kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doç Dr. Oğuz Taşdemir'den Açıklama
Doç Dr. Oğuz Taşdemir'den Açıklama

Sabah Gazetesinin 20 Kasım 2004 Cumartesi günlü sayısının 1. ve 18. sayfalarında "KALPSİZLİK" başlıklı yazıda müvekkilimiz Doç. Dr. Oğuz TAŞDEMİR hakkında gerçek dışı anlatımlara yer verilmiştir. Konu, insan sağlığına ilişkindir ve son derece hassastır. Müvekkilimizin toplum önünde ve özellikle hastaları karşısında güç duruma sokacak biçimde gerçek dışı durumlar sıralanarak kişiliğine ve mesleki kimliğine gölge düşürüldüğünün görülmüş olması karşısında bu cevap ve düzeltme yazısının yayınlanmasının istenmesi zorunlu olmuştur.
1- Müvekkilimiz Doç. Dr. Oğuz TAŞDEMİR, ülkemizde ve dünya başarılarıyla ünlü bin kalp cerrahıdır. Konusunda bilgili, deneyimli ve saygın bir kimsedir. Haberde yer alan ihalenin yapıldığı tarihlerde Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinin Başhekimi olarak görev yapmıştır.
2- Kalpsizlik başlığında verilen haber 2000 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde yapılmış olan tıbbi malzeme alımı ile ilgilidir. Adı geçen ihale toplam 376 kalem malzeme için yapılmıştır. Ancak haberde sadece açık kalp ameliyatlarında kullanılan bir kanülden bahsedilmiştir. Bu kanüllerle ilgili olarak müvekkilimizin Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi olarak görev yaptığı dönemde başhekimliğe yapılan müracaatlar, müvekkilimiz başhekim tarafından değerlendirilecek hastane içi ilgili birimlerce incelenmiş bununla da yetinilmeyip hastanede o tarihte görev yapan Sağlık Bakanlığı müfettişince araştırılmıştır. Sonuçta, bu malzeme ve satın alma işlemi hakkında en ufak bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Haberde hem bilimsel gerçeklere hem de mevcut Hastane-Sağlık Bakanlığı kayıtlarına aykırı açıklamalar bulunmaktadır.
3- 2000 yılındaki teknik şartname neticesinde ihaleye 6 firma başvurmuştur ve sonuçta ihale, 2 firmadan en düşük fiyatı veren firmada kalmıştır; dolayısıyla kanüllerin fahiş fiyatla alındığı iddiası gerçek dışıdır. Kaldı ki, bu teknik şartname, haberde kanül hakkında uyarılar yaptığını söyleyen doktorun hazırladığı 1998 yılı kanül şartnamesi ile aynıdır. Tabiatıyla müvekkilimiz, zaten bu şartnameyi hazırlayan kişi de değildir. Teknik şartname, malzemelerin ilgili olduğu kliniklerinin uzman doktorlarının istem ve ihtiyaç belirlemeleriyle oluşmuştur; bu aşamada müvekkilimiz başhekim olarak ihalenin hukuka uygun şekilde yapılmasının denetimini sağlamıştır. Haberde menşei belirsiz ve felce, ölüme sebep oldu şeklindeki haksız ve bilimsellikten uzak söylemler, hastalarda haklı olarak endişe ve infial yaratmıştır. Oysa ki anılan bu kanül, silikondan mamul olup, komplikasyon ve kalbi yaralama ihtimalini azaltması, soğuk uygulamaya karşı daha uygun olması sebepleriyle ihale şartnamesinde belirtilmiş ve özellikle tercih edilmiştir. Haberde adı geçen hastalarda, yaşandığı iddia edilen komplikasyonların bu kanüllerin kullanımına bağlanması bilimsel gerçeklere aykırıdır. Ayrıca adı geçen hastalar müvekkilimizin hastası olmayıp, ameliyatları müvekkilimiz tarafından yapılmamıştır.
4- Düzeltmeye konu haberde, müvekkilimizin firmayla anlaştığı yönündeki söylem de gerçek dışıdır. İhale üzerinde kalan firma, 1000 adet kanülü teslim etmiş, uhdesinde kalan 2000 adet kanülü zamanında teslim edememesi üzerine, ek süre talep etmiştir. Bunun üzerine başhekim olan müvekkilimiz, ek süre talebini şartname hükümlerine uygun olmadığı için reddetmiş ve firmanın tüm teminatı, hastaneye irad kaydedilmiştir. Müvekkilimizin, firmayı kayırmak yönünde bir düşüncesi olsa 2000 yılı fiyatlarıyla 14 milyar liranın hastaneye irad kaydedilmeyeceği gerçektir. Diğer yandan firma müvekkilimiz tarafından Sağlık Bakanlığına şikayet edilerek ihalelere girmesi de engellenmiştir. Sırf bu örnek bile suçlamaların ne derece haksız olduğunu göstermeye yeterlidir.
5- Kanüllerin, CE ibaresiz, üreticisi belirsiz, sahte ambalaj ile yurda sokularak ameliyatlarda kullanıldığı ifadesi de yanlıştır. Söz konusu ihalede, ilgili firma, Almanya menşeili MEDOS firmasının Türkiye'deki yetkili bayisi olduğuna dair belge ile MEDOS firması tarafından üretilen tek kullanımlık steril cerrahi malzemenin 93/42 EEC kalite standartlarının TÜV tarafından sertifikalandığını gösterir kalite standardı belgesi ile bunun Noter tasdikli, yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş çevirisini de teklif dosyasına koymuştur. Nitekim, 11 üyeli satın alma komisyonu tarafından bu belgeler incelenmiş ve kabul görmüştür. Hemen belirtmemiz gerekirse, CE belgesi şart da, bu ihalenin Düzenlendiği 2000 yılından 4 yıl sonra yürürlüğe girmiştir. Bununla birlikte belirtmemiz gerekirse müvekkilimiz satın alma komisyonu görevlisi olmayıp ihale kararında imzası yoktur. Başhekimdir, ita amiri olarak görev yapmıştır. Ve neticede habere konu ihale Sayıştay denetiminden de geçmiştir. İhalenin düzenlenmesi malzeme seçimi ve satın alma konularında en ufak bir suistimal ve gölge bulunmamaktadır.
6- Haberde, beş ameliyattan biri ölümle sonuçlandı, ölüm oranı % 20 dir, ifadesi asılsız, yanlıştır. Sağlık Bakanlığının ve Hastanenin kayıtlarında açık olarak görüleceği üzere adı geçen ameliyatlarda ölüm oranı 2001 yılında % 3,8 ve 2002 yılında % 3,7'dir. Ancak müvekkilimizin başhekimlik görevinden ayrılmasının ardından hastanedeki ölüm oranının belirtilenin iki katına ulaştığı da bilgimizdir. Sonuç olarak; müvekkilimizin 25 yıllık meslek yaşamında, ülkemizin çok değişik yerlerinden gelen binlerce yeşil kartlı hastadan milletvekillerine, bakanlara kadar aynı malzemeler kullanılarak, yapılan ameliyatlarda dünya standartlarında hizmet verilerek bu kişiler sağlıklarına kavuşturulmuştur.

Saygılarımızla
Doç. Dr. Oğuz TAŞDEMİR Vekili Av. Umur TAMUR Av. Berna ÖZPINAR
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İtfaiye dar sokağa giremeyince öldü
 Gevşediler.. Esnediler.. Uyudular!
 Alışverişe çıktı sır oldu
 1000 kollu Nur talebesi
 Dünya Mevlana ile sema yapıyor
 Alpman kalp krizi geçirdi
 Dikkatsizlik sekiz can aldı
 Barış Dönmez cinayetinde tahliye
 Öğrencilerinin önünde dövüldü
 Elektrikler kesiliyor
 İyi ki doğdun
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Alo SABAH İstanbul
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Globiller..
Tam 24 saattir tüm çevreyle...
MANSUR FORUTAN
Bir huzur almaya gittim..
Aslına bakarsanız normalde de...
MEHMET BARLAS
17 Aralık siyasetin sonu değil ki..
Helal olsun Tayyip...
MAHMUT ÖVÜR
Yerel meclis üyeleri ne iş yapar?
İstanbul'un 70...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Menderes ne istiyor?
Şu meşhur "Kürtler ne...
SAVAŞ AY
Eşine kezzap atan eski polis yakalanmadan önce ne...
REFİK DURBAŞ
Kira oranları
Hükümet yetkilileri ve hükümet yanlısı...
HINCAL ULUÇ
Sabah farkı belli oluyor!..
Televizyonlarda deli olduğum...
Derbider Cimbom: 0-0
Derbider Cimbom: 0-0
G.Saray, geçen haftaki Fenerbahçe zaferinin sarhoşluğuyla çıktığı...
Avrupa G.Saraylı
Avrupa G.Saraylı
Sport&Markt'ın yaptığı Football Marketing araştırmasının 2004...
Yorgun ancak mutlu dönüyor
AB'nin tarihi zirvesinin sonuç bildirgesinde, Türkiye'yle...
Baykal'ın erken çıkışı bir AB taktiği miydi?
CHP lideri Baykal'ın, pazarlığın ortasında yaptığı "AB ile ilişkileri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu