kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vaktiyle bu topraklardan geçen genç imparator
İskender'i konuşacak Herkes

Oliver Stone'un daha gösterime girmeden olay yaratan filmi "Büyük İskender" nihayet sinemalarda. Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer ve Anthony Hopkins'li dev kadrosuyla genç İskender'in hayatı gerçekten görülmeye değer.


Vaktiyle bu topraklardan geçen genç imparator

İskender'in biseksüelliği, hatta açıkça eşcinselliği... Oliver Stone, Yunanlılar'ı incitmek pahasına, bunu açık biçimde gösteriyor ama kaçınılmazlığını da kanıtlıyor.

Oliver Stone o elbette... Yapacağı herhangi bir film başkalarına benzer mi? Üstün-yapım denince, tarihin en karizmatik, ama en tartışmalı efsaneisimlerinden birine eğilmek denince, onun yapacağı film kuşkusuz farklı olmalıydı. Ve olmuş da... Adına Helenistik Dönem denen ve Helenizm ya da antik Yunan kültürünün Roma-öncesi dünyasında egemen kültür olduğu bir çağda, 25 yaşındaki bir genç adamın Makedonya'dan başlayıp Anadolu, Babil ve Mısır'dan geçerek Hindistan'a dek uzanan büyük fetih serüvenini sinemaya aktarmış. M.Ö. 4. yüzyılda yaşanan bu büyük serüveni anlatırken, Stone'un en büyük başarısı, bu bize çok uzak çağı ve onun efsaneleşmiş insanlarını olabildiğince günümüze getirmesi, çağdaş ve dolayısıyla yakın, ulaşılabilir kılması. Filmin bu konudaki başarısı hemen hemen kesin. Böylece, karşımıza öncelikle görkemli bir anaoğul ve baba-oğul ilişkisi geliyor. "Barbar" kökenli ve biraz da büyücü olan hırslı bir anneyle, gamsız, sorumsuz, çapkın ve şiddet yüklü babası kral Filip arasında bölünmüş bir çocukluk yaşayan genç İskender, ömür boyu annesinin etkisinden kurtulamıyor. Babayla olan sevgi-nefret ilişkisiyse her baba- oğulun yaşadığı cinsten.Yani bize uzak ama aynı zamanda çok yakın. Sonra İskender'i İskender yapan özellikler... Yunanistan'ı yüceltmek ve zenginleştirmek için başladığı büyük savaşımın sonunda, sırf "savaş için savaş, fetih için fetih" gibi bir anlamsızlığa, bir kısır döngüye dönüşmesi... 40 bin kişiyle İran kralı Darius'un 250 bin kişilik ordusunu yenmek, o zamanlar bilinen dünyanın dörtte üçünü ele geçirmek, o dönemin olanaklarıyla 10 bin kilometre yol yapmak, Babil'in efsanevi hazinelerine el koymak... Tüm bunlar İskender'in genç ruhunu doyurmaya yeterli değil. 8 yıllık dur-durak bilmeyen savaşlardan sona bile, o hala yeni fetihler peşinde. Çünkü o artık sadece savaş ve fetih için yaşayan ve düşleri hiç bitmeyen bir büyük hayalci. Ama aynı zamanda, Aristo gibi bir bilgeyi bile aşarak, Yunanlı-barbar ikilemini ortadan kaldırmaya, tüm halkları bağrına basmaya, ırk ve ulus ayrımını silerek herkesi tek bir bayrak altında toplamaya çalışan bir büyük hümanist... İnsanlığın İskender'ın tüm ırksal ön yargıları silip atan tavrına yeniden kavuşması için kaç yüzyıl beklemek gerekti? Ya da hala beklemiyor mu?

KAÇINILMAZ İLİŞKİLER
Elbette işin en tuz-biber yanı. İskender'in biseksüelliği, hatta açıkça eşcinselliği. Oliver Stone, Yunanlıları incitmek pahasına, bunu çok açık biçimde gösteriyor ama ayrıca bunun kaçınılmazlığını da kanıtlıyor. Eşcinselliği yücelten, iki erkeğin ilişkisini "birbirlerinin erdemlerine karşılıklı olarak erişme" diye niteleyen bir çağda ve o uzun savaş yılları içinde, başka türlü olabilir miydi? Ama aynı biçimde, antik çağda Babil'den Hindistan'a tüm ülkelerde kadın-erkek kimliklerinin karmaşıklığı ve birbirine geçmişliği de çok iyi verilmiş. Stone ayrıca bize unutulmaz savaş sahneleri veriyor. Belki "Müfreze"nin yönetmeninden beklendiği gibi... Ama özellikle İranlılar'la savaşta, savaşın askeri taktiğini verme ve bunu bir ölçüde başarma çabası, benim hiçbir filmde görmediğim bir olay. Colin Farrell başlarda tutuk gibi gözüküyor ama giderek rolüne ısınıyor. Angelina Jolie'nın "yılanlı annesi" kolay unutulacak cinsten değil. Tüm oyuncular da çok iyi. Vaktiyle bizim topraklarımızdan da geçmiş ve ünlü "Gordion düğümü"nü bir kılıç darbesiyle çözmüş bu mitolojik kahramanı tanımak için olsun, çok farklı bir üstün-yapım görmek için olsun, kaçırılmayacak bir film...

BÜYÜK İSKENDER
*
(Alexander the Great) Yönetmen: Oliver Stone Senaryo: Christopher Kyle, Laeta Kalogridis, O. Stone Görüntü: Rodrigo Prieto Müzik: Vangelis Oyuncular: Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins, Jared Leto, Rosario Dawson, Gary Stretch, Christopher Plummer ABD-İngiltere- Almanya-Hollanda ortak-yapımı.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Bir otelde üç zaman, üç aşk
 Korkunç aile yine korkunç bir filmle geri dönüyor
 Prensese acil aşk aranıyor
 MGM 80. yılını kutluyor
 Sinemada izleyemeyenler için
 Kayınpederle gelinin aşkı
 Deniz Akkaya'yı linç mi edelim?
 Tombiş kız aşkı bulabilecek mi?
 Pek de hoş gelmedi ya
 Romantik filmlerden vazgeçilmez
 Butik sinema keyfi Moda'da
 Modern tiyatronun doğum gecesi
 Uzak bir köyde sinema yapmak
 Türk sineması AB için atakta
 Sarhoştum, karım beni evlenmek için kandırdı
 Polisiye, macera, fantazi ve belgesel
 Fantastik filmler her zaman gözde
 Yaşayan en seksi erkek Jude Law
 Orman yaratıklarıyla yan yana yaşayanlar
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
Uzan ailesinin Pamukova'daki çiftlik ile yatlarında bulunan içki ve...
At arabalı müze gezisi
Padişahların cuma hutbelerini dinlemek için kullandıkları iki kez...
Güçsüzlük ve ölüm bu resimlerde
Galerist'te 9 Aralık'ta başlayan ve 8 Ocak'a kadar devam edecek olan...
Sarı bilezik modası
Satışından elde edilen gelir kanserli çocukların tedavisine aktarılan sarı...
Bir kadına yazılan en güzel şiir!...
Bu haftaki yazımda, 1955 yılının Budapeşte'sine götürmek istiyorum sizleri... O...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.