kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mardinli Yılmaz’ın ailesi de fakirlikten Diyarbakır’a göç etmiş. Onlarca kapkaç yapan Yılmaz şimdi 19 yaşında. Liceli Hasan 10 yaşında köyleri boşaltılınca göç etmişler. 15 yaşında kapkaça başlamış. Şimdi 23 yaşında ve 27 suçu var.
Usta kapkaççı İstanbul'a gider
Diyarbakır'da kapkaç çetelerine karantina
30 kapkaç çetesine çocuk transferi
'Kiralık kapkaççılar' ailelerine teslim

Kapkaççı adaylarına çıkış yok

Diyarbakır'daki "kiralık çocuk" avında tek tek kimlik soruluyor.

SABAH'ın "Aileden kiralık çocuk kapkaççılar" manşeti Diyarbakır'da polisi alarma geçirdi. Emniyet Müdürlüğü timleri tren garı, otogar gibi çıkış noktalarını denetliyor.

KİMLİK KONTROLÜ
Kent dışına büyük kentlere gidecek 18 yaşın altındaki çocuklar tek tek kimlik kontrolünden geçiriliyor, velisi bulunmayan, kuşkulu olanlar ailelerine teslim ediliyor.

30 AYRI ÇETE VAR

İstanbul'daki 30 kapkaç çetesine en çok Diyarbakır'ın Kaynartepe, Muradiye, Hasırlı, Fatihpaşa, Yenikapı, Saraykapı, Lalebey, Cumhuriyet, Aziziye, Mevlana Halit ve 5 Nisan mahallelerinden çocuk götürülüyor.


Usta kapkaççı İstanbul'a gider

Göç çocukları ilk işlerine Diyarbakır'da başlıyor. Biraz palazlanınca soluğu İstanbul'daki çete lideri hemşerileri Fırat Delibaş'ın yanında alıyorlardı.

Hepsinin ortak noktaları çok çocuklu ve yoksul ailelerin çocukları olmaları. Konuldukları cezaevleri ya da ıslahevlerinden "topluma ve devlete karşı kinlenip, gaddarlaşarak" çıktıklarını söyleyen kapkaççı çocuklar, kaç kez gözaltına alındıklarını bile hatırlamıyorlar. Çaldıkları paraları bir gecede barlarda harcayan kapkaççı çocukların en güvendikleri isim ise kapkaç çetesi lideri Fırat Delibaş'tı. Büyük bir operasyonla yakalanan Delibaş, onlar için efsane olmuş. Öyle ki Liceli Hasan, namını duyduğu için yanına geldiği Fırat Delibaş'ın köyündeki ailesine yakacak yardımı bile yaptığını söylüyor.

23 YAŞINDA 27 SUÇ
Liceli Hasan 23 yaşında. 10 yıl önce ailesiyle birlikte köyde yaşarken, kendi deyimiyle 'tertemiz'di. Köyü boşaltılıp Diyarbakır'a geldikten sonra biri ıslahevi ve 4 ayrı cezavinde hapis yattı. Sabıka kaydı listesinde 27 ayrı olay yazıyor. Karıştığı suç türleri arasında hırsızlık, yankesicilik, kapkaç ve adam yaralama var. Halen mesken tuttuğu harabede mühür (esrar) satarak para kazandığını söyleyen Liceli Hasan "Canım ne isterse ona sahip olmak için hırsızlık yaptım. Adana, Bayrampaşa, Denizli ve Diyarbakır'da E Tipi cezaevlerinde yattım" diye konuşuyor. Kapkaççı Hasan, kapkaç çetesi lideri Fırat Delibaş'ın yanındaki hırsızların ailelerine 'yakacak yardımı' bile yaptığını şöyle anlatıyor: "Çoğu Diyarbakır'- dan gönüllü olarak gelip giriyordu. Bize sahip çıktığı için O'nu örnek alıyorduk. Kendisine bağlı gruplar Kadıköy, Eminönü, Laleli, Fatih, Aksaray'da kapkaç yapıyordu. Güneydoğu'dan gelip çalışmak isteyenleri seçen adamlar ise bunları Beyoğlu, Kadıköy, Erenköy, Kumkapı, Nişanca'da evlere yerleştiriyordu. Her gruptan sorumlu adamlara teslim ediliyorduk." Delibaş'ın özellikle yankesicilerle çalıştığını vurgulayan Hasan "Güneydoğu'dan hırsız transferinden sorumlu kişiler vardı. Bunlar, yaşları büyük olduğu halde nüfus kağıtlarına 4-5 yaş küçük yazılanları seçiyorlardı. Hem tecrübeli oluyorlarlardı hem de daha çok çalıyorlardı. Yakalandıklarında yaşları küçük olduğu için serbest kalıyorlardı. Polis bizi yakaladığında kime çalıştığımızı söylemiyorduk. Söyleyene ceza kesilirdi. 'İş yok, anam babam beni sokağa attı. Açız' diyorduk. Savcılıkta inkar ediyorduk" şeklinde konuşuyor. 19 yaşındaki Mardinli Yılmaz da profesyonel bir kapkaççı. Yılmaz, öyküsünü anlatırken, sokaklarda büyüdüğünü ve bu yüzden "gayrı meşru"ya alışmakta hiç zorlanmadığını söylüyor.

10 MİLYONA 10 YIL
15 yaşındaki K.'nın öyküsü ise çok daha farklı. Babası Diyarbakır'da yaklaşık 350-400 milyar lira değerdeki bir minibüs hattının sahibi. Hiç ihtiyacı olmadığı halde, bali çeken arkadaşı Ş. ile Anadolu Lisesi öğrenci T.'nin yolunu kesti. Yaptığı şeyin farkına vardığında ise mahkeme, gasp suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Anadolu Lisesi öğrencisi T., okul pikniğine gitmek için çantasındaki yolluğu ve 10 milyon 500 bin lirayla evinden çıkıp yürümeye başladı. 15 yaşındaki K.'nın ve olaydan önce 8 torba bali çekmiş olan arkadaşı Ş., T.'nin yolunu kesip üzerindekileri almaya çalıştı. K. kendisini suç dünyasıyla tanıştıran bu olayın devamını şöyle anlattı: "Ş., T.'den parayı almaya çalıştı. O da kendisini savunmak için Ş.'ye tekme attı. Biz de dövüp üzerindeki parayı alıp, kaçtık. Polis yakaladı. Çocuk şikayetçi oldu. Mahkemeye çıkınca neden yaptığımı söyleyemedim. Şimdi olsa yapmam. Çünkü hakim 10 yıl hapis verdi." Tutuksuz yargılanan K.'nın cezasını Yargıtay onaylarsa 5 yıl 6 ay 20 gün hapis yatacak.

Zülfikar Ali AYDIN

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Sanki o evleniyor'
 Doktor Neşe'yi Kuş Gribi mi öldürdü?
 'Aliye' yine zirvede!
 Kavga 'solak'ı kötü etkiliyor
 Bilgisayar çocukları tembel ve başarısız
 Viagra'ya rakip çıktı
 Diplomatlar kurye çıktı
 Seyyarlara gece baskını
 İyi ki doğdun
 Dikkat! İstanbul'da elektrik kesintisi
 Alo SABAH İstanbul
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Benim duam kabul olur mu?..
Çocukluktan ilk...
MEHMET BARLAS
Türkler'e AB vız geliyor
Bu " Kamuoyu" denilen olgu...
MAHMUT ÖVÜR
Pazarlar AB'ye hazır gibi
Türkiye, 17 Aralık tarihinde...
SAVAŞ AY
Altın madalyalı şampiyondan platin çivili ayaklara
Bazen...
REFİK DURBAŞ
Bayrak töreni ve minikler
Bayrak törenlerinde, çoğu...
HINCAL ULUÇ
Şimdi tribünleri doldurma zamanı..
Bugün devletin bedava...
EMRE AKÖZ
Ansiklopedik cehalet!
Koç Holding'in sürüyle...
Tuncay aldı götürdü: 3-0
Tuncay aldı götürdü: 3-0
Tuncay, Kırmızı Şeytanlar'a pabucunu ters giydirdi. Birbirinden şık 3...
Maçtan Notlar
Maçtan Notlar
UEFA kurası 17 Aralık'ta
F.Bahçe'nin UEFA Kupası 3.
Tam üyelik dışında seçenek olamaz
Fransa, İngiltere ve İspanya'nın önde gelen gazetelerine konuşan...
NATO gündemi AB olacak
Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün başlayan NATO Dışişleri Bakanları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu