kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HERKESE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, toplumun her kesimini hassasiyetle ve timsah gözyaşları dökmeden desteğe çağırıyor.
'Bu çığlığı duyun'
'Sosyal ve siyasal olayların sonucu'
Gebze-İstanbul hattında kapkaççı operasyonu

'Bu çığlığı duyun'

Kapkaçın vurduğu Diyarbakır'ın belediye başkanı Baydemir, hükümetten yoksulluğu önleyecek projelere destek beklediğini belirterek, "Çığlığı duyun" diye feryat ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, aynı zamanda avukat. Bu nedenle kentte çocukların karıştığı suçların nedenlerini en iyi bilenler arasında. "Diyarbakır'dan suçlu çocuk ihraç eder hale geldik" diyen Baydemir, "Bugün kapkaç yapan çocuklar yarın ellerine silah aldıklarında, ortaya çıkacak terörü düşünmek bile istemiyorum. Buradan bağırıyorum, çığlık atıyorum. Hükümetten yoksulluğu önleyecek pozitif ayrımcılıkla hazırlanmış, bu çocukların anne babalarını iş sahibi yapacak projeler için destek bekliyorum" dedi.

'ŞEHRE UYUM SAĞLAYAMADILAR'
Kapkaçın Güneydoğu'da PKK ile güvenlik güçleri arasındaki yaşanan çatışmaların ardından yaşanan zorunlu göçün sonucu olduğunu söyleyen Baydemir şöyle konuştu: "1990 ile 1993 arasında yaşanan zorunlu göçün ardından gasp ve hırsızlık olayları ciddi oranlarda arttı. Bu tehlike o zaman anlaşılamadı. 1995 yılından itibaren katlanarak, artmaya devam etti. Köylerdeki kır hayatını, kente taşıyan aileler, şehrin acımasız yaşamıyla tanışınca saldırganlaştı. Elektrik, su, kira giderlerini karşılamaya çalışırken, çocuklarının sokakta ne yaptığını, getirdikleri parayı nereden bulduklarını sorgulamadılar. Bir süre sonra da buna alıştılar."

'ÇANLAR BİZİM İÇİN ÇALIYOR'
Çözüm için herkesin hassasiyetle ve timsah gözyaşları dökmeden soruna yaklaşması gerektiğini belirten Belediye Başkanı, AK Parti hükümetinden destek beklediklerini kaydetti. Baydemir, "Toplum için tehlike çanları çalıyor' diyorum. Otoritelerden amiyane deyimle 'tık' yok. Esas beklentim Ankara'dandır. Büyük bir afet yaşadık. Güneydoğu'da yoksulluk aşılmazsa bu terör büyüyerek başka bir şekil alacak. Bu sadece buz dağının görünen yüzüdür. Bu çocukların elleri silah tutunca neler yapacaklarını düşünmek bile istemiyorum. Esas çözüm anne-babaları istihdam etmektir. Hükümetten, Güneydoğu ve Diyarbakır merkezli pozitif ayrımcılıkla hazırlanmış yatırım projeleri için destek bekliyoruz. Bu yatırım Diyarbakır'a yapıldığında, sonuçları bütün Türkiye'de daha huzurlu yaşanan şehirler olarak görülecek. Diyarbakır'ı göç veren değil göç alan bir kent haline getirmezsek bu terörün bitmesi mümkün değil. Bu yüzden ben bir çığlık atıyorum ve soruna medya da dahil olmak üzere herkesin daha samimi ve gerçekçi yaklaşmasını bekliyorum" diye konuştu.

REHABİLİTASYON MERKEZİ GEREKLİ
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları ve Danışma Merkezi üyesi avukatlar Leyla Vural, Canan Atabay ve Selda Aytekin çocuklara isnat edilen suçların büyümesinde ilde bir rehabilitasyon mekanizması olmamasına dikkat çekiyor. Avukatlar "Çocuk bir günde 5 kapkaç yaptıktan sonra yakalansa bile serbest kalıyor. Çocuklar için rehabilitasyon programı yok. Uzman sayısı neredeyse sıfır. Koruma sistemi Diyarbakır'da hiçbir şekilde işlemiyor. Sonuç bizi de korkutuyor" diyorlar. Avukat Leyla Vural, "Çocukların işledikleri suçun ne kadar farkında olup olmadıklarıyla ilgili çocuk mahkemelerinde gerekli raporlar çoğu zaman alınmıyor. Çocuklar hakkında hırsızlık kapkaç ve gasp dosyaları o kadar fazla ki bu raporların alınmasına çoğu zaman gerek duyulmuyor. Hakimler bu raporların alınmasını angarya olarak görebiliyorlar. Çocuklar arasında suç o kadar yaygın ki yaptıklarını sıradan bir alışkanlık olarak görenler bile var" diye konuşuyor.

HAYATA TUTUNAMIYORLAR
Hırsızlıktan vazgeçen çocukları koruyan bir mekanizma bulunmadığını kaydeden Avukat Selda Aytekin, "Hayata kazandıran onlara güvenip, eğitecek bir yer bulamıyorlar. Onlar için bir şey yapılmadığında bir süre evde kalıp, yeniden sokaklara dönüyorlar" diyor. Avukat Canan Atabay da şöyle konuşuyor: "Çocuk yargılamasında cezaevi ile mahkumlar arasında herhangi bir kurum olmadığı gibi, çocuk mahkemelerinde görevli uzman pedagog ve psikolog da yok. Çocuğu rehabilite edecek kurumların zayıflığı bu çocukların tekrar suça bulaşmasına neden oluyor. SHÇEK'in olanakları ve uzman personel sayısı yetersiz. Koruyucu aile sistemi yok. Rehabilitasyon olmayınca sosyal çevre de suça teşvik ediyor."

Zülfikar Ali Aydın

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İtinayla yıldız yaratılır
 Sevdiklerinizin hayatını bir tüp ilik kurtaracak
 Kolonyalı mürekkeple kokulu gazete çıkardı
 Koruma, ABD'li generali vurdu
 Türkler'e göre en kirli sektör vergi idareleri
 'Ölüm Kamyonları' yollarda
 İncirlik esnafında atom tedirginliği
 Şok eden maketler!
ERDAL ŞAFAK
Ukrayna ve uyarılar
Ukrayna'da muhalefetin...
ÖMER LÜTFİ METE
KKTC'nin sondan bir önceki faslı
Belli ki 17 Aralık'a...
UMUR TALU
Bahçelerde maydanoz
Başbakan tam Antalya'da üç semavi...
Amerika'ya yeni işkence suçlaması
İkinci Ebu Garib skandalı... Amerika istihbarat yetkilileri,...
"1 milyon İranlı sızdı"
Irak'ta ocak ayında yapılacak seçim için Şii lider Sistani'nin de...
Ooo! Wonderful
Ooo! Wonderful
Tuncay'ın Manchester filelerine gönderdiği o muhteşem golü İngiliz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu