kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Suçlanan dekoratör 'Alo Savaş Abi!' deyip aradı...

Sinema yangınıyla ilgili suçlanan dekoratör Bahattin Demirkol' a hem bu olayla hem de daha önce çalıştığı setlerde meydana gelen olaylarla ilgili suçlamaları sıralayıp yanıt beklediğimi yazmıştım. Dün beni aradı ve her sorunun yanıtını bakın nasıl verdi:
- Onca insanın ölümden döndüğü yangının neredeyse tek sorumlusu görülüyorsunuz. Peki ne diyorsunuz bu salvo atışa Sayın Demirkol?
- Bakın ben Türkiye'de en büyük otellerin, tatil köylerinin içine su parkları kurmuş bir uzmanım. Ayrıca sinema ve TV filmleri için yaptığım çalışmaların sayısını unuttum. Benim yaptığım hiçbir su parkında o sözünü ettiğiniz ölüm olayı olmadı.
- G.O.R.A.'nın setinde de yangın çıkmış. Siz o filmin sanat yönetmeniydiniz nasıl oldu o?
- G.O.R.A.'da set yanmadı tabii ki. 12 bin metrekare set yaptım ve arada bir ufak kubbe yandı. Hemen söndürdük. Çok olağan şeylerdir bunlar setlerde. Önemli olan hemen söndürmek zararı büyütmemektir.

Sunta
kullanmadım ki!..
- Gülben'in olayında kafasına dekor parçası düşmesi de ne demek ki?
- Gidin Gülben Hanım'a sorun. Topkapı Sarayı dekoru tasarlamış, Hürrem Sultan çekiyorduk. Tek parça sunta yoktu ki kafasına düşsün. Yine straforlar, yine mumlar, şamdanlar vardı. Osmanlı elektrik kullanmadığı için ampul yakacak halimiz yoktu. Orada da mumlardan biri devrildi, bir parça tutuştu, söndürüldü. O setin de sorumlusu bendim ve bizzat elimde yangın söndürücüyle ben söndürdüm 5 dakikada. Aynı gün padişahın yatak odası sahnesini o alevlenmenin olduğu odada çekmeye devam ettik öylesi ufak bir olay bu çünkü.
Mehmet Ali'nin Şansa Dansa'sını ben yaptım, İtalyanlar uyguladı. Yapımcı firma ANS orada, sorabilirsiniz. Orada asla strafor kullanılmadı. Benim verdiğim proje çelik konstrüksiyondu ama İtalyanlar ahşap olarak uyguladılar.

Mumlar devrilmeseydi!..
- Strafor kenarlık yapıp içine mum gömmüşsünüz GMall'da. Nasıl olur ki böyle bir şey?
- Strafordan şömine yapıp, içinde bildiğimiz şömine odunu yaktım Hürrem Sultan'da. UFP'ye yaptım oradaki dekoru da. Yani aynı ekibe. Tecrübemi biliyorlar. Burada bir kaza var. O mumlar devrilmezse o yangın çıkmazdı.
- İyi de devrileceğini nasıl hesap etmediniz?
- Bunu hesap ettik tabii ki. Ben oradan ayrılmadan önce o mumlar 2 saat boyunca yandı. Ben ayrıldıktan sonra olmuş bu...
- !!!!
- Dikkat edilmezse yanar tutuşur elbette. Özellikle söyledim içine sırf bu işe bakacak bir adam koyun. Devamlı denetlesin. Yangın söndürücü çok yakında olsun.
- Kime söylediniz bunu?
- Onu mu... Şu ana kadar nedense hiç adı geçmeyen bir organizasyon firması var. İşte onlara tembihledim. Adı " Corner Organizasyon. "

İstediğim dekoru yapamadım
- Başka?
- Başka bir enteresan şey de var ama bundan da hiç söz edilmiyor. Oraya o dekoru kurmaya geldiğimizde GMall'un temsilcisi bir hanım. Soyadı Çavuşoğlu galiba, bize oraya yapmayı düşündüğümüz dekoru yaptırmadı. Oldukça agresifti. Benim mağaza müşterimin davetlilerinizi görmeyeceği bir yol bulun dedi. Onun için o tüneli yaptık. Buraya benim yılbaşı dekoru kurulacak, sizin böyle bir yeriniz yok dedi. Ve orada o gece; o solunan, yutulan zehirli dumanın beşte dördü onun kurduğu dekorun malzemesi. Orada şeffaf fleksiden bir piramit vardı bütün görüntülerde göründü bu. O yılbaşı topları vardır ya hani çevirince içinde kar yağar, öyle bir espriyle yapılmış bir şeffaf piramit içinde 8.5 metreküp strafor tozu, bilmem ne kadar Türk standartlarıyla yapılmış elektrik tesisatı, orada onlar da yanıyordu işte. Yerde duruyor izi belli tavandaki o kar tanesi benzeri süslerin tamamı strafor.
- "Cahil dekorcu" oldum
Şimdi gidin İstanbul'un en büyük alışveriş merkezine size 10 kamyon strafordan yapılmış malzeme bulurum. "Cahil dekorcu" diye bağıranlar var bana televizyonda: "Nasıl olur da kullanılmayacak bu malzemeleri kullandın" diye bilmeden infaz ediyorlar beni. Bu dekorun proje sahibi değilim ben. Burada bana mumlara kadar tarif eden, malzemeleri talep eden Corner Organizasyon'dur. Bilgisayar çıktıları elimde, renkli ve 8-10 sayfalık şeyler. Savcılığa da göstereceğim bunları. Tomris Giritlioğlu ile Yaz Yağmuru'nu çektim. Orada saatlerce süren bir yangın sahnesi vardı. En ufak bir şey olmadı. Ben bu işi iyi biliyorum. Yangın patlamaları, efektler, ormandaki patlamalar, ateş fiziğini de bilirim, bu işin eğitimini de gördüm. On yıllardır bu işi yapıyorum, her yerde, her şeyi yakarım hiçbir şeye de zarar vermem. Bir iddia sahibi varsa aynı dekoru tekrar kurup mumları yakar, tam 4 gün beklerim, hiçbir şey olmaz, görürsünüz ki.. Ama kasiyer kız da söylüyor işte: "Güvenlikçiler şakalaşırken mumu devirdiler, yangın söndürücülerin ilk 4'ü boş çıktı" diyor. Bunu kimse sormayacak mı peki? Bunların üstüne gidilmesi lazım.

Eski
eşini suçladı
- Nasıl gidilsin sizce?
- Şu anda bırakın Avrupa standartlarını, itfaiyenin elindeki yangın yönetmeliğini bire bir uygulasak, inanın İstanbul'da açık sinema salonu kalmaz.
Eski eşim bir gazetede haftalık yazılar yazıyor. Ayrılmamız problemli olmuştu. O zamandan beri bana olan hiddetini satırlarına taşıyor. Bu olayda da suçlamaların kaynağı onun yazıları.
- Size kızan sadece o değil ki şu günlerde..
- Evet ama sormadan, bilgi sahibi olmadan 'vur abalıya' yapıyorlar bana.
Bu doğru mu sizce?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AB durumu dururken yangına sayfa yapmak niye?..   / 16-12-2004
 'Panik yapmayın, paniğe kapılmayın, bir şey olmayacak!'   / 15-12-2004
 Hülya, Ali Özgentürk'e mesaj attı ve...   / 14-12-2004
 Televizyon seyircisinin gözü ve gönlünden Semra-Sinem yorumları   / 13-12-2004
 Giderem Van'a doğru, yolum acıya doğru!..   / 12-12-2004
 Hızlandırılmış 'Gelinim Olur musun' söyleşileri   / 11-12-2004
 Analar ve çocuklar üzerine!..   / 10-12-2004
 Altın madalyalı şampiyondan platin çivili ayaklara   / 09-12-2004
 Diyarbakır Valisi'nden S.O.S. gibi mesajlar   / 08-12-2004
 Alo Savaş Abi, biz Emniyet mensubuyuz   / 07-12-2004
MEHMET BARLAS
Herkesin ağzı var, her şey söylenebilir..
Yaşanan bunca...
SAVAŞ AY
Suçlanan dekoratör 'Alo Savaş Abi!' deyip...
REFİK DURBAŞ
Değnekten at
İki çocuklu bir aile hafta sonunda piknik...
HINCAL ULUÇ
Yangına körükle gitmek..
G-Mall sinemalarını yöneten...
EMRE AKÖZ
Gezi'den Taksim'e bakış
Başbakan Erdoğan'ın...
MAHMUT ÖVÜR
Tarihi güne İstanbul bakışı
Türkiye, 81 yıllık...
Hayır! No! Nein! Non!
Hayır! No! Nein! Non!
Parma - Beşiktaş : 3 -2
İtalya Ligi'nde can derdindeki...
Bosque: Kızgın ve üzgünüm
Bosque: Kızgın ve üzgünüm
Beşiktaş'ın hocası, "Hiçbir bahanemiz yok. Böyle bitmesi beni...
Parti değiştirdi huy değişmedi
AKP'li Cemal Kaya, CHP'li Ahmet Küçük'e yumruk attı. Araya giren...
Yılmaz'ın diş hekimi şaşkın
Yılmaz'ı şoka sokan iğneyi vuran diş hekimi Paydaş, "Mesut Bey bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu