kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Giderem Van'a doğru, yolum acıya doğru!..

Onlar bir trajedinin geride bıraktığı iki minik yürek. Biri 3 diğeri 6 yaşnda... Henüz annelerinin bir vahşetin kurbanı olduğunu bile bilmiyorlar. Kokusuna bile doyamadıkları anneleri 5 ay önce babaları tarafından hem de yakılarak hem de 7 aylık hamile hallerdeyken öldüren 6 yaşndaki Lütfü ve 3 yaşndaki kardeşi Fehim'in hüzünlü ama umuda açılan yaşam öyküsü...

Diri diri yakılarak öldürüldü
Van'ın Özalp İlçesi'ne bağlı Yukarı Yorganlı Köyü'nde tüyler ürperten cinayet yaklaşk 5 ay önce işlendi. Nazime Alır (21), kendisini sürekli döven ve işkence eden 13 yıllık eşi ve halasının oğlu Ferzende Alır'ı (30) bir çok kez İlçe Kaymakamı'na ve Jandarma Karakolu'na şikâyet etti. Ancak İlçe Kaymakamı Ömer Özcan'ın; 'Sadece gıda yardımı yapabiliriz' sözleri üzerine eve geri dönmek zorunda kalan 7 aylık hamile Alır, 17 Temmuz günü kocası Ferzende Alır tarafından gezme bahanesiyle köyün taşlık alanına götürüldü.
Katil zanlısı koca el ve ayaklarını bağladığı eşinin ağzını bantlayarak üzerine mazot döküp diri diri ateşe verdi. Olaydan sonra firar eden cani koca bir gün sonra köy muhtarı Salih Agu'yu arayıp; 'Onu öldürdüm gidip cesedini alın' deyince korkunç cinayet ortaya çıktı..

Yıllarca işkence gördü
Eşi tarafından diri diri yakılarak öldürülen Nazime Alır'ın ölümünün ardından, dram dolu bir yaşamı olduğu ortaya çıktı. Yıllarca işkenceye gören talihsiz kadının her seferinde başka bir köydeki ağabeyinin evine sığındığı ancak her defasında çocuklarının hasretine dayanamadığı için dayak ve işkenceyi göze alarak koca evine geri döndü- ğü ortaya çıktı.
En son 2 yıl ağabeyinin evinde kalan ve yaklaşk bir yıl önce geri dönen Alır'ın ağabeyi Ekrem Ceylan ise, "Son gidişinde kendisini gitmemesi için uyarmamıza rağmen; 'Çocuklarım için gitmek zorundayım' diyerek evden ayrıldı. Onu bir daha görmedim ama köylüleri anlattı. Ferzende elindeki bıçakla kardeşimin gözlerini oymaya çalışmış. Boğazında da bıçak yarası olduğunu söylediler. Ayrıca kardeşim 7 aylık hamileydi" diyerek anlattı korkunç olayı.

Katil zanlısı köyde dolaşyor
Kardeşi Nazmiye Alır'ın eşi tarafından yakılarak öldürülmeden 20 gün önce Aşağı Balçıklı Karakolu, Aşağı Balçıklı muhtarı, Özalp Kaymakamı ve Özalp Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak eşinin kendisini sık sık dövdüğünü aktardığını, ancak kimsenin yardımcı olmadığını öğrendiklerini ileri süren ağabey, "Katil zanlısı Ferzende Alır halen köyde ve civarda dolaşyor ve bize tehdit telefonları açıyor" iddiasında bulundu. Olayı bir dilekçeyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilettiklerini de dile getirdi..

Çocuklar sahipsiz
Köy yerinde yaşanan vahşetten en çok etkilenen ise iki küçük çocuk oldu. Cinayetin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen akrabalardan kimsenin sahip çıkmadığı Lütfü (6) ve Fehim (3) isimli minikler 70 yaşndaki dede Çavuş Alır'la birlikte açlık ve sefalet içinde 5 ay yaşadı. Kimlikleri bulunmadığı için resmi işlem yapılamayan kardeşler Yukarı Yorganlı Köyü'nde aylarca yaşam savaş verdikten sonra Van Kadın Derneği'nin girişimleriyle kimlikleri çıkartılarak Malatya Çocuk Yuvası'na gönderildiler.
Alır'ın çocuklarına sahip çıkarak Malatya Çocuk Yuvası'na gönderilmelerine Güldere Köyü'nde bulunan mezarını dernek üyeleriyle birlikte ziyaret eden Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe, talihsiz kadının ölümünde yetkilerin ihmali bulunduğunu ifade ederek, bu konuyla ilgili heyet oluşturup inceleme yaparak rapor hazırladıklarını söyledi.

Beş yıl boşanamazsın!..
Özgökçe, "Burada adeta bir trajedi yaşanıyor. Sorumluluğu olanları ortaya çıkarıp haklarında suç duyurusunda bulunacağız. Bölgede şiddete maruz kalan bir çok kadın benzer gerekçelerle öldürülüyor ya da sistematik olarak şiddete maruz kalıyor. Biz Van Kadın Derneği ve İnsan Hakları Derneği Van Şubesi olarak mezarlıklar değil, sığınaklar istiyoruz" diyor haklı olarak.
Orada da bitmiyor anlattıkları ve bakın nasıl sürüyor; "Nazime Alır, ölümünden bir ay önce Aşağı Balçıklı Karakolu'na ve dört gün önce de Özalp Kaymakamı'na başvurup yardım istemiş, çok kereler Özalp Savcılığı'na gitmiş ve 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında iki kez Ferzende Alır'a tedbir konularak altı aylığına evden uzaklaştırılması sağlanmış. Ayrıca 1999'da gördüğü yoğun şiddet üzerine Van Devlet Hastanesi'nden rapor alan Nazime Alır'ın, 2000'de Ferzende Alır'la resmi nikâh kıyılarak, kocaya Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla beş yıl bo- şanmama cezası verilmiş."

Aynı başvurular yapılıyormuş!.
Özgökçe, dernek heyetinin Özalp Kaymakamı Ömer Özcan'la görüştüğünü ileri sürdü. Özgökçe, kaymakamın, yüzündeki yaralarla kalacak yer talebinde bulunan Nazime Alır'a yardım etmemesini, 'Kendilerine sürekli benzer başvuruların yapılmasıyla' gerekçelendirdiğini ve; "Onu gönderebileceğim bir yer yoktu. Ne yapacağımı bilmiyordum. Eğer Nazime Alır'ı bir yere gönderseydim olayların önünü alamazdım."
İşte hikâyenin aslı faslı bu. Bu arada Alo Savaş Abi hattına bu haberi yollayan iki genç meslektaşma Ercan Demirci ve Zekeriya Köseoğlu'na çok teşekkür ederim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hızlandırılmış 'Gelinim Olur musun' söyleşileri   / 11-12-2004
 Analar ve çocuklar üzerine!..   / 10-12-2004
 Altın madalyalı şampiyondan platin çivili ayaklara   / 09-12-2004
 Diyarbakır Valisi'nden S.O.S. gibi mesajlar   / 08-12-2004
 Alo Savaş Abi, biz Emniyet mensubuyuz   / 07-12-2004
 Fuhuştan yetiştirme yurduna, sonra yine fuhuşa   / 06-12-2004
 Ereğli'de bir kadının çiğnenen onuru üzerine   / 05-12-2004
 Kezzaplanan yaşamlar ve yakalanamayan polis koca   / 04-12-2004
 Engellileri engelleyen zihniyeti nasıl engellemeli?..   / 03-12-2004
 'Ateş dansçıları'ndan mektup var!..   / 02-12-2004
MAHMUT ÖVÜR
Musluk suyu içilir mi?
İstanbul'da şehir şebekesinden...
SAVAŞ AY
Giderem Van'a doğru, yolum acıya doğru!..
Onlar bir...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Kırık bir Ermenistan...
REFİK DURBAŞ
CHP ve iktidar
Bizler yıllardır CHP'nin içindeyiz. Büyük...
HINCAL ULUÇ
Yerel basının evrensel önemi..
O kadar önemlidir ki...
EMRE AKÖZ
Haber Sabah'ın ta kendisi!
Said Nursi'den Fethullah...
REHA MUHTAR
Kapat gözlerini seni öpücem!..
Ne de güzel yazmışın...
Kafa kafaya
Kafa kafaya
Anketi İstanbul'un dört kalabalık bölgesinde düzenledik. Bağdat...
Bırakabilirim
Bırakabilirim
6 maçta 18'e alınmadığını belirten Cordoba "İstenmiyorsam açıkça...
'Cumhuriyet'in kaptanı oldu
Gümrükler Muhafaza Müdürlüğü için yapılan 'Cumhuriyet' adlı botu...
Askıya alma değişti
İngiltere ve Almanya bastırdı, müzakerelerin tek bir üyenin isteğiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu