kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çin rakiplerimizi meşgul etti
Altı Sigma'yla 30 Milyon $ Tasarruf!
Çin, çeliğe 30 yıllık su verdi
Bakü- Ceyhan için borusan 85 bin ton çelik boru üretti

Çin rakiplerimizi meşgul etti


Türkiye'nin en büyük çelik boru üreticisi Borusan Holding'in Genel Müdürü Agah Uğur, çelik sektörünün altın yılını yaşadığını söyledi ve "Bu yıl yüzde 60 büyüdük, Çin'deki talep bizim de işimize yaradı" dedi.

Borusan Holding Genel Müdürü Agah Uğur'la sohbet etmeden önce farkında değildim. Meğer dikkatli gözlerle bakınca etrafımızda ne çok çelik boru varmış. Tuttuğumuz kalem, oturduğumuz koltuk, kullandığımız cep telefonu, odayı aydınlatan lambalar, kullandığımız otomobiller ve daha neler neler. Çelik bir şekilde şehir yaşamının her tarafına o sihirli dokunuşlarını yapıyor. Son yapılan dünya çelik konferansından çıkan tespitler ise olayı çok daha çarpıcı hale getiriyor. Her ay kerpiç evde oturup, pirinç yiyen 2 milyon Çinli şehirlere taşınıyor ve bir anda çelik kullanıcısı haline geliyor. Kazandığı parayla modern yaşamın gerektirdiği eşyaları satın almaya başlıyor. Konferansa katılan Agah Uğur, "Düşünsenize şimdiye kadar 300 milyon Çinli şehirli olmuş. Bir kıta yani" diyor. İşte bu yüzden çelik sektörü durağan dönemini atlatıp, yeniden altın yılını yaşamaya başlamış. Türkiye'nin en büyük çelik boru üreticisi Borusan da bu olumlu gelişmelerden nasibini alıyor. Ne de olsa Borusan'ın rakiplerini Çin fena halde meşgul ediyor! Çelik boru ve yassı çelik üreten, Caterpillar iş makineleri, BMW ve Land Rover'ın Türkiye Distribütörlüğünü yürüten ve 2000 yılında da yeni iş alanları olan telekom ve lojistik sektörüne giren Borusan Holding, bu yıl 60'ıncı yılını kutluyor. Duayen sanayici ve büyük hayırsever Asım Kocabıyık'ın kurduğu holdingin şu anda yönetiminde oğlu Ahmet Kocabıyık ve profesyönel yönetici Agah Uğur var...


* Erdemir'in hem rakibi, hem en büyük müşterisi, hem de ortağısınız. Özelleştirmede kayıtsız kalmanızı kimse beklemiyor tabii. Hazırlık var mı? Daha henüz ortada bir şey yok. Dolayısıyla bizim de kendi kendimize gelin güveyi olmamızın anlamı yok ama Erdermir'in müşterisi, bazı ürün gamlarında rakibi ve ortağıyız. Yani bizim bu özelleştirmenin dışında kalmamamız gerekiyor, planımız bu.

* Dünya çelik üreticileri için Erdemir'in önemini açıklar mısınız? Çelik sektöründe inanılmaz bir konsolidasyon var. Şirketler birbirini satın alıyor, birleşiyor. Dünyanın 6 büyük çelik üreticisi toplam dünya pazarının yüzde 16'sına sahip. Pazarın yönetilmesi için genel anlamda konsolidasyon mecburi oldu. Dolayısıyla bugünlerde bir büyüme furyası var. Türkiye'deki çelik pazarı da çok hızlı büyüyor. Çelik sektöründe şu anda oyunun kuralı büyük olmak. Dolayısıyla şirketler fırsat kolluyor.

ERDEMİR'E KAYITSIZ DEĞİLİZ!

* Yani Erdemir parlıyor!
Parlıyor ama çok kârlı bir yıl geçtiği için haklı olarak tabii, şu anda piyasada fiyatlar çok yüksek. Erdemir'in fiyatı da 2 milyar dolar civarında.

* Çok iyi değil mi bu? Tabii, Türkiye için çok iyi. Üstelik bu fiyat şişirilmiş bir fiyat değil. Gerçeği yansıtıyor. Erdemir'e ilgi çok fazla olacak. Eğer hükümetin özelleştirme planı olacaksa, Erdemir için 2005 çok iyi bir yıl. Çünkü şu anda çelik resmen altın yılını yaşıyor. Bu öyle her yıl olabilecek bir şey değil. Dünyanın en büyük çelik üreticilerinin katıldığı çelik konferansındaydım. Çelik için 35 yılın en iyi yılıkonuşmaları yapıldı. Özellikle entegre tesisler için son 35 yıl içindeki en iyi yıl.

* Çin en büyük çelik alıcısı o halde... Çin şu anda dünyada üretilen çeliğin üçte birini kullanıyor. Dünya 1 milyar ton çelik üretiliyor. Yaklaşık 600 milyar dolarlık çeliğin 200 milyar dolarlık kısmını Çin kullanıyor.

* Çin'de yatırımı düşünmediniz mi? Düşündük tabii. Geç mi kaldık diye de konuştuk. Çin'e ihracat yapıyoruz, fiyat her zaman tutmuyor tabii. Çin'in bize şöyle bir faydası oldu. Bizim pazarımıza eskiden Ruslar, Japonlar, Hintliler satarken şimdi onlar Çin'e satıyor. Biz de kendi pazarlarımıza satıyoruz. Yani Çin rakiplerimizi meşgul ediyor, biz de Avrupa ve Amerika'da rahat ediyoruz.

* Çelik hem dünya da hem de Türkiye'de çok iyi bir yıl yaşıyor dediniz. Ne oluyor, çelik daha mı çok kullanılmaya başladı? Beyaz eşya ve otomotivde çok kullanıyor. İkisi de ihracattan dolayı bir patlama yaşıyor. Radyatör üreticileri de çok iyi bir yıl geçiriyor. İnşaat sektörü sadece çok durgun. Ama onun sebebi 2000 yılı öncesinde oluşan stok. Bakın her yer yarım kalmış bina dolu. Bir de inşaat sektörünü destekleyici kredilerin olmayışı.

MORGAGE İŞİMİZE YARAYACAK

* Ama şimdi kira öder gibi ev sahibi olma modeli yani morgage geliyor...
Evet. Zaten morgage bizi bile çok olumlu etkileyecek. İnşaat sektörünün önünü açacak.

* Yıl biterken Borusan'ın cirosu ne olacak? Biz bu yıl yüzde 60 büyüdük. Geçen yıl ciromuz 1 milyar dolardı. 2004 yılını 1.6 milyar dolar ciroyla kapatacağız. Her iş kolumuz yüzde 25 oranında büyüdük. Telekomda inanılmaz büyüdük. Önümüzdeki yıl telekomda yüzde 300 büyüme bekliyoruz. İspanya'daki şirketin yüzde 35'i bizim. Şirketin cirosu 500 milyon dolar. Yani ciro olarak değil de toplam iş hacmi diye konuşursak 2 milyar doları buluyoruz.

* İtalya'da bir boru fabrikası satın almıştınız. Şimdi bakınca iyi bir karardı diyor musunuz? Aslında tahminimizden daha zor çıktı. Çünkü bu şirketin iyi bir markası vardı ama kötü yönetildiği için markası paslanmaya başlamıştı. Biz o pası çabuk temizleyip, iyi zamanından da daha iyi hale getireceğiz diye plan yaptık. Üstelik bir yılda yapabileceğimizi düşündük. Ama bunu yapmamız 3 yıl sürdü. Amacımız, bu yatırımla onların doğu Avrupa'daki yatırımlarını birlikte yapmaktı. Fakat öyle bir fırsat çıkmadı önümüze. Dolayısıyla ekonomik açından evet, yurtdışında iş yapabilme yetkinliğini başkalarının markasıyla görebildik, ama stratejik olarak büyümemizde bir baz olarak düşünürsek o plan gerçekleşmedi. Bu yüzden önemi kalmadı. Çünkü biz finansal yatırımcı değiliz. Yani yönetmediğimiz işlerde olmamızın uzun vadede bir faydası yok.

* Öyleyse neden bu şirketlerden çıkmıyorsunuz? Planlarımızı gerçekleştiremezsek çıkabiliriz. Çok spesifik bir karar değil ama. Dolayısıyla çelikte ana amacımız nihai tüketiciye hizmet vermek ve bunu da uluslararası yatırımlarla Türkiye'nin dışına taşımak. Agah Uğur: 'Herkesin gözü Erdemir'de' diyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Helikopterin beynini bir Türk yapacak
 Daimler-Chrysler'in büroları arandı
 Carrefour'da büyük satış operasyonu!
 Ezeli rekabette Pepsi bir adım öne geçti
 Rotayı Türkiye'ye çevirdi
 Kira, devleti alarma geçirdi
 Piyasada 1 milyon ve 500 bin kalmadı!
 Asgari ücretten büyük banknot, ayıp olurdu!
 Unakıtan: Gökten para yağmayacak
 EPDK'dan 'torpil yok' açıklaması
 En büyük katma değer seramikten
İLKER SARIER
Haftanın özeti
Ülkemizde geçen haftanın en önemli...
ALİ SAYDAM
Sevdiğimiz her şey marka değildir
Perşembe akşamı NTV'de...
Fuhuş yaptırıyorsunuz yerimizi boşaltın
Toplu Konut İdaresi, Ataköy C Motelleri işletmecisi Yafes Öztürk'ün...
Huzur veren sanat merkezi
Şehir hayatının bir parçası haline gelen stresten bunalanlar,...
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Kusursuz eş ödülü: 10 trilyon
Yargıç, işadamı Ömer Zeybek'in eşini 'kusursuz' bulunca, 10...
Cem Uzan: Çiftlikte bir gece kaldım
Genç Parti lideri Cem Uzan, TMSF tarafından el konulduktan sonra...
IMKB
E: 22,944 D:% 1.16
DOLAR
S: 1,442,000 D:% 0.35
EURO
S: 1,902,000 D:% -0.05
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu