kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Askıya alma değişti
Start 2005'te
Üyelik 2015'te
İki referandum

AB, Ankara'nın dilini dört taslakta anladı

Müzakere görüşmelerinin tek üyenin itirazıyla askıya alınması koşulu kaldırıldı.

Ankara'nın girişimleriyle 17 Aralık zirve bildiri taslağı Türkiye'nin istediği noktaya yaklaştı. Müzakerelerin askıya alınması son taslakta daha da zorlaştırıldı.
İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'nın bastırmasıyla "Müzakereler iki üyenin önerisiyle askıya alınabilir" ibaresi yerine "üyelerin üçte birinin itirazı" koşulu kondu.


Askıya alma değişti

İngiltere ve Almanya bastırdı, müzakerelerin tek bir üyenin isteğiyle askıya alınmasını mümkün kılan paragraf çıkarıldı. Yerine üçte bir ülkenin başvurusunu gerektiren ifade eklendi.

Geçtiğimiz haftadan bu yana sürekli bir metin yenileniyor, ince ayar değişiklikler, kelime oyunları, hatta virgüllerle detaylandırılan yeni bir "taslak" ortaya çıkıyor. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, tarihi Aralık zirvesi öncesinde özellikle Türkiye'yi ilgilendiren bölüm üzerinde dün son olarak dördüncü taslak metni şekillendirdi. Geçtiğimiz hafta AB daimi temsilcileri (COROPER) toplantısında hazırlanan metin, 17 Aralık zirvesinde liderlere sunulacak (üzerinde çok az değişiklik yapılması bekleniyor) ve liderler de bu metni zirve sonuç bildirgesi olarak açıklayacak. İşte bu nedenle Ankara açısından tek bir virgülü dahi büyük önem taşıyan taslak metin yoğun itirazlar ve diplomatik görüşmeler sonrasında dördüncü halini aldı.

İMTİYAZLI ORTAKLIK YOK
Dördüncü taslak metinde; müzakerelerin askıya alınması konusunda "Avrupa Komisyonu'nun önerisi veya üye ülkelerin üçte birinin girişimiyle gündeme gelebilir" ifadesi yeniden yer aldı. İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya'nın müdahelesiyle "müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin önerinin Avrupa Komisyonu veya en az iki üye ülke tarafından gündeme getirilmesi" öngörülen üçüncü taslaktaki ifadeler Türkiye lehine değiştirilmiş oldu. Üyelik müzakerelerine başlama tarihini liderlere bırakan taslakta Türkiye'nin hassasiyetlerinden dolayı "imtiyazlı ortaklık" konusunda hiç bir atıf ya da öneriye yer verilmedi. "Ucu açık müzakerelerin sonucu önceden garanti edilemez" denilerek, müzakerelerin ucu açık olacağına ilişkin ifade ise aynen korundu. Kıbrıs'la ilgili paragrafta da değişiklik yapılmadı. Taslakta Ankara Antlaşması'na atıfta bulunarak, anlaşmanın Avrupa Birliği'ne yeni katılan 10 ülkeye uyarlanması talebi yerini korudu.

YARIN BAKANLAR'A
Taslakta, "Avrupa Konseyi, Türkiye'nin, üyeliğe kabul edilen diğer on ülkeyi göz önünde bulundurarak Ankara Anlaşması'nın adaptasyonunu öngören protokolü imzalamasını son derece olumlu karşılıyor" denildi. Ege sorununun çözümüyle ilgili 1999'daki Helsinki kararlarına atıfta bulunularak AB'nin sınır sorunlarını yine Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na işaret ediliyor. Zirve sonuç taslağının bir önceki versiyonunda Türkiye paragrafından çıkarılarak "genel genişleme" paragrafına koyulan "yeni üyelerle ilgili kararlar alınırken Avrupa Birliği, bu üyeleri kabul edebilme kapasitesini dikkate almalı" ifadesi de olduğu gibi yerini korudu. 16 Aralık günü Belçika'nın başkenti Brüksel'e gelecek AB liderlerinin 17 Aralık sabahına kadar Türkiye kararını görüşmesi bekleniyor. Düzeltme ve değişiklikleri dönem başkanı olarak Hollanda'nın yaptığı yeni taslak metni yarın AB Dışişleri Bakanları'ndan oluşan Genel İşler Konseyi'nde görüşülecek. Türkiye'yle ilgili özellikle müzakere tarihi ve biçimi bölümlerine ise 17 Aralık sabahı liderlerin karar vermesi bekleniyor.

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Cumhuriyet'in kaptanı oldu
 Baykal'dan Erdoğan'a: Nedir meselen
 Ağar: DEP'liler bir fırsatı tepiyor
 Türk masonları 96 yaşına Başkan Topbaş'la girdi
 TÜSİAD "tam üyelik" için mektup yazdı
 'Herşeye rağmen AB demeyiz'
 "Bize sıkı şartlar uygulanıyor"
MUHARREM SARIKAYA
Türk olmak da uğraşmak da zor...
TOBB ve İKV'nin, önceki...
YAVUZ DONAT
Komutan yargılandı ve...
Seneler önceydi. Genelkurmay...
Fuhuş yaptırıyorsunuz yerimizi boşaltın
Toplu Konut İdaresi, Ataköy C Motelleri işletmecisi Yafes Öztürk'ün...
Huzur veren sanat merkezi
Şehir hayatının bir parçası haline gelen stresten bunalanlar,...
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Yargıç, işadamı Ömer Zeybek'in eşini 'kusursuz' bulunca, 10...
Cem Uzan: Çiftlikte bir gece kaldım
Genç Parti lideri Cem Uzan, TMSF tarafından el konulduktan sonra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu