kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede


Uzan ailesinin Pamukova'daki çiftlik ile yatlarında bulunan içki ve puro koleksiyonu 18 Aralık Cumartesi günü Antik Palace Müzayede Evi'nde satışa sunulacak.

25 Eylül içki dünyamız açısından önemli bir gündü. Başta adları efsaneleşmiş şaraplar olmak üzere 4 bin 33 şişe içki Antik Palace Müzayede Evi'nde satışa çıkarılmıştı. İlk kez böylesine çok sayıda üst düzey içki artırma ile satılıyordu. Aradan üç ay geçti. 18 Aralık Cumartesi günü, saat 11.00'de yine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu adına Antik Palace, Uzan ailesinin Pamukova'daki çiftlikleri ve yatlarında yeni bulunan sayıları 500'ün üzerindeki içkilerinin yanı sıra zengin puro koleksiyonunu müzayedeye çıkaracak. Satılamayan mallar için ikinci bir müzayede tarihi daha belirlenmiş. Onlar da 21 Aralık'ta yine aynı saatte bir kez daha artırmaya girecek. Eylül ayındaki ilk müzayedeye, bu tür içkilere ilgi duyan birçok kişi çekingen yaklaşmıştı. Kimi fiyatların çok yükseleceğinden endişe ediyordu, kimi de bazı lotlarda en pahalı içkilerden birçok şişenin bir arada satışa çıkarılmasından rahatsızdı. Her bir şişe servet tutarındaydı ve bunların 8-10 şişesi bir arada artırmaya sunulmuştu. Bu tür pahalı ve kalabalık bir lotu satın almak, en varlıklı kişileri bile düşündürüyordu. Korkulan olmadı. Şöhreti abartılı biçimde öne çıkarılmış bir iki şarap dışında, fiyatlar, dünyadaki benzer müzayedelere göre fazla yükselmedi.

ÜST DÜZEY ŞARAPLAR VAR
Aradan geçen zaman içinde yapılan hatalardan ders alındığı da görülüyor. Yeni müzayedede özellikle en pahalı şaraplar tek tek ya da birkaç şişe birden artırmaya çıkarılıyor. Dolayısıyla isteyen aynı şarabın tek bir şişesine talip olabilecek, isteyense daha fazla şişesine birden. Örneğin Fransa'nın en iyi şaraplarından Chateau Latour'un tek şişelik lotu 200 milyon, on şişelik lotu ise 2 milyar lira muhammen bedel ile artırmaya girecek. 18 Aralık'ta satılacak Uzan ailesinin koleksiyonuna ait içkiler arasında yine en üst düzey şaraplar var. 1996 ve 1992 rekolteleri Chateau Latour'un yanı sıra 1996 ve 1995 rekolteli toplam 7 şişe Chateau Margaux, 7 şişelik tek bir lot halinde 1 milyar 400 milyon lira bedelle satışa çıkarılacak Chateau Cheval Blanc, 500 milyon lira fiyat konmuş tek bir şişe 1994 Le Pin gibi nadide şaraplar yeni müzayedede dikkati çekiyor. Bu artırmada da Chateau Petrus'lar var. 1995 yılına ait 3 şişelik bir lot 2 milyar 550 milyon liradan, 1989 ve 1995 yıllarına ait yine 3 şişelik bir başka lot 4 milyar 650 milyon liradan lüks şarap tutkunlarının ilgisine sunuluyor. Meraklılarınca dünyanın en iyi şaraplarından biri olarak sayılan Fransız La Tache, bu artırmada yine çok sayıda yer alıyor. Toplam 17 şişe La Tache, 10 ayrı lot haline getirilmiş. Aynı bağların ürünü, dünyanın en nadir bulunan şarabı olarak nitelenen Romanee Conti'nin 1993 yılına ait 4 şişesi, 1994 yılına ait de bir şişesi üç ayrı lot halinde satılıyor. 1994 yılı yapımı tek bir şişe Romanee Conti'ye sahip olmak isteyenler 2.5 milyar liradan artırmaya katılmak zorundalar. Yeni müzayedede sadece en lüks şaraplar yok. Müzayede yetkilileri kaliteli sofra şaraplarını kalabalık lotlar haline getirmişler ve her şarapseverin ilgisini çekebilecek fiyatlarla artırmaya hazırlamışlar. Örneğin 12 şişe oldukça kaliteli karma İtalyan ve Fransız şarabı için konan muhammen bedel 228 milyon lira. Bu ve benzeri uygun fiyatlı yabancı şarapların dışında, karma lotlar halinde düşük fiyat konmuş Türk şaraplarına da rastlanıyor. Uzan koleksiyonunun yeni satışa çıkarılacak parçaları arasında Yeni Dünya şaraplarının yanı sıra lüks şampanyalar da var. Cristal Louis Roederer, Krug, Dom Perignon gibi en nadide markalardan şampanyalar şişesi ortalama 100 milyon liradan artırmaya sokulmuş. 1865 yılına ait antika değerine sahip tek bir şişe Bisquit Dubouche & Co şampanya ise 400 milyon lira. Konyaklar arasında meraklılarının ilgisini çekebilecek, etiketinde 1865 tarihini taşıyan Pelisson Pere Cognac için 1.5 milyar lira fiyat biçilmiş. Yine bir şişe Remy Martin Louis XIII, 675 milyon liradan başlayacak artırma sonunda yeni sahibini bulacak. Uzan müzayedesinde bu kez puro koleksiyonu da yer alıyor. Purolar Havana ağırlıklı. Örneğin 2 kutu içinde toplam 66 adet Trinidad puroya 836 milyon lira muhammen bedel biçilmiş. Bir kutu içinde toplam 41 adet Punch marka puro için 615 milyon lira isteniyor.

PURO DOLAPLARI
Bunların yanında Partagas, H. Upmann, Bolivar, Hoyo de Monterrey, Cohiba, Romeo y Julieta gibi markalar dikkati çekiyor. Puroların yanı sıra çeşitli puro aksesuarları, hümidorlar ile nem ayarlı puro dolapları da müzayedeye çıkarılıyor. Müzayedeye katılma koşulları da daha uygun hale getirilmiş. Daha önce 2 milyar lira olan katılım bedeli 500 milyon liraya indirilmiş. Satın alınan malların fiyatından bu bedel düşüleceği gibi, hiçbir şey almadan ayrılındığında, para geri alınabilecek.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Her giden mutlaka şarapla dönüyor
 128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
 Panzehir etkili barlar
 Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
 Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
 Diyabet artık kader değil
 Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
 Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
 Sahura kadar dört öğün şart
 Çare soğutuculu şarap kavlarında
 Şarap sabır ve ilgi ister
 En ideal saklama yeri mahzenler
 Formunuz mevsime bağlı olmasın
 Haftanın beslenme planı
 Spor yapmaya devam
 İyi rehber için iyi restoran lazım
 Evinde köfte satıyor
 Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
 Neden bizde restoran rehberi yok?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
At arabalı müze gezisi
At arabalı müze gezisi
Padişahların cuma hutbelerini dinlemek için kullandıkları iki kez...
Güçsüzlük ve ölüm bu resimlerde
Güçsüzlük ve ölüm bu resimlerde
Galerist'te 9 Aralık'ta başlayan ve 8 Ocak'a kadar devam edecek olan...
Sarı bilezik modası
Satışından elde edilen gelir kanserli çocukların tedavisine aktarılan...
Bir kadına yazılan en güzel şiir!...
Bu haftaki yazımda, 1955 yılının Budapeşte'sine götürmek istiyorum...
Bir otelde üç zaman, üç aşk
'Kalbin Zamanı' kağıt üzerinde ilginç bir hikaye olsa da, seyirciyi tümüyle...
Korkunç aile yine korkunç bir filmle geri dönüyor
Alabildiğine kaba çizgili ama yer yer güldürebilen, özellikle modern Amerikan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.