kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Suriye ile 'Serbest ticaret' dönemi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri ile biraraya geldi. Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Binası'nda Otri ile baş başa görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü. Erdoğan ile Otri'nin baş başa görüşmesinin ardından, yapılan basın açıklamasında ülkelerimiz arasında gerek ekonomik gerek ticari anlamda varılan noktadan duyduğu memnuniyeti duyurdu..

Kardeş Suriye halkına en kalbi sevgi ve saygılarımı ileterek sözlerene balayan Erdoğan "Ekonomik ve ticari alanda hukuki alt yapısını oluşturduğumuz serbest ticaret anlaşmasını imzalamanın ticari bağı güçlendireceğine inandığını söyledi.

SURİYE BAŞBAKANI: İKİNCİ ÜLKENİZE HOŞGELDİNİZ

Basın toplantısında konuşan Suriye Başbakanı Naci Otri "Büyük konukları Erdoğan'ı kendi ikinci ülkeleri Suriye de görmekten onur duyduklarını ve İki başbakanın serbest ticareti kapsayan ikili anlaşma imzalamasından sonra ticaret daha da gelişeceğine inandığını'söyledi.

Otri, Türkiye ile anlaşmaların imzalanmasıyla tarım, kültür ulaşım, enerji, enformasyon, sağlık, turizm, iskan-bayındırlık ve sulama alanlarındaki işbirliği sürecini geliştirme kararı aldıklarını belirterek, Türk şirketlerini, Suriye'nin değişik alanlarda yaşadığı kalkınma sürecine davet etti.

Otri ile Erdoğan'ın görüşmesine, Devlet bakanları Mehmet Aydın, Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sakarya Milletvekili ve AK Parti Dış ilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Adana Milletvekili ve Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Danışmanı Ömer Çelik,İstanbul Milletvekili ve Başbakan'ın Dış ilişkiler Danışmanı Egemen Bağış, Başbakan'ın Dışişleri Başdanışmanı Rafet Akgünay, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Halit Çevik, Büyükelçi Ender Arat, Başbakan Erdoğan'ın
Baş müşavirleri Ahmet Davutoğlu ve Nabi Avcı da katıldı.

Başbakan Erdoğan, heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerle Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin, iki ülkenin mevcut tarihi, kültürel, dini bağlarla komşuluğunu arzulanan yere doğru tırmandırdığını söyledi.

Türkiye ve Suriye arasındaki Ticaret Anlaşması'nı bugün Serbest Ticaret Anlaşması olarak imzalayacaklarını dile getiren Erdoğan, ''Suriye ile AB arasında ortaklık anlaşmasına yönelik protokolün imzalanması da memnuniyet vericidir'' dedi. Erdoğan, bu anlaşmanın imzalanmasının, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacağını belirtti.

OTRİ: IRAK'IN İŞGANİ İSTİKRAR GETİRMEDİ

Suriye Başbakanı Otri de Türkiye ve Suriye'nin ilişkilerinin güçlenmesinin kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.
Bölgede yaşanan istikrarsızlık ve gerginliğin sadece Türkiye ve Suriye'ye değil, bütün dünyaya tedirginlik verdiğini söyleyen Otri, iki ülkenin geliştirdiği ilişkilerin bölgenin güvenliği ve istikrarı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bölgede tek istediklerinin, barış ve güvenlik olduğunu belirten Otri, ancak İsrail'in bazı güçlerden aldığı sonsuz desteğe güvenerek adil ve kapsamlı barışın gerçekleşmesini engellediğini ifade etti.

Otri, şöyle konuştu: 'Irak'ın işgali hiç kimseye istikrar ve güvenlik getirmedi. Ne daha güvenli dünyayı yarattı, ne de söz edilen özgürlük ve demokrasiyi yaydı. Irak halkının yaşadığı bu kargaşa ve güvensizlikten kurtulmasının tek yolu var. Bu da, Irak halkının bütün katmanlarına kendi özgürlüğünü ve fırsatını vermektir. Özgür ve bütünleşmiş bir Irak için de, kendi siyasal geleceğini belirtme hakkına sahip olmalıdır. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin 1546 nolu kararına uyarak yabancı güçlerin çekilmesidir.

Filistin'de ve Irak'ta yaşanan olaylar bizi, uluslararası kamuoyu ve dünya özgürlükçülerine, 'bu iki halkın yanında olmalı, sokakları ve şehirleri kutsal ve ibadet yerleri bile boğan katliamı, bütün uluslararası yasalara ve dinlere aykırı eylemlere hayır' çağrısında bulunmaya itmektedir.'
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Denktaş: Plan yine masaya gelmesin
 "Kıbrıs'ı barış adası yapacağız"
 Yüce Divan'da savunma
 Barroso'dan tarama takvimi
 Ankara AB'ye 'kısıtlama' notası veriyor
 Bakan Gül, İsrail ve Filistin'e gidiyor
 PKK sonrası bahar
 Kıbrıs'ta umut yine Annan Planı
 Balkenende Kıbrıs için çağrı yaptı
MUHARREM SARIKAYA
Hükümetin üç önceliği...
Avrupa Birliği Zirvesi'nin...
YAVUZ DONAT
Demirel'den AB yorumu
Süleyman Demirel telefon etti:...
Semra hanıma haciz şoku
Ata'nın kredi kartı borcu yüzünden Semranım'ın evine haciz geldi. Biz...
Doğuma Gürcistan üzerinden gitti
Artvin'in Borçka ilçesinin Camili bölgesinde, doğum sancısı başlayan...
Türkiye şehitler için ağlıyor
Türkiye şehitler için ağlıyor
Musul'da pusuya düşürülerek öldürülen 5 özel harekâtçıdan 4'ünün...
Erdoğan'dan Bush'a: Bu olayı aydınlatın
Erdoğan'dan Bush'a: Bu olayı aydınlatın
Başbakan Tayyip Erdoğan, 5 Türk güvenlik görevlisinin, Musul'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu