kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kira, devleti alarma geçirdi
Açıklanması güç bir olgu!
Kiracılar krizde nefes aldı

Kira Alarmı

Merkez Bankası'ndan sonra DİE de uyarıda bulundu: Kira artışlarına dikkat. Bu kalemle aile bütçesinde yüzde 28'lik bir delik açılıyor.

Enflasyon hedefinin tutmama riskinin artmasında önemli bir faktörün kira artışları olduğu uyarısını Devlet İstatistik Enstitüsü de tekrarladı. Bu harcamanın aile bütçesinin yüzde 28'ini götürdüğü hesaplandı.

ARTAN KİRA GİDERLERİ ÖTEKİLERDEN ÇALIYOR
DİE 2002-2003 döneminde hane halklarının kira harcamalarındaki artış nedeniyle giyim, sinema, tiyatro, ev eşyası giderlerini ya sabit tuttuğunu ya da kıstığını, ailelerin dışarıda yemek yemekten vazgeçtiğini belirledi.

ÖTEKİ HARCAMALAR AZALDI KİRADA İSE ARTIŞ VAR
Hazırlanan "Ekonomide Durum" raporuna göre gıda ve ulaşım dışı tüketim kalemlerinde harcamalar azalırken, kira ve konut giderleri 2003'te bir yıl öncesine göre bir puan arttı.


Kira, devleti alarma geçirdi

Merkez Bankası'ndan sonra DİE de, "Kira artışlarına dikkat" diye uyardı. DİE, Çalışma Bakanlığı'na gönderdiği Ekonomide Mevcut Durum raporunda, kira harcamalarının aile bütçesinin yüzde 28'ine denk geldiğine işaret etti.

Merkez Bankası, 2005 yılı enflasyon hedefi açısından "kira artışlarını" önemli bir risk faktörü olarak gösterirken Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), kira harcamalarının aile bütçesinin yüzde 28'ini alıp götürdüğünü hesapladı. DİE, 2002-2003 döneminde hane halklarının kira harcamaları nedeniyle giyim, sinema, tiyatro, ev eşyası giderlerini kıstığını, dışarıda yemek yemekten vazgeçtiğini belirledi. Son olarak kasım ayı enflasyonun ardından kira artışlarına dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Kira artışlarının, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi açısından risk yarattığını söyledik. Konu, hükümetin de gündeminde" dedi. Kira artışları sorunu, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında daha önce ele alınmış, Şimdilik müdahale edilecek bir durum yok. İzleyeceğiz" açıklaması yapılmıştı.

EN YÜKSEK PAY EV SAHİBİNE
DİE'nin, geçtiğimiz hafta Çalışma Bakanlığı'na gönderdiği "Ekonomide Mevcut Durum" raporunda, "2003 Hane Halkı Bütçe Anketi'nin sonuçlarına göre, Türkiye genelinde tüketim harcamaları içinde en yüksek payı yüzde 28.3 ile konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların yüzde 27.5'i ise gıda ve alkolsüz içeceklerden oluşmaktadır" denildi. DİE, kira artışlarına paralel olarak 2002- 2003 döneminde giyim harcamalarının aile bütçesindeki payının yüzde 6.3'ten 6.2'ye, ev eşyası harcamalarının payının yüzde 7.3'ten yüzde 5.7'ye, sağlık harcamalarının payı yüzde 2.3'ten yüzde 2.2'ye, kültür-eğlence harcamalarının payının yüzde 2.5'ten yüzde 2.2'ye, otel-lokanta-pastane harcamalarının payının ise yüzde 4.4en yüzde 4.1'e gerilediğini de tespitlerinde yansıttı. DİE, 2003 yılında, Türkiye'de hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcamasını 738 milyon lira olarak tahmin etti. Kentlerde hane halkları ayda ortalama 840 milyon lira tüketim harcaması yaparken, kırsal yerlerde bu tutar 558 milyon lirada kaldı. Merkez Bankası'nın uyarısı ile son aylarda şimşekleri üzerine çeken kira artışları yaklaşık 3.5 milyon gibi geniş bir kitleyi ilgilendiriyor. Üstelik projeksiyonlara göre, bu grubun yakın zamanda ev sahibi olması da mümkün değil. 2005'te yasası çıkacak olan mortgage sisteminin tam anlamı ile işlemeye başlamasının ise 2006'yı bulması bekleniyor. Yani kiraların enflasyon üzerinde bir süre daha baskı unsuru oluşturacağı ortada. Daha önce yapılan araştırmalara göre, özellikle kent merkezlerinde kiracı sayısı çoğunlukta. Vergilere göre İstanbul'da oturanların yüzde 35'i, Ankaralı'ların yüzde 33'ü kiracı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Helikopterin beynini bir Türk yapacak
 Daimler-Chrysler'in büroları arandı
 Carrefour'da büyük satış operasyonu!
 Ezeli rekabette Pepsi bir adım öne geçti
 Rotayı Türkiye'ye çevirdi
 Çin rakiplerimizi meşgul etti
 Piyasada 1 milyon ve 500 bin kalmadı!
 Asgari ücretten büyük banknot, ayıp olurdu!
 Unakıtan: Gökten para yağmayacak
 EPDK'dan 'torpil yok' açıklaması
 En büyük katma değer seramikten
İLKER SARIER
Haftanın özeti
Ülkemizde geçen haftanın en önemli...
ALİ SAYDAM
Sevdiğimiz her şey marka değildir
Perşembe akşamı NTV'de...
Fuhuş yaptırıyorsunuz yerimizi boşaltın
Toplu Konut İdaresi, Ataköy C Motelleri işletmecisi Yafes Öztürk'ün...
Huzur veren sanat merkezi
Şehir hayatının bir parçası haline gelen stresten bunalanlar,...
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Yargıç, işadamı Ömer Zeybek'in eşini 'kusursuz' bulunca, 10...
Cem Uzan: Çiftlikte bir gece kaldım
Genç Parti lideri Cem Uzan, TMSF tarafından el konulduktan sonra...
IMKB
E: 22,944 D:% 1.16
DOLAR
S: 1,442,000 D:% 0.35
EURO
S: 1,902,000 D:% -0.05
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu