kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Erdoğan’a “tam destek” vaat etti.
Efendiler!

BİZ 81 YIL ÖNCE SÖYLEYECEĞİMİZİ SÖYLEDİK. ÇAĞDAŞLAŞMA YOLUNDA NE YAPTIYSAK KENDİMİZ İÇİN YAPTIK.
BUNDAN SONRA DA DOĞRU BİLDİĞİMİZ YOLDA İLERLEYECEĞİZ.


SABAH


Geri adımın altında kalırız

Erdoğan, kurmaylarına "Kıbrıs'ta atılacak geri adımın hukuki sonuçları da olur, altında kalırız" dedi.

Türkiye'nin 41 yıllık AB macerasında dün en uzun gün yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül nihai karar öncesi kapalı kapılar ardında AB liderleriyle son pazarlıklarını yaptılar. Pazarlıklar Kıbrıs, kalıcı kısıtlamalar ve tam üyeliğe gölge düşürebilecek olası ifadeler üzerinde yoğunlaştı.

SEZER'E KRİPTO
Conrad Otel'e adeta karargah kuran Türk heyeti, en uzun güne, sabahın erken saatlerinde pazarlıklarla başladı. Görüşmeler, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e kriptolarla geçilirken, KKTC liderleri Mehmet Ali Talat ve Serdar Denktaş da bilgilendirildi. Erdoğan ve Gül'ün siyasi temaslarının yanı sıra Türk diplomatlar da dönem başkanı Hollandalı muhataplarla İsviçre'nin Burgenstock kasabasındaki Kıbrıs zirvesini andıran 'kelime pazarlığı' yaptı.

ALTERNATİF PLAN SUNDU
Başbakan Erdoğan, gün boyu İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Hollanda Başbakanı Balkenende, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ve ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüştü, müzakerelerin başlaması ile Rum kesiminin Gümrük Birliği'ne alınması içinO İSTEDİ TASLAK DEĞİŞTİ: AB liderleri Tam üyelik metni hazırlamıştı. Ancak Chirac zirvede imtiyazlı ortaklığı ima etti. Öneri taslağa girdi.şart koşulan Ankara Antlaşması ek protokolünün müzakere edilebileceği mesajı verdi. Erdoğan, Hollanda'nın hazırladığı zirve metni taslağındaki Kıbrıs paragrafının da "Türkiye'nin uyum protokolünü müzakere etme kararı memnuniyetle karşılanmıştır" şeklinde değiştirilmesini isterken, Avrupa Konseyi ve BM'nin, 3 Ekim'e kadar, adada müzakerenin BM gözetiminde tekrar başlatmasını önerdi.

KKTC'DE BARIŞ KAHVESİ
Erdoğan, ilk basın toplantısında da, Rum lider Tasos Papadopulos'a zeytin dalı uzattı, "Belki bir gün KKTC'ye gideriz, Papadopulos'u da davet eder, birlikte bir barış kahvesi içeriz, barış yemeği yeriz. Amacımız düşman üretmek değil, dost kazanmak" dedi. Papadopulos'un zirveden "karlı" çıkacağı yorumuna katılmayan Erdoğan, "Papadopulos alacağını tam üye olarak aldı zaten. Kopenhag kriterlerine uyup uymadığı belli değil. Annan Planı'na hayır diyen taraf tam üye yapıldı" diye konuştu.

YUNAN DEDİKODUSU
Erdoğan, Karamanlis ile görüşmesinden sonra ise "Yunan kaynaklarından, ek protokolün oluşması konusunda kendilerinden yazılı bir teminat istendiği ve Türk tarafının da bunu reddettiği haberleri sızdırıldığını" hatırlatan bir gazeteciye, şu yanıtı verdi: "Hepsi dedikodu. Milli çıkarlarımızınKARAMANLİS ILIMLI: Erdoğanın, Yunan Başbakan Karamanlisle görüşmesi olumlu geçti.müsaade etmediği bir adımı asla atamayız. Bu konuda bizi ne aldığımız tarih terbiyesi, ne de yüklendiğimiz sorumluluk, böyle bir adımı atmamıza müsaade etmez." Liderler yemeği başladıktan sonra, kaldığı Conrad Oteli'nde Türk gazetecilere açıklamalar yapan Erdoğan, Güney Kıbrıs'ın "direkt'' veya "indirekt'' tanınmayacağı anlamına gelip gelmediğini soran gazeteciye, "Milli çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa o adımı atarız'' yanıtını verdi. Erdoğan, kullanılacak kelimelerin "kilosunun'' çok farklı olduğunu, onun için bu tür kelimelerin kullanılmayacağını belirtti.

"VAY HALİME BENİM''
Yunanistan'ın kapının kapanmasından yana olmadığını kaydeden Erdoğan, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in, "Türkiye, Kıbrıs konusunda adım atmaya hazır'' şeklinde ifade kullandığını hatırlatan bir gazeteciye, "Güzel söylemiş. Biz her zaman adım atmaya hazırız, ama adımın şekli önemli'' dedi. Erdoğan, "Sizi en çok sıkıntıya sokan kırmızı çizgi hangisi?'' sorusuna da, "Aylardır ülkemin gazetecilerine ben bunu anlatamadıysam yandık, vay halime benim'' karşılığı verdi.

"PARAF" SÖZÜNE TEPKİ
Başbakan'ın gün boyu süren temaslarının ardından, liderlerden çıkan taslak metinde, Türkiye'nin 17 Aralık'ta,BİZİ EN İYİ O ANLADI: Erdoğan, Bizi en iyi anlayan liderlerden biri dediği İngiltere Başbakanı Blair ile görüştü. Jacques Chirac ise görüşme talebini reddetti.Ankara Anlaşması'nı paraf etmesi de talep edildi. Ve şöyle denildi: "Böylece Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz." Görüşmelere katılan üst düzey bir kaynak, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nı 3 Ekim'e kadar müzakere etmeyi taahhüt ettiğini, ama şimdiden paraf etmeye yanaşmadığını belirterek, "Aksi, adada barış sürecinin kesilmesi, Ankara'nın dolaylı da olsa Rum kesimini tanıması demek olur" dedi. Erdoğan'ın da, taslak metni otelde kurmaylarıyla değerlendirirken, Kıbrıs'la ilgili olarak "Atılacak geri adım, siyasi sonuçlarından çok, hukuki sonuçlar doğurur. Altında kalırız" dediği öğrenildi.

BALKENENDE İLE GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan ile Balkenende arasındaki görüşme, Türkiye saatiyle 03.15'te sona erdi. Erdoğan'ın kalabalık bir heyetle katıldığı ve 2 saati aşkın süren görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapmadı. Ancak ısrarlı soruları, "Rahat olun, gidin istirahat edin. Ben de şimdi 4.5 saatlik bir istirahata çekileceğim. Yarın (bugün) sabah tekrar bir araya geleceğiz. Onlar yine toplanacak. Hayırlı olsun" diye yanıtladı.

EVREN MESCI / BÜLENT AYDEMİR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AB paraf şartından vazgeçti
 Rumlar: Tanıma isteğini aldık
 Kıbrıs düğümü
 Kritik görüşme
 'Taslak hayal kırıklığı'
 3 Ekim 2005
 'Üçüncü yol olmalı'
 'Biz artık evet diyoruz'
 Başbakan: Önyargıdan uzak bir yolculuk
 Kıbrıs konusu: Tüm aile üyelerini tanımak zorunda
 Jet hızıyla: Hırvatistan AB'den tarih alıyor: Nisan 2005
 Türkiye kararı: Genişleme ciddi sorunlar doğuracak
 Kararımıza saygı gösterilmeli
 Papadopulos'la Kuzey'de bir 'barış kahvesi' içeriz
 Atina, Kıbrıs için bastırmadı
 Komutanlar zirveyi bale arasında izledi
 Sema yaparken aşkı buldular
 Bak Nur postacısı geliyor!
 1 milyar $'lık kaçakçılık operasyonu
 Kampanya var, aşı yok!
ERDAL ŞAFAK
Şimdi "briç" zamanı
İlk kez masaya...
ÖMER LÜTFİ METE
Bugün 17 Aralık, neşe doluyor ortalık
Avrupa...
UMUR TALU
Tarihin gölgesinde
(BRÜKSEL)
Bir gazete için geçerli...
ERGUN BABAHAN
Bir filmin ve bir ulusun öyküsü
1923'te kurulan genç...
Sanki liderler değil medya zirvesi
29 Avrupa ülkesinin lideri, bakanları, heyetleri; 48 ülkeden tam 2272...
'Kilit güç siz olabilirsiniz'
Avrupa Komisyonu İstihdam ve Sosyal İşler Genel Müdürü Quintin, AB...
Hayır! No! Nein! Non!
Hayır! No! Nein! Non!
Parma - Beşiktaş : 3 -2
İtalya Ligi'nde can derdindeki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu