kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Duyguları gizlemek baş ağrıtıyor
Çocuklarınızın duruş şekline dikkat edin
Önce ateşi ölçülmeli

Duyguları gizlemek baş ağrıtıyor

Uzmanlara göre; duygularını bastıran kişilerde sıklıkla psikolojik kökenli baş ağrıları ortaya çıkıyor. Bu kişiler cinsel hayatlarında da sorun yaşıyorlar. 'Başın cendereye alınmış gibi sıkışması hissi' olarak tarif edilen gerilim tipi baş ağrıları, ruhsal çöküntünün giderilmesiyle tedavi oluyor

Baş ağrılarının önemli sebeplerinden biri de; stres, üzüntü, depresyon gibi psikolojik etkenler. İstanbul Tıp Fakültesi Liyezon Kürsüsü Başkanı Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sedat Özkan psikolojik kökenli baş ağrılarından kurtulmanın yollarını anlattı...

* Stres baş ağrısına neden olur mu?
Gerilim baş ağrısı, baş ağrıları içinde en sık görülen tiptir. Çevresel faktörlerin değişmesi, aşırı sorumluluk yüklenme, düş kırıklıkları, ailesel ve ekonomik sorunlar gibi insan yaşamındaki önemli değişiklikler sonucu yüz, baş ve boyun kaslarının sürekli gerilmesi ile ortaya çıkan şiddetli baş ağrısıdır. Çoğu kez hasta kendi kendisine migren tanısı koyar. Oysa, hem mekanizma hem de tedavi yönünden gerilim baş ağrısı migrenden çok farklı bir biçimde ele alınmaktadır.

* Gerilim tipi baş ağrıları nasıl belirti verir?
Gerilim baş ağrısı genellikle boyun bölgesinden başlayarak tepeye doğru yükselir ve sıkıştırıcı bir ağrı şeklinde seyreder. Hastalar çoğu kez bu durumu 'başın cendereye alınmış gibi sıkıştırılması' şeklinde nitelendirirler. Birçok hastada; başta yanma hissi, dokunma ile hassasiyet gibi belirtiler de ortaya çıkar.

GEZMEK İYİ GELİYOR

* Migrenle arasındaki en belirgin fark nedir?
Migrenli hastalar kuytu sessiz bir yer ararken, gerilim baş ağrısı çekenler gezmek isterler. Gerilim baş ağrısı migrenin aksine tek bir bölgeyi tutmaz. Daha yaygın bir seyir gösterir. Gün ilerledikçe şiddetlenir. Saatler boyunca sürer gider. Migrende ise, ağrı öncesinde ortaya çıkabilen görme bozukluğu ve diğer belirtiler gerilim baş ağrısında yoktur.

* Nasıl tedavi edilir?
'Kas kasılması baş ağrısı'nın tedavisinde son yıllarda son derece önemli adımlar atılmıştır. Kas gevşetici ilaçların yanı sıra, depresyona karşı kullanılan ilaçlar son derece etkili olmaktadır. İlaçların yanı sıra, çeşitli ilaç dışı yöntemler de baş ağrılarının kontrolünde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerin başında; gevşeme eğitimi ve biofeedback gibi psikolojik girişimler gelmektedir. Hastalara nasıl gevşeyecekleri öğretilmekte ve bunun için 'biofeedback' adı verilen elektronik cihazlardan yararlanılmaktadır. Bu yöntem özellikle kas kasılması baş ağrılarının tedavisinde son derece etkilidir. İlaç tedavisine ve gevşeme eğitimine dirençli ağrılarda baş, boyun ve omuz bölgesinde tespit edilen tetikleyici noktalara çeşitli enjeksiyonlar yapılarak kasların gevşetilmesi ve böylece ağrının kontrol altına alınması yoluna gidilir.

* Neden yaşadığımız stres bir süre sonra baş ağrısı olarak ortaya çıkıyor?
Baş ağrısı psikosomatik bir durumdur. Kişinin kaygısının, çökkünlüğünün, ruhsal gereksinimlerinin bir tür sözsüz, beden dili ile ifadesidir.

ÖFKENİZİ BASTIRMAYIN

* Bu nedenle mi ev kadınları hep daha çok baş ağrısı çeker? Kendilerini daha mı çok dinlerler?
Ev kadınlarında, yani bir işte çalışmayan kadınlarda daha çok baş ağrısı vardır. Çünkü bu kadınlarda duygusunu serbestçe ifade etme daha azdır. 'Duyguları bastırma' ağrı olarak ortaya çıkar. Kronik baş ağrılarında cinsel doyumsuzluğun daha fazla olması beklenen bir durumdur. Maskeli depresyon da baş ağrılarına eşlik eder.

* Psikolojik kökenli baş ağrılarını nasıl keşfedebiliriz? Belirtileri nelerdir?
Psikolojik kökenli ağrılar, kişinin duygusal durumundan doğrudan etkilenir. Ağrı yakınmasının şiddetiyle bulunulan ortam arasında ilişki vardır. O anda kişi ağrının yanında ne hissettiğini düşünsün... Bu ağrı çok değişkendir, şiddeti, süresi, seyri psikolojik durumlarla iç içedir.

* Çene ağrıları psikolojik bir nedenden mi kaynaklanır?
Çoğunlukla neden psikolojiktir. Normalde konuşurken yemek yerken çenemize 20-30 kilo basınç yüklenir. Kişi birini çiğ çiğ yiyecek kadar öfkelenirse ama bunu yapamıyorsa, bu basınç 200 kiloya eşdeğer basınca çıkar. Bu basıncı aylarca yaşayan bir insanın çene ekleminin yapısı bozulur. Bu şikayetlerle gelen hastalara diş hekimleri mekanik destek takıyorlar. Ancak bu durumdan kurtulmanın tek yolu; psikolojik tedavidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sınır Tanımaz Sporcu Sağlığına Zarar Veriyor
 Gençler Araba Seçiyor Ama Eş Seçemiyor
 Spor Öncesi Çikolata Yiyen Aşırı Yorgunluğu Göze Alsın
 Ağırlık Çalışana Protein Önerilir
 Hırstan Uzak Yapılan Spor Mutluluk Hormonunu Artırıyor
 Çocukların Aşırı Spor Yapması Hormon Sistemini Bozuyor
 Futbol Oynamadan Önce Makarna Yiyin
 Egzersizi 20 Dakikadan Az Yapmayın, Aniden Bitirmeyin
 Midenin Dostu Ihlamur
 Süt İçmek Cildi Koruyor
 Gebelikte Folik Asit Tartışması
 Kadın-erkek Herkes Gençlik Peşinde!
 Buzdolabı Bilgileri
 Duyguları Gizlemek Baş Ağrıtıyor
Sabancı'ya 'Dua' liseye marş oldu
Sabancı'ya 'Dua' liseye marş oldu
Rizeli edebiyat öğretmeni Abdulkadir İpekoğlu'nun, işadamı Sakıp...
Eğlenmeye hazır mısınız?
Eğlenmeye hazır mısınız?
Festival
Gençler 3 gün coşacak!
Lipton, sponsorluğunu...
Doktoruyla kutladı...
Doktoruyla kutladı...
Sosyetenin uğrak yeri Levent'teki People Restaurant'ın...
Hayırdır inşallah!..
Hayırdır inşallah!..
Mine Narin, önceki yıl eşi Bülent Verdi'den boşanmıştı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.