kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Otomobil dünyasının doğuşu
Otomobil dünyasının doğuşu

Tanrıların arabaları, kısa bir süre Yeşilköy'de CNR fuar merkezinde. Doğuş Otomotiv beş markasıyla 8. salonda gövde gösterisi yapıyor.

Görünüşe göre en baştan başlamam gerekiyor: "Otomobil nedir?" Sadece bir ulaşım aracı mı? Yoksa bir direksiyon ve dört tekerlekten başlayıp müthiş bir maceraya dönüşen bir araç mı? Geçtiğimiz Cuma günü gittiğim İstanbul Auto Show 2004'de Doğuş Otomotiv'in salonunda, otomobil ticaretinin sadece araç satmaktan ibaret olmadığını, seçtiğimiz otomobillerle birlikte bir yaşam tarzını da satın almış olduğumuzu ilk elden görmüş oldum. Aslında benim gibi otomobil fanatikleri için bu kavram sürekli yaşanan bir şeydir.

Otomobilde yaşanan ağlama krizleri, bağıra bağıra şarkı söylenen sevinç anları, aracın dört bir yanına dağılan yiyecek parçaları, çocuklarınızın oyuncakları, koltuklara sinen parümünüz, bagajdaki ne zaman lazım olacağı belli olmayan ıvır zıvır bu ulaşım aracını yaşayan bir nesneye dönüştürür. İşte Doğuş Grubu'nun kurmayları da bu yıl fuar salonunu hazırlarken insan faktörünü ön plana çekmeye özen göstermişler. 8. salonu bir otomobil cennetine dönüştürmeyi başaran firma, Volkswagen, Audi, Porsche, VW Ticari, Skoda Auto ve Seat ile ziyaretçilere eğlenceli bir portföy sunuyor. Salonun tam merkezinde ise alışılmadık kadar büyük bir çocuk oyun parkı bulunuyor.

Pedagogların gözetiminde düzenlenen bu alanda çocuklar Lego'lardan otomobil yapabilecekler, tişört boyayabilecekler, Playstation oynayabilecekler, oyun hamurları dünyasında kaybolup pedallı arabalarla kendileri için özel olarak hazırlanan parkurda eğlenceli saatler geçirebilecekler. Böylece de anne ve babalar fuarı birlikte gezebilme şansına sahip olacaklar. Küçükler kadar büyükleri de unutmayan Doğuş Otomotiv, 29 Kasım gününe kadar süren fuarda bir de 2005 model Audi TT çekilişi yapacak. Değeri 60.000 Euro olan otomobil bir çok otomobil severin hayallerini süslüyor olmasıyla dikkat çekiyor. Peki hangi otomobil firması hangi sürprizleri hazırladı:

Porsche
Hayranlarının özel isteği ile yuvarlak farlı tasarımına geri dönen firmanın bu fuar için hazırladığı en büyük sürpriz efsanevi Carrera GT'yi Türk hayranları ile bir araya getirmek oldu. Otomobilin tanıtımını bir otomobil fanatiği olan Tamer Karadağlı yaptı. 5.7 litre hacminde V10 motora sahip olan otomobilin müthiş motoru saatte 330 km. maksimum hıza ulaşabiliyor. Otomobilin durur halden saatte 200 km. hıza ulaşması için ise 9.9 saniye yeterli oluyor. Karbon-kevlar kaplamaların kullanıldığı koltuklar ve firmanın tasarım felsefesini yansıtan göstergeler bir Porsche içinde olduğunuzu her saniye anımsatıyor. Otomobilin motoru, en mükemmel ağırlık denge dağılımı için ortaya yerleştirilmiş. Zaten Carrera GT'ye arkadan baktığınızda motor bölümünün ne kadar iri olduğunu hayretle fark ediyorsunuz. Otomobilin çalışma sesi ise Formula 1 araçlarını aratmıyor. Otomobilin tanıtımı sırasında heyecanını saklamayan Tamer Karadağlı, aracın koltuğuna geçip, anahtarı çevirmekten kendini alı koyamadı. O gaza dokundukça çıkan ses gerçekten çok tahrik ediciydi. İnsanın Tamer Karadağlı'nın yanına oturup "Hadi gazla" diyesi geliyordu.

Audi
Yeni A3 Sportback, yeni A6, yanı sıra W12 motorlu A8 hayli dikkat çekiciydi. A8 L 6.0 Quattro versiyonu özellikle iş adamlarının ciddi anlamda ilgisini çekti. Ayrıca All Road Quattro modeli de standta yerini aldı. Fakat firmanın spor otomobil anlamında sürprizi Le Mans Quattro konsepti oldu. 6800 devirde 610 beygir maksimum güç üretebilen otomobil 5.0 litre hacminde V10 çift turbolu motora sahip. Saatte 100 km hıza 3.7 saniyede ulaşabilen otomobil aynı zamanda "Alüminyum Uzay Kafesi" adını taşıyan teknolojiden de faydalanıyor. Firmanın yeni dörtgen şekilli tek çerçeveli ızgarası, ön tasarımın çarpıcı özelliklerinden biri durumunda. İri LED lambalarından oluşan ön farlar ise otomobilin adeta gelecekten geldiğinin ispatıydı. 2.65 metrelik dingil mesafesi, şaşırtıcı genişlikteki kokpiti ve arka bölümüne yerleştirilmiş 10 silindirli motoru ile otomobil gerçekten rüya gibi. Bu otomobilin tanıtımını ise basının yoğun ilgisi ile Azra Akın yaptı. Ayrıca otomobilin genel çizgilerine bakıp yeni bir A6 formunda "coupe" bir otomobil beklemek de çok hayalci bir yaklaşım olmaz sanırım. Bu sıralar çok moda haline gelen modifiye akımını da unutmayan firma hem kendi modifiye ettiği S Line serisi araçları hem de DMS standında ABT isimli resmi modifiye şirketinin imzasını taşıyan modeli gösterime sunuyor.

Volkswagen Ticari Araç
Artık bir çok iş yerinin vazgeçilmezi olan bu seri otomobiller şimdi de gözlerini gündelik aile kullanımına dikmiş durumda. Bunun ilk ispatı ise ünlü California modelinin 2005 versiyonuydu. Tavanı yükselebilen ve iki yetişkinin uyuyabilmesine izin veren Transporter California, yan kapının üzerine yerleştirilen açılabilir perdeyle keyifli bir kamp hayatı sunuyor. Ayrıca tavandaki iki kişilik yatağın yanı sıra yatak olabilen arka koltuk, lavabo, ocak, mutfak dolabı, buzdolabı, temiz ve atık su depoları ile tam bir karavan deneyimi sağlıyor kullanıcılarına. 2.5 litre 130 beygir 5 silindirli dizel motora sahip olan araç bir çok aktif ve pasif güvenlik önlemleriyle de donatılmış durumda. Aracın motor fren kontrol sistemi, elektronik diferansiyel kilidi ve elektronik stabilizasyon programının yanı sıra üç noktadan gergili emniyet kemerleri de bulunuyor. Ayrıca 7 koltuklu Caddy Life isimli model ilk kez fuarda sergileniyor.

Seat
Geçtiğimiz sezon "Seat Cup Türkiye" yarışı ile ciddi bir ivme yakalayan firma, önce Altea modeli ile yenileşme sinyalleri vermişti. Şimdi ise yaklaşık olarak benzer çizgilere sahip olan yeni Toledo sergilendi. Yeni Toledo'yu Tülin Şahin tanıttı. Bu otomobilin en önemli özelliği ise Seat firmasının Audi tarafından satın alınmasının ardından tamamen Audi bünyesinde geliştirilen ikinci otomobil olması. Sedan çizgilerine 21. yüzyıl yaklaşımı getiren otomobilde en önemli kavram fonksiyonellik. C segmentine dahil olan araç 500 litrelik bagaj hacminin, arka koltuklar katlanarak 1440 litreye kadar çıkabilmesiyle dikkat çekiyor. Ön tekerlek yuvasından başlayıp arka tekerleğe kadar devam eden dinamik çizgi ise otomobilin tasarım anlamındaki sıra dışı çizgisini vurguluyor. Artık cep telefonu entegrasyonuna çok önem veren otomobil tasarımcıları bu otomobile bluetooth teknolojisi yerleştirmişler. Böylece bu teknolojiye sahip telefonlar, hiçbir ek cihaza gerek duymaksızın araçta handsfree konuşmaya olanak sağlıyorlar. Yeni Toledo 150 beygir gücünde 2.0 litre FSI benzinli motor ve 102 beygir gücünde 1.6 benzinli motorun yanı sıra, 140 beygir 2.0 litre ve 105 beygir 1.9 dizel motor seçeneği sunuyor.

Volkswagen
Dünyanın en önemli otomobil üreticilerinden olan VW'nin grup tasarım başkanı olan Murat Günak'ın Autoshow 2004'de hazır bulunması bizler için bir gurur kaynağı oldu. Firma Polo'dan Phaeton'a kadar olan tüm ürün gamını standında sergiledi. Ancak bu kocaman standın iki kahramanı vardı: biri yeni Golf GTI ve Touareg W12 Artık hiç tartışmasız efsane otomobillerden birine dönüşen Golf GTI ise ülkemizde ilk kez bu fuarda sergilendi. 200 beygir gücünde bir FSI motora sahip olan otomobil, durur halden saatte 100 km. hıza 7.2 saniyede ulaşıyor. Direkt kavramalı otomatik şanzımanda ise bu süre 6.9 saniyeye iniyor. 280 nm. Maksimum torka sahip olan otomobil özellikle ön ızgarasındaki kırmızı çizgi ve iri GTI yazısı ile dikkat çekiyor. Otomobil artık 15 mm daha alçak. Ayrıca elektromekanik servo direksiyonu yeniden programlandı. 225/45 lastiklere sahip olan 17 inç jantlar da otomobilin yol tutuşuna ve karizmasına olumlu bir etki bırakıyor. Firmanın başarılı arazi aracı Touareg'de W12 6.0 litre motor seçeneği ve göz kamaştıran mavi rengi ile dikkat çekiyor. Touareg'in ABT tarafından modifiye edilmiş versiyonu ise DMS (Doğuş Motor Sporları) standında yer alıyor.

Skoda
2005 yılında Dünya Ralli Şampiyonası'na geri döneceğini onaylayan firma bu yıl fuarda Fabia WRC'yi sergiledi. Ayrıca gündelik otomobil anlamında ise yeni Octavia'nın Türkiye lansmanı da burada yapıldı. Otomobilin radikal anlamda yenilenmesinin en önemli göstergesi ise dış tasarımda gerçekleşmiş. Firmanın yeni tasarım anlayışının da temsilcisi sayılan model, ön ızgarası ile kendinden önce gelen Skoda otomobillerle bağını sürdürüyor. DSG isimli doğrudan kavramalı otomatik şanzıman teknolojisi, grupta ilk kez bu otomobilde kullanılmış. Otomobil ikisi benzinli olmak üzere üç farklı motor seçeneği sunuyor.

Bu yılki fuar anlayışında insan faktörünü merkeze çekmeye karar veren Doğuş Grubu, bu amaçla önce çocukları mutlu etmek gerektiğine karar vermiş...

RahşanGülşan

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Bebek Sarıyer arasında keyifli bir Boğaz turu
 ABD-Rus yapımı bölgesel jet geliyor
 Cem ile yemeğe çıkın tatlılar bedavaya gelsin
 Asya'nın yükselen yıldızı
 Kısa...kısa...kısa...
 İşte tribünün efendileri
 Sanırım şimdi 4 tane keçi alıp Etiler'de gezeceğim
 Doğu'nun tanrısız dini Batı'da yükselişe geçti
 Aile boyu opera keyfi
 İflah olmaz romantik
 İç hat yolcusuna özel salon
 Avrupa'daki ilk resmi elçilerimiz
 Birbirinden güzel iki kardeş otel
 Ülke küçük ama etkisi çok büyük
 Uçağa Mercedes'li servis
 Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
 İmkansız bir sefer
 Hem herkesten şişman hem dersine çalışmamış
 İstanbul'u marka yapma fantezileri
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GAYE ÇEVİKEL
Yapay dünyalarda hayat
İsveçli tasarımcılar Mats Bigert...
KAZIM KANAT
Bir erkek nasıl kadın oldu?
Bir fotoğraf ki... Yüz üstü...
TURGAY NOYAN
Denizdeki Varlık Vergisi
Türkiye'de büyük patlama...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Amerika yolcusu kalmasın!
Özellikle kış aylarında...
2004'te tıpta bunlar konuşuldu
2004'te tıpta bunlar konuşuldu
Her geçen gün yeniliklere imza atan tıp dünyasında bu yıl da çığır...
Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri olabiliyor
Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri olabiliyor
Yapılan son araştırmalara göre fazla kalsiyum ve hayvansal protein...
Filistin'in Mandela'sı doğuyor
Ortadoğu'da gözler El-Fetih Örgütü'nün Batı Şeria Sorumlusu Mervan...
İşte Aktuna'nın gençlik formülü
Dr. Yıldırım Aktuna tam 75 yaşında ancak en az 25 yaş genç gözüküyor.
Aşiret kızının başkaldırısı İmtiyaz 12
Zozan Özgökçe, 'dayakçı' eşinden ayrılıp kendini şiddet mağduru kadınlara...
Sema izlenmez yapılır
Mevlana'nın ölüm yıldönümünde düzenlenen Şeb-i Arus töreninin resmi açılışı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.