlar bel fıtığı tedavisinde cerrahi operasyonların giderek...
Gönüller TEGV için buluşacak
Gönüller TEGV için buluşacak
'Büyü' filminin gösteriminde çıkan yangın ünlülerde 'gala fobisi'...
Bruce Willis aşık oldu
Bruce Willis aşık oldu
Demi Moore'un eski kocası ünlü aktör Bruce Willis 'Days of Our Lives'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.