kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hırstan uzak yapılan spor mutluluk hormonunu artırıyor
Sabah saatleri daha uygun
Hareket etmek zindelik veriyor

Hırstan uzak yapılan spor mutluluk hormonunu artırıyor

Spor sonrası vücudun salgıladığı 'serotonin' adı verilen hormon insanın kendini daha zinde ve mutlu hissetmesini sağlıyor. Bu hormon gerginliği alıyor, huzur ve enerji veriyor. Hırsla ve rekabet içinde yapılan spor ise vücudu strese soktuğu için önerilmiyor

Daha mutlu, zinde ve başarılı bir hayat sürmek için hangi sporu yapmanız gerektiğini Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Spor Bilimleri Uzmanı, Olimpiyat Milli Takımları Mentoru Doçent Doktor Turgay Biçer anlatıyor...

* Her spor türü psikoloji üzerinde aynı etkiyi mi yapar?
Evet yapar. Önemli olan sporun branşı değil, egzersizi doğru ve bilinçli yapmaktır. Seçtiğiniz spor dans da olabilir, yürüyüş de olabilir. Sporu felsefesine ve kurallarına göre yaptığınız sürece, aynı olumlu etkiyi alabilirsiniz.

* İnsanlara günlük hayatın stresinden kurtulabilmeleri için öncelikle hangi sporu öneriyorsunuz?
Spor stres atmak için yapılmamalı. Sporu bir yaşam biçimi haline getirdiğinizde o sizin hayatınızın önemli bir bölümü olacak. Kendinizi daha güçlü, zinde ve mutlu hissedeceksiniz. Fiziğinizi önemseyeceksiniz, ruhsal ve duygusal dünyanızı geliştireceksiniz. Spor sonrası vücudun salgıladığı serotonin adı verilen mutluluk hormonu insanın daha zinde daha mutlu hissetmesine neden oluyor. Spor doğru yapıldığında bu hormonlar nedeniyle gerginliği alıyor, huzur ve enerji veriyor. Stres altında çalışanlar, yaptıkları egzersiz sonrası vücutta olan kimyasal değişimlerle kendilerini daha zinde hissederler.

* Amatörce spor yapmak isteyenleri zorlamayacak, yormayacak spor türleri hangileri?
Spor aslında iki tür yapılır; biri 'aerobik', diğeri 'anaerobik' sporlar. Aerobik sporlar kişiyi yormayan, nefes nefese bırakmayan, kişinin kendisiyle barışık halde, hafif ve orta şiddetle yaptığı sporlardır. Uzakdoğu sporları, basketbol, tenis gibi keyfi olarak yapılan bu sporlarda, kişi kendisi ya da başkasıyla yarışmaz. Anaerobik sporlar, kişinin yarışma atmosferinde yüksek yoğunlukta herhangi bir sporu yapmasıdır. Kişinin nefes nefese kalması, zorlanması ve ağır yükün altına girmesi anlamındadır. Bu da genellikle profesyonel sporlarla olur. Aerobik olarak yapılan sporlar daha çok vücudu zinde tutmaya, zihinsel ve ruhsal rahatlamaya ve kişinin kendisini iyi hissetmesine yarar. Anaerobik sporlar ise kişinin güç ve dayanıklılığını geliştirir. Kardiyovasküler sistemini güçlendirir. Anaerobik sporun mutlaka bir uzman yardımıyla yapılması gereklidir. Vücudun buna hazır olması gerekli. Aşırı bilinçsiz yüklemeler tehlikeli, hayati riskli, hatta öldürücü olabilir.

* Siz çok yoğun çalışan bir insan olarak nasıl spor yapıyorsunuz?
43 yaşındayım, profesyonel bir sporcuyum. Her sabah 35- 45 dakika arasında koşarım, sonra açma, germe çalışmaları yaparım, sonra da 5-10 dakika arasında meditasyon yaparak güne başlarım. Çok yoğun bir tempoda çalıştığım için her gün yapıyorum. En fazla bir gün spor yapmayabiliyorum. İkinci gün kar, kış demeden mutlaka spor yaparım. Bir günlük seyahatlerde bile spor malzemelerimi yanımda taşırım. Zaman zaman vaktim uygunsa, tenis, squash ya da basketbol oynarım. Böylece monotonluğu kırıyorum. Bazen futbol da oynuyorum...

* Spor bağımlılık yapıyor mu?
Evet yapıyor ama bence bu güzel bir bağımlılık. Kişinin vücudunu, ruh ve zihin dünyasını yeniliyor. Çünkü spor en önemli enerji kaynağıdır. Spor yapan insan yorulmaz, daha mutlu ve enerjik olur.

* Spor yaparken en büyük hatalar neler?
Ön ısınma yapmamak ve yüklenme şiddetini bilememek, en büyük hatalar arasında yer alıyor. Egzersizi nerede keseceğini hesaplamamak da zararlıdır. Çok tok karna ya da aç karna spor yapmak, spor sonrası kaybedilen sıvı ve minerali geri almamak önemli problemler yaratır. Spora moda gibi başlanıyor ve birden bırakılıyor.

* Spor yaparken hep bir hedef mi belirlemek gerekir?
Profesyonel sporda mutlaka... Ama amatör bazda ilgileniyorsanız, hedef belirlemek pek şart değil. Hatta, kendiniz dahil kimseyle yarışmamalı, skor peşinde koşmamalısınız. Sporu keyif almak için yapın. Kişiler amatör olmalarına rağmen yenme ve yenilme sendromu nedeniyle keyif alamıyorlar. Yenmek ve yenilmek bir sonuçtur ama süreç burada önemli. Maç yapılabilir ama sonucu önemsemeden yapılmalı. Hırsla yapılan sporlar faydalı değildir. Spor yapılsa bile, vücut strese girer. Bu da sporun doğasına aykırıdır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Uzmanlar Her Bel Fıtığı Olanı Ameliyat Masasına Yatırmıyor
 Yüz Akupunkturu İle Botoksa Elveda
 Türkiye'de Her 5 Kişiden 4'ü Bel Ağrısından Şikayetçi
 Tansiyon Hastaları Tuzdan Uzak Durmalı
 Soğuk Havalar Kalbi Etkiliyor
 Sınır Tanımaz Sporcu Sağlığına Zarar Veriyor
 Gençler Araba Seçiyor Ama Eş Seçemiyor
 Spor Öncesi Çikolata Yiyen Aşırı Yorgunluğu Göze Alsın
 Ağırlık Çalışana Protein Önerilir
 Hırstan Uzak Yapılan Spor Mutluluk Hormonunu Artırıyor
 Çocukların Aşırı Spor Yapması Hormon Sistemini Bozuyor
 Futbol Oynamadan Önce Makarna Yiyin
 Egzersizi 20 Dakikadan Az Yapmayın, Aniden Bitirmeyin
 Midenin Dostu Ihlamur
5 yıldızlı yılbaşı eğlenceleri
5 yıldızlı yılbaşı eğlenceleri
LARESPARK
Taksim LaresPark Hotel Taksim'in yılbaşı gecesi...
Yabancı annenin kalbi kimsesizler için atıyor
Yabancı annenin kalbi kimsesizler için atıyor
SHÇEK ve bağlı yuvalarda uzun zamandır devam eden gönüllü annelik...
Penelope kendini tutamadı!
Penelope kendini tutamadı!
İspanyol yıldız Penelope Cruz, Meksikalı güzel Salma Hayek'in...
Sevgilisi hamile mi?
Sevgilisi hamile mi?
Ünlü aktör Ben Affleck, sevgilisi Jennifer Garner'le mutlu sona doğru...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.