kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu


Beyoğlu'ndaki Surp Asdvazazin Kilisesi'nin bir bölümü şimdi eğlence sektörüne hizmet ediyor. Kilisede bar ve restoranın yanı sıra marjinal gece kulübü de var.

Son yıllarda eğlencenin merkezi haline gelen Beyoğlu'nda artık ara sokaklardaki yıkık dökük tarihi binalar bile restore edilip eğlence mekanı haline getiriliyor. En son Sakızağacı Sokak'taki 33 numaralı bina kültür ve eğlence merkezine dönüştürüldü. Ancak bu binanın, çok farklı bir özelliği var. Burası aslında Sakızağacı Surp Asdvazazin Kilisesi'ne ait. 1876 yılında Mısıryan soyadlı üç kadının yaptırdığı kilisenin vakfı, geçirdiği yangından sonra yaklaşık 10 yıl öylece kalan binayı restore ettirip eğlence mekanlarına kiraya verdi. 1660 metrekarelik alanda tek binadan oluşan kilisenin sokağa bakan kısmında, şu anda Karaborsa ve Aziza adlı iki restoran, Pub Borsa adlı bir bar, Sugar adlı marjinal kulüp, Drama adlı bir sanat atölyesi ve ona bağlı bir tiyatro salonu hizmet veriyor. Yapıldığı yıllarda kilise çalışanlarının yaşadığı, sonraki yıllarda iş hanına dönüştürülen bina Beyoğlu'nun gerçek yüzünü yansıtıyor. Eğlence ve sanat merkezine dönüşen kilise binasıyla ilgili olarak Sakızağacı Surp Asdvazazin Kilisesi Vakfı Başkanı Kirkor Nurhan Avedikyan ile görüştük. Beyoğlu'nun bir eğlence merkezi olduğunu söyleyen Avedikyan, "Biz bu binayı bir otomobil galerisine veya bir bankaya kiraya veremezdik. Ancak bar veya restoran işletmecilerinden talep geliyor. Biz de onlara kiraya verdik" diyor. Kilisenin giriş kapısının ayrı, ibadet yapılan yerle, restoran ve barların bulunduğu yerin girişinin ayrı olduğunu belirten vakıf başkanı, "Biz burada ibadetimizi yapıyoruz, başkaları orada eğleniyor. Bu durumun bizce bir sakıncası yok" görüşünü dile getiriyor. İstanbul'da birçok yerde ibadethanelerle eğlence mekanlarının içiçe bulunduğunu da sözlerine ekleyen Avedikyan, önceden çok kötü durumda olan sokağa bu sayede canlılık geldiğini ve güvenli bir sokağa dönüştüğünü söylüyor.

FİYATLARI MÜŞTERİ BELİRLİYOR
1876 yılında inşa edilen ve şimdiye kadar kesintisiz hizmet veren Surp Asdvazazin Kilisesi'nin Sakızağacı Sokak'a bakan beş katlı binası 1989 yılında büyük bir yangın geçirmiş. O zaman han olarak kullanılıyormuş ve ayakkabıcı, kumaşçı, terzi gibi kiracılar varmış. 10 yıla yakın binaya hiçbir şey yapılmamış. Sonra kilise vakfı binayı restore etmeye karar vermiş. 2000 yılında binanın dış cephesi ve çatısını restore ettirmişler. Üç yıl boyunca kiraya vermek için beklemiş. Sonunda Ankara'daki Karaborsa adlı eğlence mekanı, İstanbul şubesini açmak üzere binanın büyük bölümünü kiralamış. Karaborsa'nın sahibi giriş katını kulüp, üst katını Pub Borsa adıyla restoran-bar ve zemin katını da Sugar adlı marjinal kulüp yapmış. Yaklaşık bir yıl süren dekorasyon çalışmasından sonra geçen ay hizmete giren Karaborsa, kısa sürede Beyoğlu'nun en gözde mekanları arasına girdi. En büyük özelliği içki fiyatlarının gelen müşteriler tarafından belirlenmesi. Yani diğer bir deyişle bu mekanda içki borsası var. Fazla içilen içkinin fiyatı artıyor, az içilenin fiyatı düşüyor. Lüks bir içkiyi çok ucuza içebileceğiniz gibi, birayı viski fiyatına da içebilirsiniz. Karaborsa'nın sahibi Bahadır Akın, "Bizim kiliseyle bir ilgimiz yok, sadece onlara ait binayı kullanıyoruz" diyor. Binanın üstteki iki katı kültür ve sanata hizmet veriyor. Drama adlı sanat atölyesi, yine ona bağlı tiyatro salonu bulunuyor. Ve çok yakında açılacak cep sinemasıyla da sinemaseverler buraya gelmeye başlayacak.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
 Her giden mutlaka şarapla dönüyor
 Panzehir etkili barlar
 Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
 Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
 Diyabet artık kader değil
 Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
 Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
 Sahura kadar dört öğün şart
 Çare soğutuculu şarap kavlarında
 Şarap sabır ve ilgi ister
 En ideal saklama yeri mahzenler
 Formunuz mevsime bağlı olmasın
 Haftanın beslenme planı
 Spor yapmaya devam
 İyi rehber için iyi restoran lazım
 Evinde köfte satıyor
 Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
 Neden bizde restoran rehberi yok?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
At arabalı müze gezisi
At arabalı müze gezisi
Padişahların cuma hutbelerini dinlemek için kullandıkları iki kez...
Güçsüzlük ve ölüm bu resimlerde
Güçsüzlük ve ölüm bu resimlerde
Galerist'te 9 Aralık'ta başlayan ve 8 Ocak'a kadar devam edecek olan...
Sarı bilezik modası
Satışından elde edilen gelir kanserli çocukların tedavisine aktarılan...
Bir kadına yazılan en güzel şiir!...
Bu haftaki yazımda, 1955 yılının Budapeşte'sine götürmek istiyorum...
Bir otelde üç zaman, üç aşk
'Kalbin Zamanı' kağıt üzerinde ilginç bir hikaye olsa da, seyirciyi tümüyle...
Korkunç aile yine korkunç bir filmle geri dönüyor
Alabildiğine kaba çizgili ama yer yer güldürebilen, özellikle modern Amerikan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.