kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Yarım porsiyon üyelik olmaz'
'Yarım porsiyon üyelik olmaz'

Baykal, hükümetin 'yarım porsiyon üyelik gerirse, masadan kalkarız' demediği için Brüksel'e beraber gitmediklerini belirtti..

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin, ''yarım porsiyon üyelik gelirse, masadan kalkarız'' demediği, ortak bir karar alınmadığı, ulusal politika belirlenmediği ve bu çalışmaya bütün devlet kurumlarının katılmadığı için Brüksel'e beraber gitmediklerini belirtti.

Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin tam üyelik başvurusunun değerlendirildiği her aşamada, her platformda, Türkiye'nin, haklı olduğu, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiği için sesini yükseltmesini ve bütün kurumlarıyla kararlılığını göstermesini istedi.
Türkiye'nin hala bunu yapmadığını belirten Baykal, tam üyeliği öngörmeyen, sözüyle, içeriğiyle, önerdiği uygulamalarla tam üyelik dışında bir modele Türkiye'yi sürüklemeye yönelik bir zirve kararını, ''hayır, teşekkür ederim'' diye reddedemeyeceğini açıklamadığını kaydetti.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı'ndan, meclisine kadar, bütün devlet kurumlarıyla bunu söylemesi gerektiğini ifade eden Baykal, hükümetten, bunun önceden ilan edilmesini talep etti. Baykal, şöyle devam etti:

''Bunu ilan etmediğimiz zaman, onlara cesaret verilmiş oluyor. Diyorlar ki, 'Türkiye ne verilirse onunla yetinecek, razı olacak. Yani yarım porsiyonluk ortaklık da olsa sorun yok, çünkü Türkiye razı.' Başbakan, Dışişleri Bakanı zaman zaman, 'böyle olmasını temenni
etmeyiz' gibi görüşler açıklıyorlar. Ama sorun şu, siyasette temenni söylemek, politika değildir. Temenniyi bırak, 17 Aralık günü zirveden tam üyeliği koşulsuz öngören karar çıkmazsa ne yaparsın, onu söyle. Bunu söylediğin takdirde olmaz. 'Ben bunu kabul edemem', demek yetmez. Kabul etmezsen ne yaparsın, onu söylemen lazım. Siyasi irade,
kararlılık, sonuç alacak tavır budur.''

'MAYINLAR, BUBİ TUZAKLARI'

Baykal, konsey kararında ikili bir yapı olacağının görüldüğünü, bir taraftan Türkiye'nin gösterdiği başarıyı ödüllendiren, tam üyeliğe gidişi ima eden ifadeler yer alırken, diğer taraftan, mayınlar, bubi tuzaklarının olacağını ifade etti.

Türkiye'ye, ''Siz onlara bakmayın, kamuoyumuzu teskin etmek için o hükümleri koyduk'' diyeceklerini belirten Baykal, Türkiye'nin buna ''evet'' demesi halinde, bir başka istikamete gireceğini ve bunun 10 yıl sürecek sıkıntılı bir istikamet olacağını kaydetti. Süreç içinde, Türkiye'nin tam üyeliğine destek verenlerin, karşı olanlardan
etkileneceğini, referandumlar dahil birçok şeyin gündeme geleceğini dile getiren Baykal, şunları kaydetti:

''CHP olarak, işte bu noktada, devletin bütün kurumlarının kararlılığını ortak ve gür bir sesle göstermesini istiyoruz. Yoksa Türkiye'ye yarım porsiyonluk üyelik gelir. Hükümet, 'gelsin bakalım, birkaç lokma alırız, hiç yoktan iyidir' havalarına girmiş gibi bir izlenim veriyor. Hükümetle burada ayrışıyoruz. Hükümet bunu demediği için Brüksel'e beraber gitmedik. Çünkü komisyonlar kurarak ortak bir çalışma yapılmadı. Tam porsiyon ne, yarım porsiyon ne, birlikte tarif edilmedi. Türkiye neyi bekliyor, ne olmazsa olmaz, birlikte kararlaştırılmadı. Bunları çalışamadık. Bize dediler ki, 'hadi gidiyoruz, siz de gelin' Bu olmaz. Oraya bir şey yapmaya gidiyoruz. Ne yapacağımızı konuştuk mu? O konuda bir ortak karar aldık mı? Ulusal bir politika belirledik mi? Bu çalışmaya bütün devlet kurumlarını kattık mı? Hayır, öyleyse neden gidelim, gitmenin ne yararı var?''
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Yabancılar tarım arazilerini topluyor
 Meclis'te AB yoğunluğu
 'Cumhuriyet'in kaptanı oldu
 Askıya alma değişti
 Baykal'dan Erdoğan'a: Nedir meselen
 Ağar: DEP'liler bir fırsatı tepiyor
 Türk masonları 96 yaşına Başkan Topbaş'la girdi
 TÜSİAD "tam üyelik" için mektup yazdı
 'Herşeye rağmen AB demeyiz'
 "Bize sıkı şartlar uygulanıyor"
MUHARREM SARIKAYA
Türk olmak da uğraşmak da zor...
TOBB ve İKV'nin, önceki...
YAVUZ DONAT
Komutan yargılandı ve...
Seneler önceydi. Genelkurmay...
Fuhuş yaptırıyorsunuz yerimizi boşaltın
Toplu Konut İdaresi, Ataköy C Motelleri işletmecisi Yafes Öztürk'ün...
Huzur veren sanat merkezi
Şehir hayatının bir parçası haline gelen stresten bunalanlar,...
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Yargıç, işadamı Ömer Zeybek'in eşini 'kusursuz' bulunca, 10...
Cem Uzan: Çiftlikte bir gece kaldım
Genç Parti lideri Cem Uzan, TMSF tarafından el konulduktan sonra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu