kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Bir konser bir opera

Kasım ayının başlamasıyla birlikte İstanbul'da klasik müzik sevenleri heyecanlandıracak etkinlikler başladı. Bu akşam Bizet'nin ünlü Carmen operasının galası AKM'de saat 20.00'de. İş-Sanat'ta ise ünlü kemancımız Ayla Erduran viyolenselci Alexander Rudin'le Brahms'ın ünlü keman-viyolonsel konçertosunu seslendirecek. Ayla Erduran'ı tanıtmaya gerek var mı? Uluslararası çaptaki kemancımız, dünyanın en iyi virtüözleriyle çalışmış, konserler vermiş üstün yetenekli bir sanatçı. İlk konserlerini 10 yaşında verdi, Paris Konservatuvarı'nı 1951'de birincilikle bitirdi. Harret Cohen, Polonya Hükümet Şeref Madalyası ve Beethoven Madalyası sahibi olan ve her konsere tekniğinin yanı sıra heyecanınını da yansıtan Erduran, Brahms'ın ikili konçertosunu ünlü viyolonselci Alexander Rudin'le birlikte sunacak. Çeşitli yarışmalarda birincilikleri olan Rudin birçok ünlü orkestra ile konserler verdi. Sanatçı, 1987'den beri Music Viva Orkestrası'nın ve Musical Assemblies Müzik Festivali'nin de sanat yönetmenliğini yapıyor. Eserin kısa bir öyküsünü aktaralım.. Brahms, 1887 yılı Ağustos ayında Clara Schumann'a bir mektup yazar. Ünlü besteci Robert Schumann'ın arkadaşı olan Johannes Brahms, uzun yıllar önce ölen bestecinin karısı, çağının tanınmış piyanisti Clara ile dostluğunu yıllar içinde sürdürmektedir. Mektubunda "Tuhaf bir iş yaptım, belki garibine gidecek; keman ve viyolonsel için ikili konçerto besteledim. Sanırım dinleyenler epeyce eğlenecekler" der. İşte bu sevimli konçerto, müzik edebiyatında konçerto, konsertant ve senfonik karakteriyle, sanatçılara geniş virtüozite imkanları sunmasıyla seçkinleşmiştir. İki değerli sanatçının yorumlayacağı eser, İş-Sanat'ın beşinci sezonunun da açılış konseri olacak. Konserin başlama saati 20.00.

KLASİK MÜZİK ZİYAFETİ
Emil Tabakov yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası, konserin ikinci yarısında ünlü besteci ve orkestra şefi Gustav Mahler'in 5. Senfonisini seslendirecek. Orkestrasyon ustalığıyla tanınan Mahler'in bu senfonisi, klasik müzikseverler için tam bir şölen olacak. Bilkent Senfoni Türkiye'nin en iyi orkestralarından biri. Yaptığı kayıtlar Avrupa'nın birçok ülkesinde satışa sunuldu. 11 yıl önce Türkiye'deki ilk özel, uluslararası akademik topluluğu olarak kurulan orkestra; yayınladığı 30'un üzerinde CD, yabancı şef ve solistlerle birlikte bir sezon içinde verdiği seksenin üzerindeki konserle kendine Avrupa müzik piyasasında da seçkin bir yer edindi.

***

AKM'de bu akşam 20.00'de galası yapılacak Carmen, yalnız bestecisi George Bizet'nin değil, opera tarihinin en seçkin eserlerinden biri. Dünya sahnelerinin en çok oynanan operalarından olan Carmen, İspanya'da yaşayan güzeller güzeli bir çingene kızı ve onun uğruna ordudan ayrılıp, dağlarda kaçakçılık yapmaya başlayan sevgilisi Don Jose'nin trajik öyküsünü konu alır. Eser, Paris'te yapılan ilk sahnelenişinde o dönemin ahlak kurallarının katılığı nedeniyle protesto edilmiş ancak bestecinin ölümünden sonra büyük ilgi toplayarak, konusunun yanı sıra müziğinin orijinalitesiyle giderek daha çok sevilmiştir. Carmen'i Beppe de Tomasi sahneye koydu. Koro şefi Fausto Regis.

***

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, bu yılın temasını "Aşk" olarak veriyor. Bu sezon sergilenecek opera ve bale eserlerinde özellikle bu temaya sahip olanların seçildiğini vurguluyor. "İşte" diye yazıyor program kitapçığında, "Bizim topraklarımızdan 'Emrah ile Selvihan', işte Verona'dan 'Romeo ve Juliet' ya da yeni dünyadan 'West Side Story' ve diğerleri... Birbirinden güzel yapıt, ses ve renkleri sanatseverlere sunacağız." İstanbul Operası'nda bu sezon sanatseverler ayrıca şu opera ve konserleri izleyebilecekler: Belisario, Batı Yakası'nın Hikayesi, Fantastik, Messa De Requiem, Yunus Emre, Mavi Sakal'ın Şatosu... Geçen sezondan kalan Aşk İksiri, Jenufa, Il Travatore, Madame Butterfly, Kiss Me Kate ve Don Giovanni de bu sezon devam edecek. Giselle, Fındıkkıran, Kuğu Gölü, Emrah ile Selvihan, 3 Ressam, Romeo ve Juliette ise sahnelenecek bale eserleri. İstanbullu sanatseverleri yoğun bir sezon bekliyor. Yoğun ve zevkle geçirilecek müzik dolu saatler...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mozart ve Fazıl Say   / 04-12-2004
 Müzik dünyasından üç haber   / 27-11-2004
 Müzikseverler için üç önemli haber   / 20-11-2004
 Çok güzel bir konser izledik   / 13-11-2004
 Bir konser bir opera   / 06-11-2004
 Cumhuriyet Dokuzuncu Senfoni ile anıldı   / 30-10-2004
 Dvorak'ın anısına özel konserler   / 23-10-2004
 Bilkent Senfoni sezonu açıyor   / 16-10-2004
 Konser mevsiminde yeni eserler   / 09-10-2004
 Konser mevsimi başlıyor   / 02-10-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sokaklarda öpüşüp duruyoruz
Eskisi gibi işte. Gezip...
KENAN ONUK
Önemli müzik haberleri
Bu hafta da müzik dünyasından...
Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
Uzan ailesinin Pamukova'daki çiftlik ile yatlarında bulunan içki ve puro...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.