kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
UZUN UZUN İNCELEDİ: Başbakan Erdoğanın, goodbye diyerek masayı terk etmesi sonrasında değiştirilen sonuç bildirgesinin Türkiye paragraflarını, İtalya Başbakanı Berlusconi de büyük bir dikkatle inceledi.
İşte AB'nin tarihi 17 Aralık bildirgesi

Türkiye, 40 yıldan fazladır koştuğu AB maratonu sonucu önceki gün tarihi bir bildirgenin altına paraf attı. İşte tam metni....

AB 17 Aralık Sonuç Bildirgesi Türkiye paragrafları:
17. AB
Konseyi, önceki Helsinki ve Kopenhag Zirveleri sonuç bildirgelerinde belirtildiği gibi, Türkiye'nin diğer ülkelerle aynı kriterler altında değerlendirilecek bir aday ülke olduğunu ve Aralık 2004 zirvesinde Komisyonun Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği kanaatine vardığı tavsiye raporuna dayanarak, müzakerelere gecikmesizin başlayacağını hatırlatır.

18. AVRUPA Konseyi, Türkiye'nin başlatmış olduğu reform sürecini ve Avrupa ailesinin değerler topluluğuna katılmak için gösterdiği çabayı memnuniyetle karşılar ve reform sürecinin devam edeceği yolundaki inancını teyit eder. AB Konseyi ayrıca Komisyon tarafından ortaya konan 6 maddelik yasa paketini onaylamasından memnuniyet duymaktadır. Politik reform sürecinin geri dönülmezliğini teyit etmek, işkenceye ve kötü muameleye 'sıfır tolerans' ilkesi içerisinde, kişilerin temel ve insan haklarına uyumundan emin olmak için reform süreci Komisyon tarafından gözlem altında tutulacaktır.

19. AVRUPA Konsey, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nı 10 yeni üye ile genişletmesini memnuniyetle karşılar. Bütün bunların ışığında Avrupa Konseyi, Türkiye'nin, 'Türkiye Hükümeti AB'nin mevcut üyelik perspektifi açısından zaruri olan değişikliklerin tamamlanması ve bu konuda uzlaşmaya varılmasının ardından, katılım müzakerelerinin başlamasından önce Ankara Anlaşması'nın gerektirdiği ek protokolü imzalamaya hazır olduğunu teyit eder' şeklindeki deklarasyonunu memnuniyetle karşılar.

20. AVRUPA Konseyi Türkiye'nin komşularıyla iyi geçinmesi, AB'ye üye ülkelerle sınır sorunlarının barışçıl yoldan Birleşmiş Milletler Hukuku çerçevesinde çözüme kavuşturma çabalarını memnuniyetle karşılar. Önceki zirve sonuçlarına, özellikle Helsinki Zirvesinin sonuçlarına AB Konseyi devam eden sorunların varlığını gözden geçirmiştir ve bunu anlaşmazlıklardaki çözüm arayışı çabalarını memnuniyetle karşılar. AB Konseyi, çözüm sürecinde sorun teşkil edebilecek ikili anlaşmazlıkların ve sorunların Uluslararası Adalet Divanına getirilmesinin gerekli olduğunu belirtir. AB Konseyi bu konu hakkında bilgilendirilecektir.

21. AVRUPA Konseyi, Avrupa Parlamentosu tarafından 15 Aralık 2005 tarihinde alınan kararı not eder.

22. AB Konseyi, Komisyon tavsiye raporunu ışığında, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirdiğini teyit eder ve Komisyon tarafından işaret edilen 6 maddelik yasa paketinin hayata geçirilmesi şartıyla, müzakerelerin açılacağına karar vermiştir. Komisyon, 23. maddeye dayanarak, AB Konseyine Türkiye ile müzakereler için bir taslak metin hazırlaması için davet edilmiştir. Komisyon ise Konsey'den 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelere başlamak için bir taslak üzerinde uzlaşmasını istemiştir.

MÜZAKERELERİN ÇERÇEVESİ
23. AVRUPA
Konseyi aday ülkelerin üyelik müzakerelerinin bir taslak çerçevesinde yürütülmesinde görüş birliğindedir. Bu taslak; Komisyonun teklifiyle Konsey tarafından tarafından ortaya konulacak olup, her aday ülkenin özellikleri ve 5. Genişleme sürecindeki tecrübeler göz önüne alınarak, aşağıdaki maddelere dikkat edecektir:

Önceki müzakerelerde olduğu gibi, müzakerelerin içeriğine oybirliği gerektiren Hükümetler arası Konferansta karar verilecek ve her biri ayrı bir AB politikasını kapsayacak olan birkaç bölüme ayrılacaktır. Konsey; Komisyonun tavsiyesine dayanarak, müzakerelerin her bölümünün açılmasına ve kapanmasına ayrı ayrı karar verecektir.

Yapısal politikalar ve tarım gibi konularda uzun süreli bir geçiş döneminin olmasının yanında, kişilerin serbest dolaşımı konusunda üye ülkeleri koruyucu bazı maddeler sürekli hale getirilebilir. Bunun yanında,kişilerin serbest dolaşımı hakkında karar alımı her üye ülkeye azami bir şekilde rol verecek şekilde düzenlenmelidir. Geçiş dönemindeki düzenlemeler AB iç Pazarı ve rekabete olan etkisi göz önüne alınacak şekilde yapılmalıdır.

Aday ülkenin üyeliğe kabulü Birliğin Mali Çerçevesi imkanları dahilinde yapılmalıdır. Buna dayanarak, müzakerelere henüz başlamamış ve üyeliği Birliğe büyük mali yük getirecek aday ülkelerin üyeliğe kabulü ancak yapısal yardımlar ve Birliğe getirecek mali yük hesaplandıktan ve 2014 yılı sonrası Mali Çerçeve hazırlandıktan sonra olabilir.

Müzakerelerin amacı üyeliktir. Müzakere süreci açık uçlu bir süreçtir, sonucu önceden garanti edilemez. Kopenhag kriterlerinin tümünü dikkate alarak aday ülkenin tüm yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, ilgili aday ülkenin Avrupa kurumlarına mümkün olan en güçlü bağlarla tam anlamıyla kenetlenmesi sağlanmalıdır.

Aday ülkenin kişilerin özgürlük, insan haklarına saygı ve temel hakların korunması ve hukukun üstünlüğü gibi Birliğin temelini oluşturan ilkelere karşı ciddi ve sürekli bir ihlali olması durumunda Komisyon kendi inisiyatifiyle ya üye ülkelerin 1/3'nin isteğiyle, müzakereleri durdurma ve müzakerelerin yeniden başlatılması için şartlar koymak için tavsiye verme hakkını saklı tutar. Konsey aday ülkenin savunmasını duyduktan sonra salt çoğunlukla askıya alınmasına veya yeniden başlatılması için koşullar konulmasına karar verir. Üye ülkeler Konsey'in kararları dahilinde Hükümetler arası Konseyde hareket edeceklerdir. Avrupa Parlamentosu bildirilecektir.

Müzakere sürecine paralel olarak, Birlik aday ülkelerle, karşılıklı anlayış ve sivil toplum düzeyinde etkileşimi arttırmak amacıyla, yoğun bir politik ve kültürel diyalog içerisine girecektir.

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hamdolsun aldık
 Baykal kurmaylarına Brüksel yasağı koydu
 Ağar: Gelinen noktayı olumlu görüyoruz
 Milli Eğitim'e emniyet modeliyle atama
MAHMUT ÖVÜR
Anemes Zindanları nerede?
Tekfur Sarayı İstanbul'un...
MUHARREM SARIKAYA
Tosbağa bacağını uzatınca...
TBMM Dışişleri Komisyonu...
YAVUZ DONAT
Guinness Halil'in maceraları
Hatırlayacaksınız Karadeniz...
MEHMET BARLAS
17 Aralık gününün iki yıldız ismi vardı
Bence tarihi 17...
Avrupa'nın korktuğu Abidin, SABAH'a konuştu: Ben köyümden ayrılmam
Uluslararası haber ajansı AP, "Avrupa Abidin'den korkuyor" başlıklı...
Kazada yağma
Manisa'da kaza sırasında ikiye bölünen tankerden akan mazot, itfaiye...
Tarihi değiştiren üç SMS mesajı
Tarihi değiştiren üç SMS mesajı
Erdoğan'ın dönmeye karar verdiği gergin anda gönderilen 3 mesaj, AB...
'Harpten çıkmak demek işte tam böyle olur'
'Diğerlerini bilemem ama Türk gazetecilerin, hükümetin Brüksel'deki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu