kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Almanya yarın Türkiye için çaba harcayacak"
"Almanya yarın Türkiye için çaba harcayacak"

Alman hükümet sözcüsü Bela Anda, ''Alman hükümetinin, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, yarın ve 17 Aralık'ta da buna uygun olarak çaba harcayacağını'' söyledi..

Anda, AP genel kurulunda Türkiye'ye ilişkin bugün kabul edilen tavsiye kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''Alman hükümeti, AP'nin egemenliğine, federal meclisin egemenliğine olduğu gibi saygı duyar. Alman hükümeti Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Bu konuda yarın ve 17 Aralık'ta da buna uygun olarak çabaharcayacak'' dedi.

AB zirvesinde Türkiye'ye üyelik konusunda güvenilir bir perspektif verileceğinden yola çıktıklarını belirten Anda, ''Başbakan Gerhard Schröder sık sık müzakerelerin 10 ila 15 yıl süreceğini söyledi. Bu Türkiye'de de böyle biliniyor. 'Türkiye kriterleri yerine getirmezse ne olacak' diye soruluyor. Ancak Alman hükümeti, Türk hükümetinin bu sürecin başarılı şekilde sonuçlanması için her türlü çabayı harcayacağından emin'' diye konuştu.

Anda, Alman hükümetinin Türkiye'deki gelişmelere olumlu baktığını ifade ederek, ''Alman hükümeti böylece Türkiye'de modernleşme yönünde reform adımları atılacağına inanıyor. Bunlar olmadan zaten bir üyelik mümkün olmaz. Bu nedenle sonucu açık müzakerelerden söz ediliyor'' dedi.

Hükümet sözcüsü Anda, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada da Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 10 ila 15 yıl içinde tamamlanabileceğini belirterek, ''Bu Türkiye'nin sağladığı gelişmelere de bağlı. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda iyimserim'' dedi. Eski Başbakan Helmut Kohl'ün bugün ''Frankfurter Allgemeine Zeitung'' gazetesine verdiği demeci de eleştiren Anda, Kohl'ün 22 Kasım 1997 tarihinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin AB'ye üye olması konusunda bir perspektif verilmesi gerektiğini açıkladığını ve Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini hatırlattı.

Alman politikasının süreklilik arz etmesi gerektiğini belirten Anda, Kohl'ün o zamanlar yaptığı açıklamalarla bugün yaptığı açıklamaların bununla bağdaşmadığını söyledi. Anda, söz konusu sürekliliği 1963 yılından bu yana iktidara gelen tüm hükümetlerin savunduğunu ve buna göre hareket ettiklerini kaydetti.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in, ''2006 yılında iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'nin AB üyeliğini engellemeye çalışacakları'' sözlerini de eleştiren Anda, Merkel'in Leipziger Volkszeitung adlı yerel gazeteye yaptığı açıklamada, AB'nin aldığı kararlara bağlı kalacaklarını söylediğini hatırlattı.

Anda ayrıca, Birlik 90/Yeşiller partisi eşbaşkanı görevine seçilen Claudia Roth'dan boşalan Alman Hükümetinin İnsan Hakları Sorumluluğu görevine Tom Koenigs'in atandığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Walter Lindner de Alman hükümetinin Türkiye ile üyelik müzakereleri için bir tarih verilmesini, müzakerelerin sonucu açık sürdürülmesini, ancak sadece tam üyelik hedefiyle yapılmasını istediğini hatırlatarak, bu konuda yarın ve cuma günü Brüksel'de yapılacak toplantılarda karar alınacağını söyledi.

Öte yandan, Alman hükümet çevrelerinden bir üst düzey yetkili, Berlin'de yaptığı açıklamada, Türkiye konusunda Brüksel'de kabul edilecek karar metninde tam üyelik dışında başka bir seçeneğin yer almayacağını belirterek, ''Karar metninde 'imtiyazlı ortaklık' ifadesini bulamayacaksınız'' dedi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Parlamento'dan Türkiye'ye evet
 Erdoğan: Yolumuza devam ederiz
 Strasbourg'da Türkiye üyeliğine dair gösteriler
 Dışişleri Bakanı Gül Brüksel'de
 Meclis eylemcisi molotoftan suçlu
 Schüssel: 'Ya hep ya hiç formülü kabul edilemez'
 Aleviler 600 bin imza topladı
 Ertuğrul Günay mahkeme kararıyla 'şimdilik' CHP'de
 Elkatmış'ın kan şekeri yüksek çıktı
 Kürt-Der için takipsizlik kararı
 'Herkes metni okuyup imzaladı'
MUHARREM SARIKAYA
Çikolata kaplı acı draje..
TBMM'de iktidar partisinin...
YAVUZ DONAT
Geriye sayım başlarken...
Dün öğle yemeğini Meclis'te...
Sinemada Canpazarı
'Büyü' filminin Dolmabahçe G-Mall sinemalarındaki galasında...
Dehşeti yaşadım
Yazarımız Yüksel Aytuğ ölüm kapanında yaşadıklarını dakika dakika...
AB'ye son mesaj
AB'ye son mesaj
Başbakan, AB elçilerine yemek verdi, "Her hal ve kârda beklentimiz,...
ABD'den 3 sitem ve Kuzey Irak sözü
ABD'den 3 sitem ve Kuzey Irak sözü
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman ve AKP'liler, iki ülke...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu